Tot de installatie van een nieuwe kroonbenoemde burgemeester – naar verwachting februari 2025 – is Marja van der Tas waarnemend burgemeester van Bronckhorst. Foto: Luuk Stam
Tot de installatie van een nieuwe kroonbenoemde burgemeester – naar verwachting februari 2025 – is Marja van der Tas waarnemend burgemeester van Bronckhorst. Foto: Luuk Stam

Voor waarnemend burgemeester Marja van der Tas voelt Bronckhorst als een cadeau

Politiek

Zij kijkt ernaar uit om nieuwe gemeente te leren kennen 

Door Luuk Stam

HENGELO – Of ze over Bronckhorst na wilde denken? Het was begin december vorig jaar toen Marja van der Tas (65) uit Heerde het telefoontje met deze vraag kreeg. Haar naam was bij Commissaris van de Koning Henri Lenferink naar voren gekomen in de zoektocht naar een waarnemend burgemeester voor deze gemeente. Marianne Besselink had hier in oktober na acht jaar haar afscheid aangekondigd. Zij maakte per 1 januari de overstap naar het onderwijs, Besselink is inmiddels voorzitter van het college van bestuur bij het Zone.college.

Van der Tas zou in de ogen van zowel de gemeente als de Gelderse Commissaris een geschikte kandidaat zijn om Besselink in Bronckhorst tijdelijk op te volgen, met name vanwege haar ervaring als burgemeester in de Overijsselse plattelandsgemeente Steenwijkerland en als wethouder in de gemeente Apeldoorn. Toch was het al ruim zeven jaar geleden dat de Heerdese in het lokaal bestuur zat, op het moment van het bewuste telefoontje werkte ze als bestuurslid van het Waterschap Vallei en Veluwe.

Nog steeds heeft ze een heel aantal bestuursfuncties, zo is Van der Tas plaatsvervangend voorzitter van de Commissie van Milieueffectrapportage en heeft ze diezelfde rol in de Ecologische Autoriteit, een landelijke instelling die toetst of bij het nemen van besluiten over beschermde natuur en water de essentiële ecologische informatie aanwezig is. Haar kantoor heeft ze sinds 1 januari hier in het gemeentehuis in Hengelo, want uiteindelijk zij ze ‘ja’ tegen de uitdaging die geheel onverwacht op haar pad kwam. Tot de installatie van de nieuwe kroonbenoemde burgemeester – naar verwachting februari 2025 – is zij hier waarnemend.

Heeft u lang over die ‘ja’ na moeten denken?

“Uiteraard wel even, want ik had en heb het nog steeds druk. Daarbij was ik een gewaardeerd bestuurslid van het Waterschap, ik was nog niet zo lang geleden herkozen, dat heb ik op moeten geven. Wat de doorslag gaf, is dat dit een prachtige kans is om een gemeente te leren kennen die ik nog totaal niet ken, in een regio die ik evenmin ken. Om die te mogen ontdekken, de mensen, de problematiek te leren kennen, dat vind ik een cadeau.” 

Waarom is dat een cadeautje?

“Nou, ik houd van nieuwe ervaringen, van mensen ontmoeten, ik houd van het groen, van de natuur, ben zelf opgegroeid als boerendochter in Noord-Holland, bij ons thuis stonden koeien, paarden en schapen, ik houd van lekker hard aan het werk zijn. Dat komt in deze gemeente allemaal samen. Als zo’n uitdaging op je pad komt, grijp ik die met beide handen aan.”

Wat is uw eerste indruk van Bronckhorst?

“Het oogt voor mij als een heel ontspannen gemeente. Er is veel ruimte, dan is er ook veel rust. Zo midden in de winter is er natuurlijk nog niet veel recreatieve bedrijvigheid, maar ik stel mij voor dat hier in de zomers de terrassen vol zitten. Ik ben nog lang niet overal geweest, ik ben nog een volstrekte beginneling, maar ik laat me graag wegwijs maken.” 

Voor iets meer dan een jaar, straks kent u het hier net een beetje, dan gaat u alweer weg.

“Sterker nog: eerst zou het voor acht tot negen maanden zijn. Dat het zeer waarschijnlijk iets langer wordt, heeft ermee te maken dat er in Gelderland op dit moment veel vacatures voor burgemeesters zijn. Het klinkt wat gek, maar dan moet je als gemeente op je beurt wachten. Daarom is gezegd: reken op zo’n dertien maanden. Dat het tijdelijk is, weet je vooraf. Je komt hier als waarnemer, dat maakt ook je positie net wat anders. Je bent een voorbijganger, je hebt minder diep te investeren. Je weegt ook af: waar ga je de energie aan besteden?” 

Hoe gaat u dat doen?

“Primair ben je voorzitter van gemeenteraad en voorzitter van het college van B&W, daarnaast zijn er de wettelijke burgemeesterstaken, die vooral over openbare orde en veiligheid gaan. Dat ga ik dus in ieder geval doen. Voor het overige is het kijken van: wat komt er op je pad? Daarbij breng ik een rijke ervaring mee, die ik hier graag inzet.” 

Wat als u straks zegt: het bevalt me zo goed, ik wil hier langer blijven. Is dat een optie?

“Nou, dat ik hier nu zit, zat al niet in mijn planning, dat ik langer zal blijven, zit ook niet in mijn planning. Je weet niet hoe het gaat, maar in principe is het van voorbijgaande aard.”

Heeft u dan ook al een plan voor hierna?

“Ik zeg altijd: laat je door het leven verrassen. Als je mij een half jaar geleden, wat heet: twee maanden geleden had gezegd: ‘Jij zit vanaf 1 januari in Bronckhorst.’ Dan had ik gezegd: ‘Hoezo? Waar heb je het over?’ Nu zit ik hier. Dat is toch het mooie van het leven? Dat er dingen voorbij komen waarvan je zegt: ‘Hé! Mooi! Gaan we doen!’ Ik heb heel wat nevenactiviteiten die ik dit jaar voor een deel blijf doen, dat zal ook hierna zo blijven. Daarnaast ben ik moeder en grootmoeder. Mijn kinderen en kleinkinderen vinden het ook prettig als oma ook nog af en toe eens tijd heeft. Al zullen zij dit jaar even op een iets lager plan staan, dat is de keerzijde hiervan, maar dat kun je accepteren omdat het tijdelijk is.”

U heeft wel een onderkomen gevonden in Vorden.

“Ja, daar ben ik heel blij mee. Ik blijf in Heerde wonen, als waarnemend burgemeester heb je niet de verplichting om te verhuizen, maar ik vind het wel erg fijn om hier in de gemeente onderdak te hebben. Ik ben alleenstaand, mijn echtgenoot is drie jaar geleden overleden. Dat maakt dat ik privé wat meer ruimte heb, wat flexibeler ben. Met een gezin zou je als waarnemend burgemeester zeggen: ik ga ’s avonds lekker naar huis. Nu is het fijn dat ik niet elke avond terug hoef, ik kan me letterlijk en figuurlijk in Bronckhorst storten.” 

Wat zijn de momenten waarop mensen u gaan zien?

“Voor mij was de nieuwjaarsreceptie hier in het gemeentehuis al een heel plezierige kennismaking. Verder zijn het sowieso de belangrijke momenten waarop een burgemeester acte de présence geeft zoals Koningsdag en dodenherdenking. Daarnaast: de koninklijke onderscheidingen, de 60-jarig huwelijken, de 100-jarigen, werkbezoeken met het college. Ook zal ik vanuit mijn eigen nieuwsgierigheid op pad gaan, kennismaken met de dorpen, leren wat er speelt zodat ik uiteindelijk een koffer aan indrukken kan meenemen, want zo zie ik dat wel: als je een gebied leert kennen, dan ga je het waarderen. Wat ik na dit jaar verder ook ga doen, ik zal straks een ambassadeur van de Achterhoek zijn, in het bijzonder van Bronckhorst.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant