Foto: PR

Jan Jaap van der Wal met En Route naar Amphion in juni

De laatste jaren is hij vooral actief op de Vlaamse televisie, al keert Jan Jaap van der Wal voor elk seizoen van Dit Was Het Nieuws steevast terug op zijn vaste plekje in Hilversum, om naast Peter Pannekoek en Harm Edens zijn scherpe tong op het nieuws van alledag los te laten. Met En Route trekt de cabaretier weer als vanouds door het land. Op vrijdag 4 juni doet hij Doetinchem aan.

Vlaamse TV

Hij is intussen vader geworden en zijn liefde voor België maakte van hem een halve Vlaming. De Ideale Wereld en De Slimste Mens zijn daar programma’s waar hij vaste gast is. Ook trad hij er meermaals op in zijn natuurlijke habitat: als conferencier op de planken van de theaters. Tijdens de coronacrisis is één en ander stil komen te liggen, ook bij onze Zuiderburen, maar waar andere podiumkunstenaars wellicht noodgedwongen een lening aanvragen, kan Van der Wal nog altijd terugvallen op zijn talent als tv-persoonlijkheid.

Doorbraak begin deze eeuw

Jan Jaap van der Wal brak begin deze eeuw door als cabaretier met zijn show BSUR, die integraal door de publieke omroep uitgezonden werd. Zijn kritische toon viel op, naast de welgemikte en harde grappen. Van der Wal verstaat de kunst om een zaal stil te krijgen met boeiende verhalen, om de spanning vervolgens te breken met een luchtige oneliner. Met de opkomst van sociale media, die parallel aan zijn eigen loopbaan liep, groeide ook de kritiek. In de voorstelling Zonder Band las hij een aantal scheldkanonnades voor, gericht aan zijn adres.

Grote bek

Aan het vele gekrakeel op sociale media heeft Van der Wal een broertje dood, omdat het zelden de allerslimsten zijn die er hun mening spuien, vindt hij. Hij verbindt er moeiteloos hilarische conclusies aan. Zo riep hij in Dit Was Het Nieuws op om bepaalde mensen maar gewoon ‘niet meer mee te laten doen’ aan de maatschappij (zoek op YouTube: ‘Jan Jaap van der Wal je doet niet meer mee’). Ook gaf hij eens te kennen dat veel toetsenbord-hooligans de wijsheid van Confucius omgekeerd opvatten: ‘niks ervan gezien hebben, niks ervan gehoord hebben, maar overal wel een hele grote bek over hebben’. En zo was er in de afgelopen periode nogal wat om grappen over te maken. Corona, maar ook de roemloze aftocht van Donald Trump of de avondklok-relschoppers in januari. Intussen is Jan Jaap van der Wal een routinier in de eredivisie van het Nederlandse cabaret. Tickets voor En Route op 4 juni in Theater Amphion zijn verkrijgbaar via de website amphion.nl.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden