<p>Marieke Gorkink en Peter van den Berg met de gevonden krant uit 1935. Foto: Rens van Schip</p>

Marieke Gorkink en Peter van den Berg met de gevonden krant uit 1935. Foto: Rens van Schip

Oude krant uit 1935 ontdekt

ZELHEM - Marieke Gorkink en Peter van den Berg vonden bij de verbouwing van hun pas aangekochte huis een oude krant uit januari 1935. In het huis woonde tot vorig jaar mevrouw Rietman, zij was de oudste inwoner van Zelhem, ze overleed afgelopen december.

Door Rens van Schip

‘’Kom erin’’, Marieke gaat ons voor naar de tuin waar het hoge onkruid gewied wordt en waar de verbouwing nog in volle gang is. Peter vertelt dat hij druk bezig is het huis van binnen te strippen. Het stel uit Apeldoorn dat hier recent is komen wonen vond bij de verbouwing van hun huis een krant uit 1935. ‘’We hebben dit huis gekocht met de inboedel erbij’’, vertelt Marieke. Peter: ‘’De kinderen van mevrouw Rietman zijn ook al wat op leeftijd dus we wilden ze graag ontlasten door de spullen over te nemen.’’

‘Huismoeders!
Geeft niet
meer geld uit
dan nodig is’

Marieke vertelt ze waar de krant vond: ‘’Gewoon in een kast op zolder, onderin met wat persoonlijke foto’s erbij.’’ Waarom die krant er lag is voor Peter ook een raadsel: ‘’Hij lag er gewoon tussen, hij was niet verstopt om een gat in de muur te dichten of iets dergelijks. We hebben ook geen idee of de krant belangrijk was voor mevrouw Rietman, maar ze heeft het tenslotte wel al die jaren bewaard.’’ Het valt op dat in de krant van toen vooral veel foto’s en advertenties stonden, en bijna geen artikelen.

In de krant uit 1935 staat een artikel over de opening van de schaatsbaan van Zelhem aan de Doetinchemseweg. Die werd geopend door meneer Gerritsen, de toenmalige voorzitter van de Zelhemse IJsclub, en de eigenaar van de schaatsbaan meneer Diersen. Er staan zelfs internationale berichten in het oude krantje zoals over een Oostenrijkse soldaat; ‘Holenstein die tijdens den wereldoorlog in 1915 in de Karpathen gevangen was genomen en naar Siberië werd verbannen. Men waande hem reeds lang dood, daar men sinds jaren niets meer van hem had vernomen, Holenstein werd vrijgelaten en spoedde zich huiswaarts, om z’n oud moedertje weer te gaan opzoeken.’ Ook veel advertenties, zoals eentje van een winkel uit Wehl; ‘Huismoeders! Geeft niet meer geld uit dan nodig is. U koopt bij ons zeer voordeelig.’

Toen het stel het huis met inboedel en al kocht, waren er nog veel meer antieke spullen in het huis te vinden. Marieke: ‘’Wij wilden deze spullen graag recyclen of laten hergebruiken, daarom hebben we ze op de weggeefhoek op Facebook gezet.’’ De kleindochter van mevrouw Rietman, Titia, vond dit ook een goed idee. Veel Zelhemmers kwamen op de spullen af, waardoor het grootste deel binnen een week al weg was. Peter vertelt: ‘’Er kwam iemand een lamp ophalen, maar wij hadden ook nog een droogkap staan. Ik zei: ‘Kijk maar even rond of je nog meer wilt meenemen’, vervolgens ging die persoon met de lamp én de droogkap naar huis om er één lamp van te maken.’’ Marieke vult aan: ‘’Iemand anders kwam weckflessen ophalen om hiermee tijdens een evenement een verlicht pad mee te maken, en een andere mevrouw kwam een beeldje ophalen voor haar moeder.’’ Zo kregen veel spullen een nieuwe eigenaar. ‘’Alleen de bloempotten moesten we weggooien dat waren er gewoon te veel.’’ Een paar kleine dingen hebben ze nog wel bewaard, zoals de originele tegels uit de keuken. “Deze komen misschien nog van pas”.

Marieke en Peter kozen voor Zelhem omdat ze op zoek waren naar meer rust, natuur en ruimte. ‘’Toen zijn we in de buitengebieden rondom Apeldoorn gaan kijken, alleen daar schieten de woningprijzen door het dak.” Daarom keken ze over de IJssel in de Achterhoek en kwamen in Zelhem uit. ‘’Zelhem is een prachtig dorp met een mooie groene omgeving. Ik ga op vrijdag ook vaak naar de markt toe om het dorp te ontdekken, dan maak ik een praatje met de mensen.’’ Maar aan het huis moet nog veel gebeuren. ‘’We willen er graag een duurzaam huis van maken, in de herfst gaan we het dak beter isoleren en er komen ook zonnepanelen op. Ook willen we graag een warmtepomp en ruimte voor een elektrische auto.’’ Marieke wil ook graag een eetbare tuin maken met een kraampje erbij en een minibieb beginnen. Over de verbouwing houdt Marieke een blog bij op de website www.mariekegorkink.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden