Hoe sta je voor honderd procent achter je keuze bij een hypotheek?

Een huis kopen is typisch zo’n handeling waar je zelden voldoende routine in hebt. Over het algemeen kopen mensen slechts enkele malen in hun leven een huis. Dat is niet voldoende om er heel bedreven in te kunnen zijn. Voor het afsluiten van een hypotheek zul je dus moeten vertrouwen op de specialistische kennis van een deskundige op dit gebied. Er zijn namelijk nogal wat verschillende mogelijkheden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je achteraf de conclusie moet trekken dat het allemaal anders had gemoeten. Hoe zorg je ervoor dat je voor honderd procent achter je keuze staat?

Onafhankelijk advies
Er zijn tientallen hypotheekverstrekkers en allemaal hanteren ze hun eigen specifieke voorwaarden. Ook zijn er nogal wat verschillende soorten hypotheken. Zie daar als consument nog maar eens wegwijs uit te worden. Het beste kun je gebruik maken van de expertise van een deskundige, bij voorkeur iemand die niet verbonden is aan een hypotheekverstrekker. Hierdoor weet je zeker dat je een onafhankelijk hypotheekadvies krijgt. Bedenk ook dat een online hypotheekadviseur doorgaans voordeliger is dan een bedrijf waar je fysiek een bezoek aan een kantoor kunt afleggen. Dat kantoor moet immers ook betaald worden, terwijl je online net zo vakkundig geholpen kunt worden. Dat kan je zomaar vele honderden euro’s schelen. Die kun je toch veel beter investeren in de woning zelf?

Lage rente
De hypotheekrente is veel lager dan de rente voor een persoonlijke lening. De verklaring hiervoor is tamelijk eenvoudig. Bij een hypotheek heeft de geldschieter altijd jouw woning als stok achter de deur. Anders gezegd, wanneer jij niet meer in staat bent om aan je betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, zou de hypotheekverstrekker tot verkoop van je woning kunnen overgaan. Op die manier kan hij alsnog het verschuldigde bedrag incasseren. Het risico is voor de hypotheekverstrekker dus minder groot en dat vertaalt zich in een lagere rente. De hele financiële markt is namelijk gebaseerd op het afdekken van risico’s.

Uitgebreide keuze
Je kunt kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, dit is vaak de goedkoopste optie. De maandlasten zijn laag en je hebt veel belastingvoordeel. Andere veel gekozen opties zijn de annuïteitenhypotheek, de beleggingshypotheek, de spaarhypotheek en de krediethypotheek. Er zijn nog meer opties en uiteindelijk zul je zelf de definitieve keuze moeten maken. Met goed onafhankelijk advies wordt dat een stuk eenvoudiger en sta je straks echt achter je keuze.

Dit artikel wordt u aangeboden door Ikbenfrits.nl Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden