Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Gerben

Gerben

De pionnetjes moesten een andere kleur. Geel, dat kon niet langer. Dat was de kleur van een andere club. De pionnetjes op het veld bij De Graafschap, die moesten volgens hem blauw en wit zijn. De fanatieke Superboer Gerben ging ermee naar trainer Henk de Jong. Die gaf hem de opdracht om het dan zelf maar te regelen. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want een paar dagen later stond hij bij de training met een stapel pionnetjes. Blauwe en witte.

Een prachtige actie van iemand met een hart voor de club. Zelf heeft hij er echter maar kort van kunnen genieten, want deze zomer kwam de 28-jarige Gerben bij een tragisch verkeersongeval in El Salvador om het leven. In de taxi op weg naar het vliegveld ging het vreselijk mis. Het was het allerlaatste uur van de reis die hij samen met zijn vriendin maakte. Zij raakte lichtgewond. Ook de taxichauffeur overleefde het ongeval.

Gerben woonde met zijn vriendin in Zutphen, gaf als sportdocent les op een middelbare school in Warnsveld, volleybalde in Vorden en had zijn vriendengroep in Zelhem. Ik kende hem uit zijn tijd als badmeester op het zwembad in Hengelo. Altijd was hij vriendelijk en enthousiast. Waar gesport werd, was hij op zijn plek. Hij oogde sterk en straalde volop energie uit. Dat hij zo'n reis had gemaakt, verbaasde me dan ook niets.

Des te schokkender was de rest van het bericht. Een bericht dat mij in eerste instantie via een appje van een vriend bereikte. Ik kon het amper geloven. Er was nog nergens iets over te vinden, maar na het weekend stond het groot in de krant, met een verklaring van zijn ouders. Het was echt zo. Gerben, die vriendelijke jongen van nog geen 30 jaar, die was er niet meer.

Hij maakte in Midden-Amerika de reis van zijn leven. Een reis zoals velen die tegenwoordig maken. Je hoeft de sociale media maar te openen of de verste bestemmingen passeren de revue. Zo ongeveer de hele wereld ligt binnen handbereik en daar maakt menigeen dankbaar gebruik van. Natuurlijk kleven daaraan ook gevaren, maar een ongeluk als dit bedenk je niet.

Dat de automobilist die het ongeluk veroorzaakte gedronken had, maakt dit verhaal nog eens extra pijnlijk. Medeleven komt er dan ook al direct van alle kanten. Ook op deze plek wil ik familie en vrienden alle sterkte toewensen. Ongetwijfeld putten zij kracht uit de waardering voor Gerben die op vele fronten naar voren komt. Op zijn school. Op de volleybalclub. Onder zijn vrienden. En dus ook bij De Graafschap.

Zijn uitvaart vond afgelopen week plaats. Nog één keer kwam Gerben naar De Vijverberg, het stadion waar hij zo vaak zo intens meeleefde tijdens de wedstrijden van zijn club. Bij zijn allerlaatste bezoek brachten de directie en de technische staf van De Graafschap hem de laatste eer en ging hij door een erehaag van pionnetjes. Een rij blauwe en een rij witte. Pionnetjes waaraan zijn naam voor altijd verbonden zal blijven.


Meer berichten