Zepp Gerritsen bekijkt hoe hij de gegoten glaselementen in de stellage van cortenstaal zal monteren. Foto: Liesbeth Spaansen
Zepp Gerritsen bekijkt hoe hij de gegoten glaselementen in de stellage van cortenstaal zal monteren. Foto: Liesbeth Spaansen

Zepp Gerritsen geeft graag zijn kennis van kunst creëren door

Cultuur

Kunst4daagse Bronckhorst 2024

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/DREMPT - Van Hemelvaartsdag 9 mei tot en met zondag 12 mei 2024 organiseert de werkgroep Kunst4daagse Bronckhorst met veel enthousiasme de zestiende editie van het kunstevenement Kunst4daagse in de gemeente Bronckhorst. Kunstenaar Frans Gerritsen is vier dagen tussen 10.00 en 17.00 uur aanwezig in zijn Atelier Zepp Gerritsen aan de Rijksweg 25 in Drempt.

Frans Gerritsen (1961, Olburgen) rondde de grafische school en de tuinbouwschool af en werkte als hovenier. Nadat hij in 1992 bij Jozef Kemperman het beeldhouwen had geleerd en met veel verschillende materialen aan het werk ging, ontdekte hij zijn voorkeur voor glas. In het Belgische Mechelen volgde hij bij Koen van der Stukken trainingen glas gieten. Bij de eveneens Belgische Roel Lambert kon Frans daarna op geheel eigen wijze zijn glaskunst maken. “Ik hernieuwde in 2023 mijn samenwerking met Roel in Lommel. Ik kan daar weer met hem samen experimenteren, daar hebben we schik van. Niks is te gek. Grandioos mooi werk dat glasgieten.” Zepp Gerritsen vertelt boeiend over glas dat geschikt is om te fusen, samensmelten onder grote hitte, en over glas dat 1400 graden hitte aankan en in een smeltkroes ‘lekker vloeibaar’ is om te ‘plukken’.

Atelier Zepp Gerritsen
In Drempt heeft Frans al vele jaren zijn atelier Zepp Gerritsen. “Na vier dochters bleef de jongensnaam Zepp over, en ik vond die te mooi om niet te gebruiken”, motiveert hij zijn kunstenaarsnaam. Vervelend vindt hij al die vrouwen niet. “Ik heb ook vier zussen en een kleindochter”, lacht hij. Hond Cato maakt het vrouwengezelschap compleet.

Kunstexposities
Exposeren heeft Zepp Gerritsen altijd gedaan. De tiendaagse KunstSchouw in Zeeland bijvoorbeeld. Het kunstevenement in Bronckhorst staat sinds de tweede editie ervan op zijn agenda. “Ik doe al mee sinds 2008, toen het een tiendaagse was. Altijd exposeerde ik samen met mijn cursisten, en ook met Henk van Kesteren als Inyx-art. De coronaperiode maakte me wel heel onproductief, maar nu ben ik weer lekker aan de gang.” Tijdens de Kunst4daagse Bronckhorst 2024 wordt nieuw werk van Zepp Gerritsen en zijn huidige cursisten geëxposeerd. “Zij laten zien wat hier tijdens de lessen gedaan kan worden. Ze zijn de beste ambassadeurs.”

Kennis doorgeven
Frans vindt het belangrijk om naast zelf kunst te creëren en te exposeren, zijn kennis door te geven. “Ik geeft vijf keer in de week les. Mijn cursisten kiezen zelf hun materiaal, ik adviseer ze daarbij. Ze mogen houwen in steen, eentje waar ze zelf een goed gevoel bij hebben, maar kunnen ook houtbewerken of klei boetseren en bakken tot keramiek. Of glas in vormen smelten of fusen. Glazuren. En combineren mag!”

In het atelier laat hij verschillende werken zien, van hemzelf en cursisten. “Mallen voor glaskunst kunnen worden gemaakt van beetje nat zand. Hiermee kun je vrij strak en nauwkeurig werken. Al moet je wel leren aanvoelen hoeveel water je nodig hebt.” Het zwarte zand haalt Zepp tegenwoordig in Doesburg. “Bij de ijzergieterij. Ik wilde daar ook zo graag eens een keer ijzer gieten en dat mocht. Wat een ervaring was dat. En de medewerkers kwamen kijken, die vonden het prachtig, ook al omdat iemand hun werk zo waardeert”, vertelt hij enthousiast. Ook itong blokken zijn geschikt als vorm. “Daarin kun je wel vier keer glas gieten, dan pas scheurt de mal.”

Een keer per jaar vertrekt Frans met een groep beeldhouwcursisten naar Ygrande in Frankrijk. “Daar huur ik al jaren de pastorie. De eigenaresse legt ons in de watten tijdens een weekje zonder wifi. Even in ons eigen wereldje. Tussen het beeldhouwen door een wandeling in de omgeving, lekker eten en uitrusten. Een vakantiegevoel met mooie beelden als resultaat.”

Zepp Gerritsen zit in de blauwe route, Hengelo-Drempt. Scan de QR-code om met de smartphone deze route te rijden, en de kunstenaar op te zoeken.


zeppgerritsen.nl

www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant