De (oud)medewerkers kijken toen hoe het geel-grijze doek na aftellen en met knallen en vuurwerk met een kraan van het dak wordt getakeld. Foto: Liesbeth Spaansen

De (oud)medewerkers kijken toen hoe het geel-grijze doek na aftellen en met knallen en vuurwerk met een kraan van het dak wordt getakeld. Foto: Liesbeth Spaansen

Het begon allemaal met een handel in bouwmaterialen

Algemeen

Honderd jaar Hengelosche Cement Industrie

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – Vrijdagmiddag 24 september werd onder toeziend oog van 200 medewerkers van de vijf HCI locaties en vele oud-medewerkers het laatste grote onderhoudsproject van het bedrijf op de vestiging in Hengelo, gepresenteerd. Het geel-grijze doek werd na aftellen door alle aanwezigen met een kraan van het dak getakeld. Knallen en vuurwerk maakten de onthulling van het nieuwe dak compleet.

Na een enthousiaste aankondiging door speaker Frans Miggelbrink sprak directeur Wim Lubbers zijn mensen toe. “Ik heb vaak gezegd dat ik de honderd jaar wilde volmaken. Veel sneller dan verwacht is het nu zover: HCI bestaat honderd jaar. Ik, en met mij zeker ook de oprichters Albert Gasseling en Evert Jan Lubbers zijn trots op wat wij samen met jullie, medewerkers en gepensioneerden, hebben bereikt. Allemaal alle dank daarvoor! Vandaag staan we voor de showroom met het oude dak eraf en het nieuwe dak erop. Vandaag is HCI honderd jaar oud en start knallend en feestvierend een nieuwe periode. Op naar nog eens honderd jaar HCI. Een driewerf hoera!”

Het nieuwe dak werd met bewondering ontvangen. Harmonie Concordia bracht de gasten muzikaal terug naar de feestlocatie en gaf een serenade aan de 100-jarige. Voor het feestelijk samenzijn waren de medewerkers van Jansen en Jansen aanwezig voor een drankje en Grand café De Egelantier voor hapjes. Duo Double zorgde voor de muzikale omlijsting.

Familiebedrijf
Wim Lubbers (Hengelo, 1953) is de derde generatie van HCI. “Als zevenjarige jongen was ik al in het bedrijf van mijn vader te vinden. Ik hielp dozen voor tegels vouwen en nieten en daar verdiende ik een cent per doos mee.” Hij weet nog dat vroeger alles met de hand werd gedaan. “Nu is overal een machine voor.”

Hij was altijd inventief met materialen, hutten bouwen was een leuke bezigheid en ook thuis bouwde hij bijvoorbeeld nieuwe kippenhokken of volières. Toch ontwikkelde hij een voorliefde voor beton. “De betonindustrie is nog steeds mijn hobby”, lacht hij. “Mijn huis is geheel met prefab betonelementen gebouwd, maar ook de steiger in de zwemvijver en de net nieuwe oeverzwaluwwand, ijsvogelwand en vleermuiskelder. Daar heb ik houtsnippers in verwerkt voor een natuurlijke uitstraling.”

Toch startte hij niet direct na het behalen van het HTS in het familiebedrijf. “Mijn moeder, die na het overlijden van mijn vader directrice werd, zei dat ik eerst in een ander bedrijf moest gaan werken. Dat heb ik gedaan bij een bouwmaterialenhandel in Delft. Een half jaar. In de weekends thuis zag ik wat in het bedrijf allemaal gebeurde. Ik had het gevoel bij de HCI meer te kunnen betekenen.”

HCI is een zelfstandig familiebedrijf, met een klantenkring over heel Nederland. “We vinden het belangrijk om onze klanten te ontzorgen. We onderhouden een duurzame relatie met ze, denken vanaf de beginfase van hun bouwplannen mee. We leveren de gevraagde kwaliteit op tijd.”

Inmiddels is de vierde generatie in het bedrijf werkzaam. “In 2009 heeft mijn zwager Gerard Mantel de leiding van het Bouwcenter aan Loek Wensink overgedragen. Joost Velthorst, de zoon van mijn zus Ineke staat in de startblokken om de leiding van de Betonindustrie over te nemen. Dat het bedrijf in handen van de familie blijft, wordt door het personeel erg gewaardeerd.”

Toekomst HCI
Loek Wensink heeft voor de toekomst van het jubilerende bedrijf verdere plannen. “Naast de moderne showroom keukens, badkamers en tegels in Hengelo en Zevenaar, krijgt het bouwmaterialendeel in Hengelo een update met oplossingen voor duurzaam (ver)bouwen, levensloopbestendig wonen en na-isoleren van woningen. Er komt een digiwand om gevelstenen uit te zoeken en de optie om met een virtualrealitybril alvast door de nieuwe badkamer te kunnen lopen.” In Zevenaar wordt het magazijn groter voor meer voorraad hout en plaat voor de halende klant.

In de jaren 2021 en 2022 wordt het nieuwe automatiseringsproject niet alleen voor de betonindustrie afgerond, maar ook voor de Bouwcenters in Nederland, een miljoenenproject. “De online dienstverlening wordt hierdoor verbeterd met een klantenportaal waar artikel-, prijs- en voorraadinformatie beschikbaar is en klanten online kunnen bestellen. Ook kunnen zij hun order- en factuurinformatie raadplegen.”

De werkzaamheden van het verwijderen van asbestcement en golfplaten bij de vestigingen worden nog afgerond met het plaatsen van circa 2400 zonnepanelen. HCI is dan wat betreft elektra geheel zelfvoorzienend.

“Om het ook voor de medewerkers aantrekkelijk te houden, bieden we uitgebreide opleidingsmogelijkheden”, vertelt Loek tot slot. “We hanteren een informele cultuur, waar betrokkenheid en collegialiteit hoog in het vaandel staan.”

Historie HCI
Het is 1921 als de aannemers Albert Gasseling en Evert Jan Lubbers gaan samenwerken bij de woning van Lubbers aan de Vordenseweg 4. Op 15 oktober dat jaar wordt het eerste officiële contract opgesteld om cementwaren te fabriceren en te handelen in bouwmaterialen. Door de fabricage van waterputten, cementringen, buizen, vloertegels, maar vooral dakpannen wordt het ‘De Pannenfabriek’ genoemd.

Na het overlijden van Evert Jan Lubbers op 4 mei 1932 volgt zijn achttienjarige zoon Gerrit Hendrik hem op. Hij richtte 23 april 1936 met Albert Gasseling een vennootschap onder firma te Hengelo op, onder de naam Hengelosche Cement Industrie en Bouwmaterialenhandel. Halverwege 1935 verhuist het bedrijf naar de Hummeloseweg C1, nu Kruisbergseweg 13.

In 1955 startte een tweede vestiging in Ulft, waar zand uit de Oude IJssel werd gezeefd en verkocht. Op 20 december 1956 werden dit de naamloze vennootschap Hengelose Cement Industrie en Ulftse Bouwstoffen Industrie.

Na de bouw (1971) van een betonhal van circa 1000 vierkante meter, voor de productie van prefab beton en betonmortel, werd het bedrijf op 9 juni 1972 een besloten vennootschap: BV Hengelosche Cement Industrie (HCI) en Ulftse Bouwstoffen Industrie (UBI). In 1980 breide de betonhal uit tot 2400 vierkante meter.

HCI wordt in 1981 een van de circa veertig aandeelhouders verspreid over Nederland van Alfa Ciboma, een inkooporganisatie van bouwmaterialen. Dat bedrijf heet nu Bouwcenter, dat naast de inkoop meerdere belangen behartigt en uitvoert, zoals automatisering, distributie, verkoopondersteuning en dergelijke.

Na de oorlog kwamen de zonen Leo, Berty en Alfons van Albert Gasseling in het bedrijf werken, zij droegen in 1989 de directie over aan Wim Lubbers en zijn zwager Gerard Mantel.

In de jaren die volgen groeit het bedrijf. Een aantal hoogtepunten in Hengelo zijn het in 1990 vergroten van de betonhal tot 5200 m2, in 2005 de uitbreiding van de betonhal met een timmerwerkplaats tot 6400 m2, in 1976 nieuwbouw showroom, 1988 nieuwbouw opslaghal en in 1995 de uitbreiding van kantoren, showroom en winkel.
In Ulft werd in 1999 een nieuwe showroom en opslaghal gerealiseerd, in 2003 een nieuwe hal ten behoeve van de winkel en opslag van bouwmaterialen en in 2007 de opslaghal voor bouwhout, waar deze vestiging nu in is gespecialiseerd.
In 1999 breidt het bedrijf uit met een nieuwe Bouwcenter HCI-vestiging in Zevenaar, in 2011 gevolgd door de vestiging Elst en 2017 in Zutphen.


www.bouwcenter.nl

HCI startte aan de Vordenseweg. Evert Jan Lubbers staat in de deuropening, Albert Gasseling linksvoor tussen de werknemers. Foto: Archief HCI
Het terrein van HCI in Hengelo. Foto: Archief HCI

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant