De projectgroep van Bosbaden in de Achterhoek: zittend v.l.n.r. Sjouke en Floris, staand v.l.n.r. Henny, Liesbeth, Jacqueline, Nienke en Toon.  Foto: Ceciel Bremer
De projectgroep van Bosbaden in de Achterhoek: zittend v.l.n.r. Sjouke en Floris, staand v.l.n.r. Henny, Liesbeth, Jacqueline, Nienke en Toon. Foto: Ceciel Bremer

‘Het bos beleven met al je zintuigen’

Algemeen

Workshop Bosbaden rond de Kruisbergse bossen in de Achterhoek

Door Ceciel Bremer

HOOG-KEPPEL – Ruisende bladeren, een druppel op je wang, de geur van bloemen. De Japanners noemen het shinrin-yoku, ofwel bosbaden. Deze meditatieve manier van wandelen wordt deze zomer via een driedaagse workshop geïntroduceerd in de Achterhoek.

Het is iets nieuws. Dat realiseert initiatiefnemer Henny Dokter uit Hoog-Keppel zich heel goed en aanvankelijk was hij zelf ook wat sceptisch. “Ik ben zelf heel nuchter en snap dat mensen denken: bosbaden, wat is dat? Maar ik vond het direct eigenlijk ook wel heel mooi dat het bos rustgevend kan werken en dat je anders leert kijken en luisteren naar de natuur om je heen. En toen dacht ik: is het misschien mogelijk om bosbaden hier te introduceren?”
Hij verzamelde mensen om zich heen om een werkgroep te vormen en het plan verder uit te werken. Komende zomer is het zover. Dan start de driedaagse workshop Bosbaden in de Achterhoek die wordt uitgegeven door het Toeristisch Informatiepunt Drempt, Hummelo, Keppel.

Meer dan wandelen
Even een stap terug naar hoe het allemaal begon. Henny las in de krant een artikel over het boek Shinrin-yoku, de kunst en wetenschap van het bosbaden van de Japanse auteur Dr. Qing Li. “Dat wij het Japanse begrip shinrin-yoku omschrijven als bosbaden is bij gebrek aan beter. Het betekent in werkelijkheid zoiets als de ontspanning die je voelt als je je onderdompelt in het bos.
Het concept blijkt zo’n dertig jaar geleden al te zijn ontwikkeld in Japan en betekent dat je je langzaam door het bos beweegt en met al je zintuigen probeert alles in je op te nemen. Het is een meditatieve manier van wandelen en blijkt goed te werken als middel om stress te verlagen en je gezondheid te verbeteren. In Japan is dit al jaren het geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te worden”, vertelt Henny overtuigend. Maar dat wisten we toch al lang, dat buitenlucht goed is voor onze gezondheid. Wat is er dan zo bijzonder aan bosbaden, is een veelgehoorde vraag merkt Henny. “Shinrin-yoku werkt op een ander niveau en als je het eenmaal geleerd hebt, kun je het heel goed inpassen in je dagelijkse leven. Kijk, ik wandel ook regelmatig door het bos. Heerlijk. Maar het gaat erom wat je daarmee doet. Het is echt meer dan alleen wandelen.”

Verbazen en verwonderen
Bosbaden is nieuw in Nederland, ontdekten Henny en de werkgroepleden. “Het lijkt een beetje op een retraite zoals je dat bij sommige universiteiten kunt doen maar daar wordt het aangeboden aan een beperkte groep. Toch weer iets anders dus. We hadden daarom geen voorbeeld en hebben zelf alles uitgevonden en bedacht.” Daar is bij de samenstelling van de werkgroep goed over nagedacht; onder andere Jacqueline Wolvetang, coach en yogadocent, en Toon Kort, natuurgids bij het IVN, maken deel uit van de werkgroep. “Ik ben opgeleid als natuurgids om zoveel mogelijk kennis op te doen en te delen. Ieder plantje, vogeltje of elke paddenstoel kan ik herkennen en benoemen. Maar dat vind ik te beperkt. De natuur is meer dan alleen een naam. Je kunt het ook ondergaan, ruiken, proeven en je verbazen en verwonderen”, vertelt Toon over zijn motivatie deel te nemen aan de werkgroep.

Nieuw in Nederland
In Camping De Graafschap aan de rand van Hummelo vond de werkgroep een geschikte locatie om in juli, augustus en september drie keer de driedaagse workshop te geven. “Sjouke, eigenaar van de camping, start de workshop met een boswandeling. Hij vertelt daarbij over de natuur en de historie van het gebied rond de Kruisbergse bossen. Verder heeft elke cursusdag vaste blokken van circa twee uur verdeeld over de ochtend, middag en avond. Zo’n cursus zoals wij hem aanbieden, bestaat nog niet in Nederland. Bosbaden mag dan nieuw zijn hier in de regio, er is al belangstelling getoond”, zegt Henny.

De cursus kan worden gegeven binnen de maatregelen zoals die door de RIVM zijn opgesteld. Belangstellenden kunnen voor meer informatie een e-mail sturen.


info@camping-degraafschap.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant