Sportpark Het Elderink in Hengelo, maandag (29 mei) het toneel van de degradatiekraker Pax-HC’03. Beide derdeklassers maken nog kans op het ontlopen van directe degradatie, maar zijn afhankelijk van het resultaat bij Eldenia-Gendringen. Foto: Luuk Stam

Sportpark Het Elderink in Hengelo, maandag (29 mei) het toneel van de degradatiekraker Pax-HC’03. Beide derdeklassers maken nog kans op het ontlopen van directe degradatie, maar zijn afhankelijk van het resultaat bij Eldenia-Gendringen. Foto: Luuk Stam

Pax en HC’03 treffen elkaar maandag (Tweede Pinksterdag) in degradatiekraker

Sport

Clubs uit Hengelo en Drempt hebben lot beide niet meer in eigen hand

Door Luuk Stam

HENGELO – De Bronckhorster-derby tussen Pax uit Hengelo en HC’03 uit Drempt in de derde klasse B kan maandag (Tweede Pinksterdag, 29 mei) een degradatiekraker met alles erop en eraan worden. Beide clubs moeten deze laatste wedstrijd van het reguliere voetbalseizoen winnen, maar of die winst ook wat oplevert, hangt af van wat er in Gendringen gebeurt. Daar speelt VV Gendringen zondag tegen het Arnhemse Eldenia. Gendringen is de nummer elf in de competitie, met 18 punten. HC’03 staat twaalfde met 16 punten. Pax staat met nog één wedstrijd te gaan op de dertiende en laatste plek, met 15 punten.

In de derde klasse geeft plek elf dit seizoen recht op nacompetitie. De nummers twaalf en dertien degraderen direct. Wint Gendringen zondagmiddag van Eldenia, dan zijn dus zowel Pax als HC’03 direct gedegradeerd naar de vierde klasse, ongeacht de uitslag van het duel in Hengelo. Eindigt de wedstrijd in Gendringen in een gelijkspel, dan ontloopt HC’03 bij winst op Pax directe degradatie en plaatst het zich voor de nacompetitie. Verliest Gendringen van Eldenia, dan is de uitslag van de wedstrijd in Hengelo allesbepalend. 

In dat geval blijft Gendringen steken op 18 punten. HC’03 zou bij winst op 19 punten komen en is dan dus zeker van de nacompetitie, maar ook Pax maakt bij verlies van Gendringen nog een kans. De Hengeloërs kunnen bij winst ook op 18 punten komen en Pax heeft nu al een beter doelsaldo dan Gendringen. Het Arnhemse Eldenia staat achtste en is al veilig wat betreft het ontlopen van de nacompetitie. Zowel Pax als HC’03 moeten dus hopen dat de Arnhemmers in Gendringen aan hun sportieve plicht voldoen.

Nieuwe piramide
In de derde klasse B verdween eerder dit seizoen al één degradatieplek doordat VV Doetinchem uit de competitie werd gehaald. Dat er alsnog twee clubs direct moeten degraderen, heeft te maken met de verstrengde degradatieregeling, die dit seizoen en ook volgend seizoen geldt. Dat vanwege en nieuwe opzet van de piramide in het amateurvoetbal, die voetbalbond KNVB in het seizoen 2024/2025 gereed wil hebben. Daarin zullen de hogere klassen straks landelijk minder competities tellen en zal de vijfde klasse aanzienlijk groeien. 

Voor Pax is het 41 jaar geleden dat de club in de vierde klasse speelde. HC’03 promoveerde in 2019 naar de derde klasse. Eén ding is zeker: op sportpark Het Elderink in Hengelo zal zondagmiddag (aftrap 14.00 uur) in ieder geval één van deze teams afscheid moeten nemen van de derde klasse. In de vierde klasse C zit het reguliere seizoen er al op. Keijenburgse Boys eindigde als negende en moet in de nacompetitie gaan strijden voor lijfsbehoud. SV Basteom is als zevende geëindigd en speelt ook volgend seizoen in de vierde klasse.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid