De rijksmonumentale tuinen van Landgoed De Wiersse genieten internationale faam. Foto: PR
De rijksmonumentale tuinen van Landgoed De Wiersse genieten internationale faam. Foto: PR

Landgoed de Wiersse gaat weer open en zoekt vrijwilligers

Natuur

VORDEN - De rijksmonumentale tuinen van De Wiersse staan op het punt hun poorten weer te openen, na een winter van ongekende neerslag. Vanaf 18 april kunnen bezoekers elke donderdag en vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur genieten van de 16 hectare aan tuinen. Hier ervaart de bezoeker tuinkunst zoals die in Engeland, Frankrijk, en Italië te vinden is, maar dan verbonden met het Achterhoekse landschap.

In historische tuinen, parken en cultuurlandschappen - die een unieke plek binnen ons erfgoed innemen omdat ze anders dan gebouwen nooit stilstaan - speelt klimaatverandering een steeds nadrukkelijkere rol, zo ook op De Wiersse. Oppervlakkige schades door klimaatverandering ondervinden, zoals het afsterven van rododendrons, het uitvallen van oude beukenhagen en het verdrogen van gazons, kunnen met cosmetische middelen worden aangepakt. Echter, voor diepere problemen zoals verdroging, verzuring en het verlies van biodiversiteit, zijn structurele maatregelen noodzakelijk.

Aanpassingen tuinen
De Wiersse zoekt steeds naar een evenwicht tussen het behouden van cultureel erfgoed en het ontwikkelen van tuinen en landschappen die bijdragen aan hun omgeving. Dit heeft de afgelopen jaren tot aanpassingen in de tuin geleid, zoals het experimenteren met het omvormen van gazons naar botanisch hooiland om bemesting, beregening en machinegebruik te verminderen en tegelijkertijd de biodiversiteit te verhogen. Ook de rozentuin van De Wiersse zal dit seizoen anders ogen. Sinds er de afgelopen jaren niet meer met chemicaliën, kunstmest of andere schadelijke oplossingen is gewerkt, zijn de buxushagen snel verslechterd. De afgelopen winter zijn de hagen uit de grond gehaald en zijn de vakken gevuld met inheemse flora. De oude structuren van de in 1911 aangelegde broderie de parterre, ontworpen door Alice de Stuers, blijven zichtbaar, nu omgeven door een weelde van inheemse soorten.

Ambachtelijke Plantenmarkt
Naast de aanpassingen in de tuin belooft dit jaar de tweede editie van de Ambachtelijke Plantenmarkt een hoogtepunt te worden, uitgebreid naar twee dagen - 28 en 29 september - na het overweldigende bezoek van vorig jaar. Het evenement biedt een groot aanbod voor elke tuinliefhebber, van biologische rozen tot ambachtelijk gekweekte bomen, allemaal in het teken van duurzaam tuinieren en het bevorderen van biodiversiteit.

Oproep vrijwilligers
Voor de organisatie van de plantenmarkt en andere activiteiten doet De Wiersse een oproep voor nieuwe vrijwilligers. Het vrijwilligerswerk biedt een unieke kans om deel uit te maken van een hechte gemeenschap en bij te dragen aan het behoud van dit bijzondere landgoed. Vrijwilligers kunnen zich inzetten voor de plantenmarkt, maar er zijn ook andere taken beschikbaar, zoals werkzaamheden in de historische tuinen en het landschap, in de productieve moestuin of als gastheer/gastvrouw tijdens de open dagen. Op 17 mei om 14.30 uur wordt een informatieve bijeenkomst georganiseerd voor geïnteresseerden in vrijwilligerswerk. Voor meer informatie en aanmeldingen, kan men mailen naar info@dewiersse.com.

Met de recente aanpassingen en de aanstaande evenementen streeft De Wiersse ernaar een inspiratiebron te blijven voor bezoekers, waar tuinieren en erfgoedzorg hand in hand gaan. Bezoek www.dewiersse.com voor details over de open dagen, de Ambachtelijke Plantenmarkt en vrijwilligersmogelijkheden.

Oproep huishoudster De Wiersse
Landgoed de Wiersse zoekt huishoudelijke hulp voor +/-12 uur per week. De Wiersse wordt al zo’n 300 jaar met veel liefde beheerd door dezelfde familie. Sinds 2008 is De Wiersse ondergebracht in een ANBI-Stichting. De rijksmonumentale tuinen genieten internationale faam (www.dewiersse.com). De werkzaamheden bestaan onder meer uit het schoonmaken van publieke- en privéruimten, volgens in overleg op te maken schema. Belangrijk is om zowel zelfstandig als samen te kunnen werken. Als medewerker van de Wiersse ben je onderdeel van een kleinschalige gemeenschap en een enthousiast team. Voor inlichtingen: Mary Gatacre, info@dewiersse.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant