Dankzij de fietst trok Nederland eropuit. Foto: PR
Dankzij de fietst trok Nederland eropuit. Foto: PR

Nut fietst door 20ste eeuw

Vervoer

ZELHEM - De laatste Nut-ledenbijeenkomst van dit seizoen in Zelhem wordt gewijd aan de fiets. Gastspreker Marian Rijk vertelt op maandag 13 mei een boeiend en beeldend verhaal over dit vervoersmiddel, dat in Nederland voor een maatschappelijke revolutie zorgde.

De aanleiding voor dit verhaal vond ze bij haar Zeeuwse grootvader, die in 1906 van zijn vader een Gazellefiets kreeg. Er ging een wereld voor hem open, schrijft ze in haar boek 'Eeuw in versnelling'. Tijdens haar lezing gaat Marian kort in op dat verhaal, daarna vertelt ze over de uitvinding van de fiets, bijna een eeuw eerder. Was de fiets toen nog een vervoermiddel voor rijke jongemannen, daarna zette het 'stalen ros' talloze maatschappelijke ontwikkelingen in gang: emancipatie, mobiliteit, recreatie, sport, verkeersregels en infrastructuur. Ook staat ze stil bij de doorontwikkeling van de fiets en de rol van de fiets in de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis van de Gazellefabriek in Dieren weeft ze erdoorheen.
Marian Rijk (1973) groeide op in Nijverdal en studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Ze werkt als projectleider bij een educatieve uitgeverij en geeft les aan de Schrijversacademie. In 2016 verscheen haar veelgeprezen familie-epos Polderpioniers ',een waargebeurd verhaal over de strijd om het voortbestaan van een Nederlandse boerenfamilie.
De ledenbijeenkomst in Het Witte Paard (Ruurloseweg 1) is gratis voor leden. Ook niet-leden zijn welkom: zij betalen 4 euro incl. een kopje koffie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant