Ada van den Brink-Kalteren met twee van haar quilts die tijdens de Kunst4daagse te bezichtigen zijn. Foto: Liesbeth Spaansen
Ada van den Brink-Kalteren met twee van haar quilts die tijdens de Kunst4daagse te bezichtigen zijn. Foto: Liesbeth Spaansen

Ada van den Brink-Kalteren wil kunst van het quilten doorgeven

Cultuur

Kunst4daagse Bronckhorst 2024

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/VORDEN - Van Hemelvaartsdag 9 mei tot en met zondag 12 mei 2024 organiseert de werkgroep Kunst4daagse Bronckhorst met veel enthousiasme de zestiende editie van het kunstevenement Kunst4daagse in de gemeente Bronckhorst. Kunstenaar Ada van den Brink-Kalteren is vier dagen tussen 10.00 en 17.00 uur aanwezig in haar galerie Ada’s Quilts aan De Voornekamp 28 in Vorden.

Ada woont nu een jaar of vijf, zes met haar man in Vorden. “We woonden in veel verschillende plaatsen, maar gingen na ons pensioen terug naar Drenthe, waar mijn roots liggen. Nu de kinderen in Apeldoorn en Zutphen wonen, hebben we dichter bij hun buurt een huis gezocht.”

Quilten is verslavend
“Ik ben altijd een handwerkster geweest, keek al jong mee met mijn moeder die achter de naaimachine zat. Ik maakte de kleding voor mezelf en voor de kinderen en leerde ook breien, haken en borduren.” Ze bezocht een expositie van quilts in de Sint Bavokerk in Haarlem. “Ik was verkocht! Ik heb meteen een boek gekocht over quilten en het ontstaan ervan. Het is een hele geschiedenis. De Amish in de VS bijvoorbeeld, gebruiken in hun quilts alle kleuren maar geen tussenkleuren. Ze zijn zeer behoudend en dat is terug te zien in hun quilts.” Ada volgde later nog een quiltcursus in Haarlem. “Ik was echt door het virus besmet geraakt. De liefde zit vooral in het zoeken van stoffen in bepaalde kleuren die bij elkaar passen. En echte wol en katoen, maar nooit synthetisch. Ik maakte in die jaren wel acht quilts in een jaar.” Er hangen werken van Ada’s hand in de kamer. “Die worden elke drie maanden omgewisseld, omdat anders de stoffen verbleken.”

Inspiratie
De onderwerpen van de quilts komen bij Ada van verschillende bronnen. “Ik gebruik vakantiefoto’s die ik uitvergroot, zoals een van de ramen in de Sagrada Familia in Barcelona, een mooi rozenraam in de kathedraal van Nantes, de natuur van Namibië. Die foto heb ik op stof geprint, met patchwork aangevuld en vervolgens met de naaimachine de lijnen versterkt..” Als Ada iets ziet wat mooi van vorm is bedenkt ze of ze daar stoffen voor heeft. “Ik heb al veel stoffen die ik dan kan opmaken, maar ga toch naar de winkel voor nieuwe. Als dan de quilt klaar is, heb ik toch weer meer stoffen.” Ada experimenteert ook graag zoals verven met sneeuw.

Technieken 
Stoffen worden gesneden, altijd. “Met een rolmes langs een liniaal en in de draadrichting. Knippen mag niet. Dat is nooit recht. Quilts ontstaan door vormen aan elkaar te naaien, te patchen, quilten is het doorstikken van het geheel om lijnen te versterken en de vulling en de achterkant samen te voegen.”

Doorgeven van kennis
Omdat zij het leuk vindt om de techniek van het quilten door te geven, geeft ze les aan een groep enthousiaste leerlingen. “Ik leer ze graag om de goede combinaties te zoeken tussen vormen, lijnen en kleuren.” Tevens is ze na jaren in het basisonderwijs gewerkt te hebben, haar tijd gaan vullen als historisch gids op Paleis Het Loo in Apeldoorn, nu als huis- en tuingids bij Huis Verwolde in Laren.

Exposeren 
Met cursisten exposeerde ze eens, succesvol, quilts in een kerk in Apeldoorn. In Bronckhorst meldde zij zich aan als deelnemer van de Kunst4daagse, na als bezoeker een exposant met quilts te hebben bezocht. Nu gaat zij voor een derde keer de garage, het kantoor erboven en met mooi weer de tuin inrichten met haar vele quilts. Ada van den Brink-Kalteren zit in de turquoise route, Vorden-Wichmond. Scan de QR-code om met de smartphone deze route te rijden, en de kunstenaar op te zoeken.


www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant