De hoes van 'Veurjoarszunne'.

De hoes van 'Veurjoarszunne'.

Sandra Vanreys brengt het voorjaar binnen met ‘Veurjoarszunne’

Muziek

AALTEN/GROENLO/ACHTERHOEK - ‘’s Mons weer vrog wakker, ’t is al vlot weer lech. Ow liefste noast oe wee sloapdronken ‘goeiemorgen’ zeg. De veugele heur ie in de vrogge morgen al goan. Inens minder meuite met vrog op stoan.’ Het begin van de tekst van het lied Veurjoarszunne, dat Sandra Vanreys lanceert als opmaat naar de lente, op de eerste dag van het voorjaar, 21 maart 2024.

“Iedereen is er zo aan toe en heeft er wel een beeld en gevoel bij”, begint Sandra Vanreys over de totstandkoming van het lied Veurjoarszunne, een tekst van Grollenaar Henri Walterbos. De muziek schreef Sandra zelf. Hans Venneman, gitarist in het trio Sandra Vanreys, verzorgde naast het koorwerk ook de productie en mix. “Na de deprimerende koude natte dagen is iedereen toe aan het voorjaar. De natuur en mens komt weer tot leven en bloei, de lach verschijnt ’s morgens bij het opstaan direct weer op het gezicht. Het is de opmaat naar mooi weer, de zomer, vakanties, luchtig gekleed naar een terras, de Zwarte Cross en al die andere prachtige Achterhoekse feesten en evenementen.” (tekst gaat verder na de clip)


‘Oostenwind’
Maakte en maakt Sandra Vanreys nog steeds furore met haar zo geliefde country-muziek, de Aaltense heeft ook een liefde voor het zingen in het eigen Achterhoekse dialect. Met het nummer D’n Achterhook, genomineerd voor de Gelderse Kleiroze, gaf ze hier al een voorproefje van. Een jaar geleden lanceerde Sandra het lied Oostenwind, een eveneens door Henri Walterbos, - op verzoek van Sandra - hertaalde versie van Restless wind, van de hand van Normaal-gitarist en componist Alan Gascoigne uit Lichtenvoorde.

Maand van het dialect
Sandra tourt zowel met haar rijke country-repertoire als ook met het Achterhoekse liedjesprogramma Efkes anders, dat in een grote behoefte blijkt te voorzien. “Het is prachtig je in je eigen dialect te uiten. Zowel pratend als zingend. Het is ook leuk dat het lied uitkomt in de maand van het dialect. Het Achterhoekse dialect en de voorjaarszon, een prachtige combinatie.” De clip bij het lied is gemaakt door Paul van Druten, geheel met AI, een passie van hem. Zowel Veurjoarszunne als Oostenwind zijn, met dank aan Christof Elsinghorst van IetsAnders.nl, vanaf deze week ook op Spotify te beluisteren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant