Dirk en Truus Nusselder met burgemeester Besselink die vanwege hun 60-jarig huwelijk een bezoek bracht aan het echtpaar. Foto: Marian Nusselder
Dirk en Truus Nusselder met burgemeester Besselink die vanwege hun 60-jarig huwelijk een bezoek bracht aan het echtpaar. Foto: Marian Nusselder

Echtpaar Nusselder uit Hummelo viert 60-jarig huwelijksfeest

Maatschappij

HUMMELO – Zingen, sporten, volksdansen, biljarten, oppassen op de kleinkinderen… Dirk en Truus Nusselder-Oldenhof vierden maandag 18 juli hun 60-jarig huwelijksfeest, maar wie denkt dat ze achter de geraniums hun oude dag doorbrengen, heeft het flink mis.

Door Ceciel Bremer

Eind jaren vijftig van de vorige eeuw ging de Vordense Truus met een vriendin naar de kermis in Hengelo. Dirk was ook met vrienden vanuit Hummelo op de fiets naar het feestgedruis in Hengelo gekomen. “Ik zag twee mooie meiden tegen de muur zitten. Eerst vroeg ik de ene ten dans en later de ander. Dat was Truus”, glimlacht Dirk (84). Daar op de kermis kregen de twee verkering. In de jaren die volgden, legde vooral Dirk heel wat kilometers per fiets af om zijn meisje te zien. Na vijf jaar besloot het jonge stel te trouwen. “We vierden onze bruiloft bij Hotel Bakker in Vorden”, vertelt Truus (81).

Dirk was voorbestemd om zijn vader op de boerderij op te volgen dus dat was ook een logische plek om te wonen. Truus: “Het oudershuis van Dirk werd toen gesplitst; wij kregen een kamer, een klein keukentje en één slaapkamer. Aan de andere kant van het voorhuis woonden Dirks ouders met zijn twee broers en zusje met wat meer woonruimte tot hun beschikking.” De jaren verstreken en Dirk en Truus kregen zes kinderen, twee zonen en vier dochters. “Toen stelde mijn schoonmoeder voor om van woning te ruilen. Daar was ik wel blij mee”, herinnert Truus zich nog.

Brand
In 1987 zette een brand hun levens volledig op de kop. “Het was een ijskoude winter met een gevoelstemperatuur van -30°C door een flinke oostenwind. De waterleiding van de douche was bevroren en door het ontdooien van de leiding vatte het huis vlam. Ik haalde snel mijn vader, broer en onze kinderen uit huis want het vuur greep heel snel om zich heen”, vertelt Dirk. Ook Truus kan zich die dag in januari nog herinneren alsof het gisteren gebeurd is. “Ik was met onze dochter naar de sportles in Doetinchem en hoorde toen ineens dat ik naar huis moest komen…”

De brand was duidelijk een keerpunt in Huize Nusselder. Aan de hand van de vele krantenknipsels vertelt het echtpaar over de impact ervan. Nadat het gezin en de vader en broer van Dirk de eerste nacht werden opgevangen in zaal De Veldhoen in Langerak, verbleven ze daarna twee weken in het clubhuis van de nabijgelegen motorcrossvereniging. “De buurt heeft ons toen heel goed geholpen met dekens en kleren voor de kinderen, want we hadden niet veel meer”, weet Dirk nog goed. Al snel werd er een noodwoning geplaatst naast hun huis en in een paar maanden tijd kreeg het gezin Nusselder een nieuw definitief onderkomen. Truus: “Rond ons 25-jarig huwelijksfeest was de woning klaar. Het was een mooi nieuw huis met vijf slaapkamers; een eigen slaapkamer voor de thuiswonende kinderen. Mijn schoonvader en zwager hadden steeds meer zorg nodig. Gelukkig vonden we voor hen een fijne woonplek elders.”

Vitaal
De kinderen vlogen uit en kregen zelf kinderen. Oma Truus was graag hun oppas. “Ik ben zo gek op kleine kinderen. Ze zijn zo lekker onbevangen”, vertelt ze met een grote glimlach op haar gezicht. Ze heeft op al haar twaalf kleinkinderen gepast en doet dat nu elke donderdagmiddag nog steeds op de jongste twee. 

Naast oppassen, houdt Truus van volksdansen. Verder houdt ze haar hele leven al veel van zingen. Ze zit inmiddels bij maar liefst drie verschillende koren. Een daarvan is een smartlappenkoor waar ze samen met Dirk wekelijks plezier aan beleeft. Verder kun je het vitale paar twee keer per week in de sportschool vinden. Voor Truus was sporten pas iets wat ze op latere leeftijd ontdekte als ontspanning. Voor Dirk maakte sport altijd al onderdeel uit van zijn leven. “Vroeger heb ik gevoetbald, daarna heb ik veel geschaatst. De Elfstedentocht was ooit mijn droom maar ik werd helaas nooit ingeloot. De Elfmerentocht heb ik wel een keer voltooid. Hardlopen was ook een grote hobby. In totaal heb ik vijf marathons gelopen, de laatste op mijn 68e”, vertelt de tachtiger terecht trots. Maar daar bleef het niet bij. Hij deed ook dertien keer mee aan de Nijmeegse Vierdaagse en legde heel wat kilometers af op zijn racefiets. “Tot twee jaar geleden, toen ben ik gevallen met de racefiets en ben ik maar gestopt. Inmiddels wandel ik wekelijks met een groepje oud-hardlopers en biljart ik.”

Verre reizen
Zoals dat vaker in boerengezinnen gaat, ging men vroeger niet of nauwelijks op vakantie. “Je moet altijd iemand regelen om de koeien te melken. Dat kost dubbel geld”, legt Dirk uit. Maar die vakantietijd hebben Dirk en Truus later flink ingehaald. Toen ze stopten met de boerderij maakten ze samen verre reizen. “Brazilië, Canada, Zuid-Afrika, Israël, Cuba … “, somt Dirk op. Truus pakt meteen de fotoalbums van al hun reizen erbij en maakt de opsomming verder af: “Slovenië, Suriname, Vietnam, Tanzania en Zanzibar. Ik hield nooit zo van reizen maar na de eerste keer smaakte het naar meer”, lacht ze. Inmiddels reizen ze niet zo veel meer, behalve naar hun dochter in Noorwegen. Daar komen ze nog regelmatig.

Afgelopen weekend vierde het paar hun 60-jarig huwelijk bij De Gouden Karper in hun woonplaats. “Met muziek erbij, want we houden van dansen.”

Dirk en Truus Nusselder. Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid