Burgemeester Mark Boumans in gesprek met manager Maria Wolterinck bij de visual in Het Oude IJssel Huis. Foto: Achterhoekfoto.nl/Afke van den Hazel

Burgemeester Mark Boumans in gesprek met manager Maria Wolterinck bij de visual in Het Oude IJssel Huis. Foto: Achterhoekfoto.nl/Afke van den Hazel

Wereldkankerdag: kanker heb je niet alleen

Zorg

DOETINCHEM - In het kader van Wereldkankerdag onthulde burgemeester Mark Boumans een visual in Het Oude IJssel Huis, het centrum voor leven met en na kanker aan de Plantenstraat 2 in Doetinchem. “Dit jaar hebben we als thema ‘Kanker heb je niet alleen. We staan allemaal om je heen’”, vertelt Maria Wolterinck, manager van Het Oude IJssel Huis. 

Door Joyce de Schepper

De visual maakt inzichtelijk waar patiënten en hun naasten terecht kunnen voor formele en informele zorg. Niet alleen tijdens het ziekteproces, maar ook daarna. Het ontwerp is gemaakt door grafisch vormgever/illustrator Heidi Kraan.

“Mensen die geconfronteerd worden met de diagnose kanker omschrijven deze periode als een tijd vol onzekerheden met angst voor wat er komen gaat; intensieve behandelingen en ingrijpende gesprekken met artsen en zorgverleners. En tegelijkertijd een periode van hoop op genezing. Datzelfde geldt voor de naasten. Ze hebben de ziekte niet, maar worden wel geconfronteerd met de gevolgen”, licht Maria toe. “Naast lichamelijke problemen kan kanker (grote) gevolgen hebben voor iemands werk, relatie, het dagelijkse leven en humeur. Ook de relatie met naasten, familie en vrienden kan veranderen.”

Vrijwel iedereen krijgt direct of indirect met kanker te maken. “Herkenbaar” reageert de burgemeester. “Ook ik heb daar, zowel privé als in mijn werk, mee te maken. Zo weet ik uit ervaring hoe goed de formele, medische zorg is georganiseerd. Maar ook dat zorg niet ophoudt als iemand het ziekenhuis verlaat.” Afgelopen jaar waren 1700 mensen te gast in Het Oude IJssel Huis: om hun verhaal te vertellen, te delen en/of om mee te doen aan een scala aan activiteiten. Er zijn creatieve, sportieve, ontspannende activiteiten en groepsgroepen waar lotgenoten hun ervaringen kunnen delen. De activiteiten ontstaan naar aanleiding van vragen van bezoekers, zo wordt er in het najaar gestart met gespreksgroepen voor naasten van mensen met kanker.

“Het Oude IJssel Huis is gebouwd op een stevig fundament van maar liefst tachtig vrijwilligers. Zij zijn de mensen die ervoor zorgen dat het huis schoon, gezellig en warm is. Iedereen werkt vanuit zijn eigen kracht aan allerlei werkzaamheden. Gastvrouwen, coaches, tuinmannen, masseurs, zijn slechts enkele voorbeelden. Wereldkankerdag werd afgesloten met een informatiemarkt in de hal van het ziekenhuis. Bij diverse zorgverleners, waaronder vrijwilligers van Het Oude IJssel Huis konden bezoekers in de hal van het Slingeland Ziekenhuis terecht voor informatie. De informatiemarkt werd gehouden in samenwerking met het Oncologie Zorgnetwerk Achterhoek. Meer informatie via de website:


hetoudeijsselhuis.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant