Overhandiging Beeldende Box door Wethouder Blaauw (Bronckhorst) aan Josien Sloetjes en Henk Steven Beernink (Markenheem). Foto: PR
Overhandiging Beeldende Box door Wethouder Blaauw (Bronckhorst) aan Josien Sloetjes en Henk Steven Beernink (Markenheem). Foto: PR

Wethouder Blaauw overhandigt beeldende box op de Hyndendael in Hummelo

HUMMELO - Woensdag 22 juli overhandigde wethouder Evert Blaauw namens het Achterhoekse Cultuur- en Erfgoedpact Beeldende Boxen aan De Hyndendael in Hummelo. Het Pact deelt in alle Achterhoekse gemeenten Beeldende Boxen uit aan woonzorgcentra, 70 boxen totaal!

Het is niemand ontgaan dat juist de ouderen extra hard getroffen zijn door de coronacrisis. Veel van wat kleur geeft aan hun dagelijks leven is weggevallen. Met name de ouderen met dementie dreigen in de vergeethoek te geraken. De Gruitpoort in Doetinchem begreep van activiteitenbegeleiders in de woonzorgcentra dat ze dringend behoefte hadden aan nieuwe, kunstzinnige ideeën voor deze specifieke groep. Achterhoekse kunstenaars hebben daarom tal van kleine opdrachten ontwikkeld om deze zomer creatief mee aan de slag te gaan. Zo is de Beeldende Box ontstaan, een doos boordevol beeldende opdrachten en materialen om samen met begeleiders te maken. Bijvoorbeeld kleurrijke papieren vogels, zonnige ansichtkaarten, insecten of geschilderde ijsjes.

De Achterhoekse kunstenares Berna Bonekamp is het brein van de Beeldende Box. De wethouder overhandigde de boxen aan Josien Sloetjes (activiteitenbegeleidster) en Henk Steven Beernink (manager) van Markenheem. De wethouder was vol lof over de vruchtbare samenwerking tussen zorg-, welzijn- en kunstorganisaties met het Cultuur- en Erfgoedpact.

De Gruitpoort voert namens het Cultuur- en Erfgoedpact de themalijn participatie uit. Kunstactiviteiten worden ingezet om welzijn van ouderen te bevorderen waarbij vele vrijwilligers betrokken zijn. Het mes snijdt zo aan twee kanten: actieve kunstparticipatie draagt bij aan het welbevinden en de gezondheid van ouderen en de inzet van vele vrijwilligers draagt bij aan de leefbaarheid van de Achterhoek: het naoberschap! En dat is één van de doelstellingen van het Cultuur-& Erfgoedpact Achterhoek waar negen Achterhoekse gemeenten partners in zijn.

Het project de Beeldende Box is mogelijk dankzij het Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK en het Oranjefonds.

Lang Leve Kunst en Naoberschap
Het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap organiseert kunstactiviteiten voor ouderen. Het doel is ouderen samen met anderen mooie momenten te laten beleven. Partners van het programma zijn Markenheem, Sensire, Attent, Herbergier, Liemerije, het Slingeland Ziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. Het programma is mogelijk dankzij het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden