Rondleidingen bij vier boerenbedrijven tijdens Fietstocht De Boer Op

Het organiserend comité van De Boer Op in de kersenboomgaard van de familie Selman. Foto Reinier Kroesen
Het organiserend comité van De Boer Op in de kersenboomgaard van de familie Selman. Foto Reinier Kroesen

SINDEREN - Al jarenlang wordt rond deze tijd Fietstocht De Boer Op gehouden. Een circa dertig kilometer lange rit waarbij men onderweg bij een aantal agrarische ondernemers kan aansteken voor een rondleiding. Zaterdag 3 augustus is het weer zover, ochtends tussen 10.00 uur en 12.00 uur kan men starten bij één van de vier deelnemende boerenbedrijven en het routeboekje ophalen.

Door Reinier Kroesen

Helga Wikkerink van het organisatiecomité Fietstocht De Boer Op: "Belangstellenden kunnen in tegenstelling tot eerdere edities nu starten op verschillende plekken op de route. Er zijn ook mensen die de tocht per auto afleggen. Meestal hebben we zo rond de driehonderd deelnemers, waaronder veel toeristen die hier in de regio op vakantie zijn. Tijdens deze editie kunnen drie agrariërs in Lintelo/Aalten bezocht worden en één in Sinderen. Toevalligerwijs hebben al die boeren een nevenactiviteit."

Zo kan men starten bij Kersentuin De Wendelenhutte van Bert en Astrid Selman, Brassendijk 4, Lintelo/Aalten. Het stel verhuisde in 1996 van de Betuwe naar de Achterhoek om een zeugenbedrijf te starten. Daarnaast werd in 2007 kersenbomen aangeplant. Ondertussen hebben ze een grote boomgaard met circa twintig verschillende soorten zoete kersen. Van juni tot half augustus worden ze geplukt en verkocht in hun boerderijwinkel.

Ook kan men instappen bij Melkveebedrijf en Zorgboerderij De Bongerd van Henk en Riny Rutgers, Nibbelinklaan 3 in Sinderen. Ze hebben zeventig melkkoeien en veertig hectare land. Er wordt dagbesteding geboden aan acht volwassenen met een beperking. Ze helpen mee bij de verzorging van het vee en onderhouden tuin en erf. Twee hectare maïsland is in de zomer een maïsdoolhof. Deze ligt tegenover koffieboerderij Groot Nibbelink.

De derde startplek is het gemengd agrarisch bedrijf van Arie en Minie Lensink, Rosierweg 2, Lintelo/Aalten. Daar treft men jongvee aan en er worden tafelaardappelen verbouwd die van huis uit verkocht worden of aan huis bezorgd in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo. De piepers, maar ook zelfgemaakte verse frieten liggen bij diverse supermarkten in de schappen. Op het terrein worden verder industrieaardappelen, snijmais en gras voor het jongvee verbouwd.

Tot slot kan men de fietstocht aanvangen bij Fa. Essing & Zn., Gendringseweg 41 in Aalten. In het verleden een loonwerkersbedrijf, nu houdt men zich daar bezig met staalconstructies en onderhoudswerkzaamheden. Ze leveren en monteren balken, spanten, balkonhekken, trappen, maar ook trapleuningen en bloembakken, uitgevoerd in (corten)staal. Op 3 augustus is daar ook Marcel Laar, Service, Onderhoud & Reparatie aanwezig. Hij maakt en verkoopt zelf ontworpen picknicktafels, bijzettafels en andere gebruiksvoorwerpen van staal in combinatie met eikenhout.

Deelname aan Fietstocht De Boer Op is gratis, een vrijwillige bijdrage voor de gemaakte organisatiekosten wordt op prijs gesteld. Onderweg worden bij de deelnemende bedrijven hapjes en drankjes geserveerd, om 16.00 uur wordt de dag afgesloten.
 

Meer berichten