Molenaar Arno Duitshof bereidt zich voor op de recordpoging ‘24 uur draaien met de Coops Molen’. Foto: Hélène Pellegrini
Molenaar Arno Duitshof bereidt zich voor op de recordpoging ‘24 uur draaien met de Coops Molen’. Foto: Hélène Pellegrini

Recordpoging ‘24 uur draaien met de Coops Molen’

Cultuur

Eerste Gelderse Molendag zaterdag 26 november 2022

ZELHEM - In het kader van het 50-jarig bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars kreeg de afdeling Gelderland de maand november toegewezen om met de Molenfederatie Gelderland voor zaterdag 26 november 2022 de allereerste Gelderse Molendag in te vullen. Stichting Coops Molen heeft deze uitnodiging aangenomen van het Gilde en zet de Coops Molen die dag in de schijnwerpers met allerlei leuke activiteiten in en rondom de molen.

Provincie van de maand
Naast de vanwege het jubileum georganiseerde landelijke activiteiten, is elke maand één van de elf afdelingen van het Gilde in de verschillende provincies aangewezen om streekgebonden activiteiten te organiseren en zodoende een heel jaar lang aandacht te genereren voor de molens en molenaars. In november is het dus de beurt aan Gelderland. De vrijwillige molenaars hopen dat er op die dag zoveel mogelijk molens zullen meedoen om daarmee de aandacht goed op de mooie Gelderse molens te kunnen vestigen. Het is belangrijk dat deze molens de aandacht krijgen die ze verdienen!

Recordpoging ‘24 uur draaien met de Coops Molen’
Op zaterdag 9 april dit jaar deed Coops Molen mee aan de Record Poging Molens Draaien. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars wilde hiermee de aandacht vestigen op het ambacht van molenaar zodat de Nederlandse molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien en daarmee hun voortbestaan tot in lengte van dagen kan worden gegarandeerd. Met succes, de geslaagde recordpoging, tussen 11.00 en 12.00 uur draaien, leverde de gewenste media-aandacht en daarmee ook veel nieuwe aanwas voor de opleiding tot vrijwillig molenaar.

Molenaar Arno zal op deze allereerste Gelderse Molendag een poging doen om dit record serieus te verbeteren met ‘24 uur draaien met de Coops Molen’. Hij hoopt op veel belangstelling maar vooral voldoende wind zodat iedereen volop kan genieten van een draaiende en voor de gelegenheid mooi versierde molen.

Wie de molenaar wil ondersteunen in dit bijzondere initiatief kan dit doen door één of meerdere uren te sponsoren. De gehele opbrengst zal zoals gewoonlijk gaan naar het onderhoud van de Coops Molen. Ieders sponsoring kan desgewenst worden vermeld. Stichting Coops Molen wenst molenaar Arno alvast heel veel succes bij zijn recordpoging!

Muzikale Omlijsting
Deze allereerste Gelderse Molendag zal muzikaal worden omlijst door de heer Johnny Bussink uit Varsseveld. Als vertolker van het Achterhoekse lied waarbij hij zichzelf op gitaar begeleidt, past hij uitstekend bij deze dag.

Kleurwedstrijd ‘Kunstenmakers klaar? Knutselen maar!’
De herfst is van start gegaan. Een tijd van regen en wind en de groene bladeren die geel, rood en oranje kleuren. Mooi om in het herfstbos te wandelen en te genieten van de bladeren die van kleur veranderen. Derk de Jonge Muller weet ook wel raad met dit heerlijke jaargetijde, al moet hij zijn pet wel goed vasthouden! Zijn je kinderen, kleinkinderen of misschien jijzelf wel creatief? Doe dan vooral mee met deze kleur, teken en knutsel uitdaging voor zowel jong als oud. Haal die potloden, penselen, stiften, schaar en plakband maar vast tevoorschijn en ga creatief helemaal los op deze superleuke herfst kleurplaat met onze Derk de Jonge Muller in de hoofdrol. De kleurplaat is af te halen bij de Coops Molen of kan desgewenst per e-mail worden verstuurd via meel@coopsmolen.nl. Lever je kunstwerk vervolgens op zaterdag 26 november in bij de Coops Molen en maak daarmee kans op een leuke prijs én een eervolle vermelding in de volgende ‘Meel van de Molen’. Bovendien zal het winnende kunstwerk worden ingelijst en op een zichtbare plek worden opgehangen. Derk de Jonge Muller zegt: ‘Kunstenmakers klaar? Knutselen maar!’

Recordpoging
Recordpoging ‘24 uur draaien met de Coops Molen’ start om 00.00. De poorten van Coops Molen en Coops Cafeetje worden dan om 8.00 geopend en de eerste rondleiding ‘Tien Minuten Tijd Met de Molenaar’ zal worden gestart. Die ochtend zijn ook rondleidingen om 9.00, 11.00 en 12.00 uur.
De toespraak door de heer Willem Hagens van de Gemeente Bronckhorst is om 10.00 uur, gevolgd door het leggen van de Laatste Steen door Hélène Pellegrini en Arno Duitshof.
’s Middags om 13.00 uur treedt Folkloristische dansgroep Wi’j eren ’t Olde uit Velswijk op. Om 14.00 uur wordt een demonstratie midwinterhoornbouwen gegeven en geeft Midwinterhoorngroep d’Olde Roop uit Zelhem om 16.00 uur een optreden.
Ook in de middag zijn er rondleidingen ‘Tien Minuten Tijd Met de Molenaar’: om 14.00, 15.00, 17.00 en 18.00 uur. De poorten van het Coops Cafeetje en de Coops Molen worden om 20.00 uur gesloten.
Tenslotte is om 24.00 uur het einde van de recordpoging ‘24 uur draaien met de Coops Molen’. Tot snel ziens bij de Coops Molen!


Facebook.com/CoopsMolen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid