Reunification Arch. Foto: Marc Roth

Reunification Arch. Foto: Marc Roth

Het Nut kijkt naar de verbeelde werkelijkheid van Noord-Korea

Algemeen

ZELHEM - De ledenbijeenkomst van het Nut op 19 juli aanstaande gaat over een heel bijzonder onderwerp: Noord-Korea. Een gesloten land waar maar weinig mensen geweest zijn. Drs. Marc Roth houdt een lezing over ‘de verbeelde werkelijkheid’. Met zijn reisorganisatie Roth Spark Travel organiseert hij reizen naar het land,waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet mag bekijken.

De plekken, plaatsen en dingen, die de bezoeker te zien krijgt, maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terechtkomt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.
De hoofdstad Pyongyang, opvallend uithangbord van het land, transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enig toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.
Bij een bezoek aan Noord-Korea komt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de ‘werkelijkheid’ die de toerist daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘westerse bril’?

Inkijkje
In zijn lezing geeft Marc Roth een inkijkje in ‘s werelds meest gesloten samenleving en ontdekt de luisteraar dat Noord-Korea meer is dan alleen maar ‘verbeelde werkelijkheid’. Hij gaat vertellen wat hij gezien en ervaren heeft en vertoont beeldmateriaal, dat nog maar weinig mensen kennen.
De bijeenkomst is in zaal De Ploeg (voorheen Ellen’s restaurant) en begint om 20.00 uur (zaal open om 19.30). De bijeenkomst is gratis voor leden, niet-leden betalen 5 euro. Reserveren is verplicht en de bezoeker moet een bewijs van vaccinatie (een GGD-verklaring of een qr-code) kunnen tonen.
Reserveren kan op onderstaande website of telefonisch bij het secretariaat (0314-870028).


www.nutzelhem

Party Foundation Monument. Foto: Marc Roth
Mass games. Foto: Marc Roth

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid