Eerste race met onder meer Thijs Peeters (84) en Victor Steeman (72). Foto: Henk Teerink

Eerste race met onder meer Thijs Peeters (84) en Victor Steeman (72). Foto: Henk Teerink

Veel auto- en motorspektakel bij Jack’s Racing Day Assen

Sport

HENGELO/ASSEN - Het TT Circuit Assen huisvestte het afgelopen weekend voor de tweede keer Jack’s Racing Day (JRD), vroeger beter bekend als de Gamma Racing Day. Tijdens de JRD zijn er veel demo’s en er wordt zowel met motoren, auto’s en karts gereden. Op vrijdag en zaterdag zijn de gebruikelijke trainingen en op zaterdagmiddag de eerste wedstrijden met auto’s. De zondag wordt verder gevuld met veel races en onder meer Formule 1 demo’s.

De JRD is een gratis evenement, maar wie in het rennerskwartier alles van dichtbij wilde zien moest wel entree betalen betaald. Zo waren er handtekeningsessies van voormalig Formule 1-rijder David Coulthard uit Engeland en WK Supersport Wereldkampioen Dominique Aegerte uit Zwitserland. Vele donuts en wheelies werden gemaakt om het publiek te vermaken. Zowel op de tribune als in het rennerskwartier was het een drukte van belang. Veel publiek ging een kijkje nemen bij de Dakarvoertuigen uit heden en verleden. Zowel op zaterdag als zondag kwamen vele tienduizenden toeschouwers naar Assen.

Kampioenschap
De BeNeLux Trophy Superbike en Supersport voor motoren reden twee wedstrijden die meetellen voor het kampioenschap. Een aantal streekgenoten en Hamove-leden deed ook me. Snelste man tijdens de trainingen was Jeroen Hilster die uitkomt voor RR Socia Racing van Nelson Rolfes. Hij reed met zijn BMW bijna een seconde sneller dan Rob Hartog die uitkomt op een SWPN Yamaha. Als derde mocht Pepijn Bijsterbosch van start gaan op zijn BCC Alpha van Zon BMW. Deze drie heren komen uit in de Superbike klasse evenals Thijs Peeters, Marcel Zuurbier en Bas Leneman die respectievelijk als zevende, vijftiende en negentiende mochten vertrekken.
Snelste man in de Supersport was Melvin van der Voort die een fantastische vierde tijd neerzette. Victor Steeman die normaal uitkomt in de WK Supersport 300 voor MTM Kawasaki reed nu op een Yamaha Supersport machine van het RR Socia Racing. Dat hij goed overweg kan met de Yamaha liet Steeman zien, een zesde tijd was meer dan hij had verwacht. Van der Voort en Steeman lieten vele Superbike rijders achter zich in de trainingen en beide races.

Rob Hartog
Zondagmorgen rond negen uur werd de eerste race gereden voor het BeNeLux kampioenschap. Hamove-lid Rob Hartog had kopstart en wist zich in de eerste ronden iets los te rijden van de concurrentie. Maar Jeroen Hilster zette de achtervolging in en een paar ronden voor het einde slaagde hij erin Hartog op een mooie manier te passeren en de winst naar zich toe te trekken. Na Hartog kwam Bijsterbosch als derde over de finish, Thijs Peeters werd als vijfde geklasseerd bij de Superbikes. Zuurbier reed naar een negende en Leneman naar een veertiende positie. In de Supersport was van der Voort onverslaanbaar in de eerste race. Met een mooie voorsprong pakte hij de winst in deze klasse voor Sander Kroeze en Victor Steeman.
Tegen het eind van de dag stond de tweede race op het programma van de BeNeLux Trophy. Wederom was het Rob Hartog die snel uit de startblokken kwam. Dit keer gaf hij een voorsprong van drie seconden niet uit handen en wist hij als eerste de finish te halen. Pepijn Bijsterbosch en Jeroen Hilster vochten samen een robbertje uit en dat was ditmaal in het voordeel van Bijsterbosch die voor Hilster als tweede het podium mocht beklimmen. Thijs Peeters werd keurig vijfde voor Melvin van der Voort. Van der Voort was wel weer de snelste Supersport in het veld en eindigde als zesde voor Sander Kroeze en Victor Steeman. Marcel Zuurbier en Bas Leneman eindigden in de top twintig met een zeventiende en achttiende plaats. Bij de Karts en de diverse auto races werd het publiek ook getrakteerd op veelal spannende races met het nodige spektakel.

Aankomend weekend is het IDM (International Deutsche Motorad Meistershaft) in Assen. Zeer de moeite waard om te bezoeken. Wie de IRRC (International Road Racing Championship) persoonlijk wil volgen moet afreizen naar Tsjechië. Op het stratencircuit van Horice wordt de vierde race van het seizoen gereden.

Podium met (v.l.n.r.) Pepijn Bijsterbosch, Rob Hartog en Jeroen Hilster. Foto: Henk Teerink
David Coulthard, Redbull Formule 1. Foto: Henk Teerink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant