De ondertekening van het convenant van Stichting Vitale Kern Zelhem door wethouder Emmeke Gosselink, secretaris Wim Derksen (m.) en voorzitter Bert Elschot, in bijzijn van gebiedsambtenaren Nienke Droppers (l.) en Carola Leuverman. Foto: Liesbeth Spaansen
De ondertekening van het convenant van Stichting Vitale Kern Zelhem door wethouder Emmeke Gosselink, secretaris Wim Derksen (m.) en voorzitter Bert Elschot, in bijzijn van gebiedsambtenaren Nienke Droppers (l.) en Carola Leuverman. Foto: Liesbeth Spaansen

Gemeente Bronckhorst en Stichting Vitale Kern Zelhem tekenen convenant

Maatschappij

BRONCKHORST/ZELHEM - In het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo kwamen op 14 maart wethouder Emmeke Gosselink van de gemeente Bronckhorst en voorzitter Bert Elschot en secretaris Wim Derksen van de nieuw opgerichte Stichting Vitale Kern Zelhem bij elkaar voor het tekenen van een convenant, om de samenwerking tussen gemeente en stichting te bevestigen. De gebiedsambtenaren Nienke Droppers en Carola Leuverman waren erbij aanwezig.

Door Liesbeth Spaansen

Op 22 februari 2024 is de Stichting Vitale Kern (enkelvoud: zonder ‘en’) Zelhem opgericht, als voortzetting van de werkgroep Vitale Kernen (mét ‘en’) Zelhem. Een stichting heeft voor verschillende zaken meer juridisch draagvlak, bijvoorbeeld voor het aanvragen van subsidies.

De werkgroep Vitale Kernen Zelhem was één van de vier werkgroepen die de gemeente Bronckhorst had laten opzetten om inwoners te laten meedenken, de burgerparticipatie. “Het ging toen meer om de economiekant, om de toekomst van het centrum”, legt wethouder Emmeke Gosselink uit.

“Wij hebben dat toen veel breder getrokken”, weet Bert Elschot nog goed. “Het ging toen uit van het winkelbestand in Zelhem, Vorden, Hengelo en Steenderen. Wij hebben dat verbreed, hoezo alleen winkels? Die winkels worden bezocht door mensen die ook moeten wonen en die hebben kinderen die naar school moeten en voorzieningen nodig hebben. Toen hebben we een tienpuntenopzet gemaakt, en daar heel veel onder geschaard.” De gemeente liet de werkgroep drie punten kiezen, die zijn aangepakt.

“Wat mooi is, is dat er een hechte groep is ontstaan, die zich daar heel erg voor inzet”, zegt wethouder Emmeke Gosselink. “De gemeente stopte met de procesondersteuning. Dat was ook eindig, we hadden voor vier jaar budget gekregen van de Raad. Dat werd jammer ervaren, van beide kanten. Het werkte goed.”

Onderzocht werd of een dorpsbelangenorganisatie en samenwerking via een convenant een oplossing zou zijn. “Om de energie die onder de hele diverse werkgroepen is ontstaan, voor te zetten en te behouden”, legt gebiedsambtenaar Nienke Droppers uit. “Het lijstje was nog niet klaar en er komen nieuwe dingen bij.” Zo ontstond het plan om Stichting Vitale Kern Zelhem op te richten. Inderdaad komen de overige punten met de nieuwe stichting nog aan bod en er zijn punten bijgezet, zoals meedenken over het samengaan van scholen in Zelhem en het plaatsen van een monumentje van de neergestorte Lancaster, dit jaar 80 jaar geleden.

“Het probleem was: wie waren wij? Een aantal burgers, ambtenaren van de gemeente Bronckhorst. En nu is dat geformaliseerd”, vertelt voorzitter Bert Elschot. “We hebben als werkgroep Vitale Kernen al enorme resultaten bereikt, vind ik zelf. Er waren ook tegenvallers, zoals het ‘Zelhemhus’, wat veel tijd, energie, onderzoek en frustraties heeft gekost.” Over deze huiskamer van Zelhem, inclusief de Lambertikerk, is inmiddels wel weer overleg.

De plannen van de Smidsstraat, Magnoliaweg en de Markt gaan door. Over het Witte Paard krijgt Stichting Vitale Kern binnenkort van projectontwikkelaar Roy Barten te horen hoe het er nu voor staat. Wat verder voor de nieuwe stichting prioriteit blijft, is woningbouw en de veiligheid van de Smidsstraat. “Het is overigens gelukt om tijdens de weekmarkt op vrijdagmiddag de bus te laten omrijden. Op andere dagen rijdt de bus volgens de planning”, vertelt Wim Derksen.

Derksen vervolgt: “Vaak lijkt het alsof er niks gebeurt, maar in de voorbereidingen gaat veel tijd zitten. Het gaat dan over aanbesteding en procedures die doorlopen moeten worden, zoals grondonderzoek. Voordat je de schop in de grond hebt, ben je een jaar verder.” Nu loopt er nog een parkeeronderzoek over de beoogde blauwe zone.

De gebiedsambtenaren wonen vergaderingen bij, maar ook de gebiedswethouder doet dit. “Dat is heel waardevol, dat je periodiek een aantal mensen spreekt en korte lijntjes hebt over wat er leeft in een kern. De gemeente is blij met de stichting”, laat wethouder Gosselink weten.

“Het contact met de werkgroep is erg goed. Het wordt gewaardeerd, dat de leden met passie en inzet het beste hebben geprobeerd uit Zelhem te halen en op eigen beweging”, vult gebiedsambtenaar Carola Leuverman aan. “Hoe groter je dorp hoe minder het complete plaatje zichtbaar is, maar daarom is het juist zo mooi dat je nu meer mensen erin hebt zitten.” Nienke Droppers vult aan: “Je kunt jongeren op projectmatige basis, voor een korter klein onderdeel enthousiast krijgen voor input. Dat lukt wel.”

Het bestuur van Stichting Vitale Kern Zelhem bestaat uit nu negen bestuursleden, waarbij uit verschillende ‘richtingen’ de kern Zelhem wordt vertegenwoordigd: voorzitter Bert Elschot, secretaris Wim Derksen, penningmeester Henk Hollak en de leden Wim Heusinkveld, Niek Willemsen, Jaimy Pothoff, Yvonne Regelink, Kitty Elferink en Arno Gesink.

De website vkzelhem.nl blijft bestaan en zal worden aangepast vanwege het overgaan van werkgroep naar stichting. Of het logo met Smoks Hanne -het voor de hand liggende boegbeeld van Zelhem- wordt gehandhaafd, hangt af van het verdere mailoverleg over de rechten van dit beeldmerk. De werkgroep Smoks Hanne, vallend onder de stuurgroep Vitale Kernen Zelhem was hiervoor in het leven geroepen.

De gemeente gaat verder met de Sport- en Leefbaarheidsvisie, onderverdeeld in vijf regio’s. “Vanuit deze regio’s kunnen mensen weer aansluiten om mee te denken”, nodigt Carola Leuverman uit. Vanuit de regio Zelhem-Halle-Velswijk heeft één kernlid zitting in de Stichting Vitale Kern Zelhem.


vkzelhem.nl

De ondertekening van het convenant van Stichting Vitale Kern Zelhem door wethouder Emmeke Gosselink, secretaris Wim Derksen (m.) en voorzitter Bert Elschot, in bijzijn van gebiedsambtenaren Nienke Droppers (l.) en Carola Leuverman. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant