Dankzij het initiatief van de gemeente Bronckhorst konden vijftien enthousiaste kinderen kennismaken met het ATB-fietsen. Foto: Jan Hendriksen
Dankzij het initiatief van de gemeente Bronckhorst konden vijftien enthousiaste kinderen kennismaken met het ATB-fietsen. Foto: Jan Hendriksen

Kinderen beleven veel plezier aan mountainbike-clinics

Sport

‘Het was een prachtige uitdaging en ik heb veel geleerd’

Door Jan Hendriksen

BRONCKHORST/RUURLO - Stoer slingerend met je mountainbike over smalle singletracks tussen dikke bomen door, over ruige wortels, door los zand en van een klein klimmetje naar een afdaling. Met onderaan een scherpe bocht. Kinderen hebben de afgelopen periode geleerd hoe je hier op een veilige manier veel plezier aan kunt beleven.

De gemeente Bronckhorst nam het afgelopen voorjaar het initiatief om te kijken of kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar gestimuleerd konden worden om meer te sporten. Na overleg met de plaatselijke fietsclubs uit onder meer Vorden (VRTC de 8 Kastelenrijders), Steenderen (Toerclub Steenderen), Wichmond, (RTV Vierakker-Wichmond), Zelhem (Toerclub Zelhem) en Hengelo (Toerclub Keiaoser) werd er onder leiding van Rien Scholten uit Steenderen, Karin ten Heggeler en Robin Usmany, werkzaam als combinatiefunctionarissen bij de gemeente Bronckhorst, gestart met een groep van vijftien kinderen.
De afgelopen zes weken was er elke woensdagmiddag een ATB-clinic waaraan steeds tussen de tien en vijftien kinderen uit heel de gemeente Bronkhorst deelnamen. Woensdagmiddag 6 juli werd vanaf De Heikamp in Ruurlo de reeks van zes clinics afgesloten met het fietsen van de nieuwe ATB-route in Ruurlo. Na afloop werd er natuurlijk gezamenlijk een pannenkoek gegeten bij De Heikamp.

Rijtecfhniek
Plezier bij de clinics stond voorop, maar daarbij lag de nadruk voornamelijk op rijtechniek. De kinderen leerden er onder meer balans houden op de fiets, goed te schakelen en veilig te remmen. Daarbij reden zij over boomstronken en onder lage takken door zonder af te stappen. De groep kinderen werd bij de laatste clinic in Ruurlo ingedeeld in drie groepen. Het tempo en de route werden aan ervaring en leeftijd aangepast.
Rien Scholten keek na afloop van de laatste clinic terug op een zeer geslaagd initiatief. “Hartstikke leuk om te doen en mooi om al die fanatieke en vrolijke gezichten te zien.” Ook Robin Usmany hield een goed gevoel over aan de clinics. “Vanuit de gemeente Bronckhorst stimuleren we kinderen om meer te bewegen. Zij maken jaarlijks kennis met diverse sporten middels instuiven. Daar is ook deze clinic uit voortgekomen. We hebben hierbij contact gezocht met plaatselijke fietsclubs. Die hebben in Bronkhorst helaas nog geen jeugdafdelingen. Wat zou het mooi zijn als kinderen zich in de toekomst zouden kunnen aansluiten bij een van de plaatselijke fietsverenigingen.”

Prachtig
Zowel de 7-jarige Cas Olthof uit Hengelo als Davy Wieland (10) uit Zelhem hadden veel plezier beleefd aan de clinics. “Het was een prachtige uitdaging en ik heb veel geleerd”, zei Davy terwijl zijn vader Marlon van een lekkere pannenkoek genoot. Hij had samen met zijn zoon meegefietst bij deze laatste clinic.
Over een vervolg wordt nog nagedacht. “We gaan eerst alles evalueren. Na de vakantie zal samen met de verschillende fietsverenigingen gekeken worden hoe we na de zomervakantie deze ATB-activiteiten verder doorgang kunnen laten vinden en het aantal deelnemers laten groeien”, aldus de organisatoren.
Voor meer informatie kan men mailen of bellen met Karin ten Heggeler: k.tenheggeler@bronckhorst.nl, tel. 0575 750250.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid