Sophie Horstink op haar terras van ciderproeverij De Groote Wei die uitkijkt over de boomgaard. Foto: Alice Rouwhorst

Sophie Horstink op haar terras van ciderproeverij De Groote Wei die uitkijkt over de boomgaard. Foto: Alice Rouwhorst

Cider uit eigen boomgaard bij De Groote Wei

Economie

Daar waar de appel en de vink samenkomen

Door Alice Rouwhorst

RHA – “Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Alles kwam opeens in een stroomversnelling. Het terras van proeflokaal en ciderij De Groote Wei met zicht over de boomgaard is veel eerder klaar dan ik gedacht had. Dat vind ik heel fijn.”

De appel valt niet ver van de boom. Aan het woord is de enthousiaste en gedreven vijfentwintigjarige Sophie Horstink, vierde generatie ondernemer op de (fruit)boerderij De Groote Wei van de familie Horstink. “Na mijn MBO studie Marketing/communicatie twijfelde ik of ik voor mezelf zou beginnen met een kersenfoodtruck of dat ik zou doorstuderen. Ik koos voor het laatste, want ik vond mezelf nog best wel jong. Ik ben aan de HAS Bedrijfskunde & Agrifood Business gaan studeren in Den Bosch. In het vierde jaar heb ik voor de Topklas Ondernemer gekozen. Het doel is om in dat jaar een plan op te zetten voor een eigen onderneming. Ik dacht eerst aan een speelgelegenheid bij de boerderij, maar dat vond ik hier toch niet passen. Wel een terras met verkoop van producten uit eigen gaard. Tijdens mijn studie liep ik in Duitsland bij een grote appelteler stage. Hij verkocht alleen appels in de winkel en allerlei aanverwante producten met of van appels, zoals appelmoes, appelboter, smoothies, azijn, sappen en zelfs appelchips. Cider had hij niet in zijn assortiment. We hebben er over gehad of hij dat zou kunnen gaan maken of dat we iets samen konden gaan doen. Dat is niet van de grond gekomen. Maar het bleef in mijn hoofd. Daar is het zaadje voor een eigen ciderij en een boomgaardterras geplant.”

Niet geschikt voor een kantoorbaan
Sophie studeerde af en ging werken als recruiter in Zwolle. “Na het helpen met de oogst hier op het bedrijf zat ik weer binnen op kantoor. Ik voelde me niet senang, wist dat deze baan niet hetgeen was wie ik ben en wat ik wil. Ik wil namelijk buiten zijn, buiten werken. Daar ben ik mee opgegroeid, het buiten zijn, de vrijheid hebben. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, mijn baan opgezegd, het plan dat ik gemaakt had tijdens mijn studie verder uitgewerkt en heb het met ondersteuning van mijn ouders stap voor stap ter uitvoering gebracht. Ik heb mezelf een paar jaar gegeven om van De Groote Wei een succes te maken.”

Plukken, vermalen, persen en geduld
De start van de ciderij begon vorig jaar met het plukken van de appels in de laagboomgaard. De geplukte tweede keus Elstar, Jonagold en Goudrenet handappels die niet voor de consument bestemd waren, gingen voor het eerst niet naar de industrie, maar naar collega ciderij Iessel in Schalkhaar die zelf appels verwerkt van oude hoogstamgaarden. “Zij hebben mijn appels vermalen en geperst en de sap in vaten opgeslagen. En vanaf toen was het een kwestie van geduld. Dan begint namelijk het proces van vergisting: de suiker in de appels wordt omgezet in alcohol. Hoe langer het sap in de vaten blijft zitten, hoe hoger het alcoholpercentage. De hoogte van dit percentage stopt als alle suikers uit het sap zijn. Door de gisting ontstaan er champagneachtige bubbeltjes. Er wordt geen koolzuur toegevoegd. Na een paar maanden wordt de cider geheveld en gebotteld. In de fles vindt dan vaak nog nagisting plaats. Naarmate de flessen langer liggen, wordt de appelwijn smaakvoller en ook zachter van smaak. Het resultaat is een verfrissend, licht bruisend en feestelijk alcoholisch drankje. Aanstaande zaterdag wordt mijn geduld beloond, dan wordt mijn eerste cider gebotteld. Het is een puur product. Ik heb er niks aan toegevoegd, de natuur heeft zijn werk gedaan. Dat wat ik erin heb gestopt, krijg ik er als smaak weer uit. Ben erg benieuwd hoe die zal zijn.”
Sophie kan verschillende ciders creëren door meerdere rassen in één cider te verwerken, maar ook door verhoudingen van de verschillende rassen aan te passen. “Dat maakt het leuk en spannend, want je moet afwachten hoe de mix gaat smaken.”

Appels en vinken
Op de etiketten van Sophies ciders staat een vink afgebeeld. Dit is een bewuste keuze van haar. “Ik wilde sowieso een dier op het etiket en iets dat te maken heeft met mijn voorgaande generaties. Mijn oma van moederskant heet Vinkenvleugel en van mijn vaders kant zit de appel in de familie verweven. Hier op het erf ontmoeten de appel en de vink elkaar. Deze combinatie bracht mij bij de ‘Appelvink’. Appel van vaderskant, vink van moederskant. De cider die deze naam draagt, is licht prikkelend.” De cider waar ook perensap aan toegevoegd is, heet ‘Groenvink’. De cider met veel koolzuur, gemaakt van minder zoete appelsap, is afkomstig uit Duitsland. Daar heet het apfelschorle. Bij de Groote Wei heet deze cider ‘Prikvink’ en prijkt de distelvink op het etiket. De Amerikaanse distelvink staat op de cider met de naam ‘Lokvink’. “Dit is een zoete cider. Met deze toegankelijke cider hoop ik de mensen te verleiden, te lokken, om andere ciders te proeven.”

Alles op eigen erf
Op termijn hoopt Sophie het persen van de appels en het bottelen van de cider bij De Groote Wei zelf te kunnen doen. “Dat is mijn ambitie. Dat alles hier op het erf blijft en het door de klant hier genuttigd wordt of in de fles het erf verlaat. En natuurlijk dat cider steeds meer gedronken gaat worden in Nederland. Het frisse drankje is al wel met een opmars bezig. Ik hoop daar mijn steentje aan bij te dragen met mijn ciderproeverij.”

Genieten van heel veel lekkers en een prachtige omgeving
Naast de heerlijke ciders kan bij De Groote Wei ook genoten worden van verschillende taarten en gebakjes die Sophie zelf bakt. Ze verwerkt daarin zoveel mogelijk producten van eigen erf of uit de eigen streek. Daarnaast zijn er onder andere sappen van eigen boomgaard, koffie van de Pelikaan, ijs van boerderij de Steenoven en frisdrank van Nathals. Deze zijn te verkrijgen in de nieuwe foodcontainer. Deze staat tussen het beschutte terras met tafels en stoelen en het boomgaardterras met picknicktafels en paletbanken. Dit laatste terras heeft een prachtig uitzicht over de boomgaard en is omgeven met een groot bloeiend bloemenbed. Een prachtige plek om gezellig te zitten en te genieten. Voor fietsers en wandelaars is het een fijn rustpunt tijdens hun tocht en voor kinderen een heerlijke plek om te spelen. Een proeverij van ciders, een wandeling of rondleiding door de boomgaard, shoppen in de gezellige boerderijwinkel, het behoort allemaal tot de mogelijkheden bij De Groote Wei.

Ciderproeverij
Op zaterdag 2 juli is het ciderfeest! Proef de eerste ciders van eigen oogst vergezeld met lekkere Achterhoekse streekproducten en muziek. Het terras is de hele dag geopend en het cider feest gaat om 14.00 uur van start tot 17.00 uur.

Proeflokaal & Ciderij De Groote Wei aan de Prinsenmaatweg 3 op Rha is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 16.30 uur. In juli en augustus van dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 16.30 uur.


info@degrootwei.nl

degrootewei.nl

Heerlijk genieten van een frisse cider, een kop koffie met een eigengemaakte taart kan bij De Groote Wei. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Zuid