Cuyperskerk in de Kranenburg-Vorden. Foto PR
Cuyperskerk in de Kranenburg-Vorden. Foto PR

Vlag uit voor bouwmeester/architect Cuypers

KRANENBURG - Tot 1 november is in het Heiligenbeeldenmuseum, Ruurloseweg 101, Kranenburg-Vorden een thematentoonstelling, die aandacht besteedt aan de ontwerper/bouwer van deze kerk: dr. P. J. H. Cuypers. Omdat het in maart was het 100 jaar geleden was dat hij overleed. 

Enerzijds geschiedt dit door de als museum ingerichte voormalige Antonius van Paduakerk (de oudste nog bestaande kerk van Cuypers) in beeld te brengen, maar ook door erfgoed van zijn hand te tonen. Er zijn objecten verbonden met Cuypers, zoals een houten maquette van de door hem ontworpen en inmiddels afgebroken Maria Magdalenakerk uit Amsterdam.

Te zien zijn belangrijke onderdelen van het interieur van de in Amsterdam gebouwde Vondelkerk (H. Hart van Jezuskerk) waaronder delen van het hoogaltaar, enkele houten beeltenissen en consoles en een onderdeel van een biechtstoel. Ook enkele bruiklenen van onder andere het Tegelmuseum in Otterlo, de H.H. Ewaldenkerk in Druten en van een particulier maken deel uit van deze thematentoonstelling.

Op zaterdag 11 september, tijdens open monumentendag, is tevens de traditionele verkoopdag van religieuze voorwerpen. Deze dag is de toegang gratis.

Er wordt ook een nieuwe film getoond: ‘100 jaar na Cuypers’, met nog weinig bekende verhalen en beelden van zijn omvangrijke oeuvre. De Cuyperswandeling voert langs zeven bouwwerken van Cuypers in Kranenburg. Het museum is iedere dag geopend, behalve op maandag, van 12.00 tot 17.00 uur. Museumkaart is geldig.


heiligenbeelden museum.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden