Katinka Moerel bij de Lambertikerk in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen
Katinka Moerel bij de Lambertikerk in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen

Katinka Moerel geeft mensen met verdriet een warm gevoel

Algemeen

ZELHEM – "Mijn missie is om angst en taboe rondom de dood weg te nemen," begint Katinka Moerel, die uit eigen ervaring weet hoe lastig dat is. "Ik vond dood vroeger ook eng." Nu wil de uitvaartverzorgster tijdens de dag 'Afscheid nemen, gewoon en toch bijzonder' niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen alles rondom de dood bespreekbaar maken. In de Lambertikerk aan de Markt 2 in Zelhem staan op zaterdag 25 mei de deuren open van 11.00 tot 16.00 uur.

Door Liesbeth Spaansen

Van bibliotheek naar begrafenis
Katinka Moerel is geboren en getogen in Gouda en volgde de opleiding voor bibliothecaresse in Sittard. "Later volgde ik ook de opleiding voor jeugdbibliothecaresse in Tilburg en werkte in grote bibliotheken in Utrecht en Nijmegen en later in Gorssel en omstreken. Ik lees nog steeds graag voor en schrijf gedichten."

Tussen 2000 en 2016 was Katinka spreekster op uitvaarten. "Ik schreef de teksten zelf. Dat mag ik overigens nog steeds regelmatig doen." De erfenis van haar vader gaf haar de ruimte om een studie uitvaartverzorger te gaan volgen. "Dat had hij erg mooi gevonden," weet ze. "Het is allebei mensenwerk, zowel in de bibliotheek als de uitvaartbranche. Voor de aandacht die er voor de kinderen is rondom een overlijden gebruik ik mijn kennis uit de bibliotheek. Ik vond het altijd heel belangrijk dat kinderen een leesboek meenamen waar ze blij van werden. Ook nu vind ik het belangrijk dat het gevoel goed is. Ik wil mensen met verdriet een warm gevoel geven. Naast alle verdriet, zijn er ook mooie verhalen over de overledene te delen."

Vanaf 2004 is Katinka werkzaam in de uitvaartbranche en sinds een aantal jaren als zelfstandige met Katinka Uitvaartzorg. "Naast de naam van de overledene in houten letters op de kist, laat ik wenssteentjes uitkiezen, die bij een dierbare in de kist kunnen liggen, totdat deze definitief sluit. Dat zijn blijvende herinneringen. De wensen van nabestaanden zijn heel belangrijk. Daarom organiseer ik deze open dag."

Afscheid nemen, gewoon en toch bijzonder
De kerk in het centrum van Zelhem is een plaats waar het leven in al zijn facetten wordt beleefd. Katinka Moerel nam het initiatief om juist daar een dag te organiseren over afscheid nemen. "De dood is iets gewoons. Mensen mogen zelf nadenken over wat ze willen om een mooi afscheid te houden tijdens een uitvaart. Er is zoveel mogelijk."

Het idee kreeg vorm na een foto-expositie in Friesland. "De foto's van afscheidsfotograaf Rob de Joode spraken me heel erg aan. Ze zijn helend en troostend voor later, want mensen krijgen tijdens een uitvaart vaak niet alles mee. Ik nodigde hem uit voor een expositie hier in Zelhem. Toen ontstond het idee voor een ontdekdag over de dood."

Op deze dag kunnen zowel volwassenen als kinderen aan verschillende activiteiten meedoen. "Alle deelnemers werken vanuit hun hart en willen de mensen informeren," vertelt Katinka over het programma. "Ik heb veel aandacht voor kinderen, zij kunnen veel ervaren en ontdekken. Ze mogen een eigen trooststeentje maken, een kist, doek of papieren lampionzak beschilderen, maar ook in een kist liggen of ermee rijden."

Voor volwassenen geeft Richard Hattink lezingen over hoe kinderen uit te leggen wat 'dood' betekent aan de hand van uitvaartspeelgoed en Wilma Koolstra en Katinka Moerel lezen voor. Belangstellenden kunnen verder aan de slag met herinneringssieraden, schikken met takken en bloemen of helpen met het in elkaar zetten van een kist. Er staat een rouwauto met chauffeur voor een ritje rond de kerk.

Jette en Marijke van Peertoftheater ontvangen de bezoekers op hun eigen wijze. De foto-expositie van Rob de Joode, 'Het beeld van vandaag, is de herinnering voor morgen' wordt om 11.00 uur officieel geopend door wethouder van Bronckhorst Evert Blaauw.
Daarna is ook de ontdekdag geopend. Er is gratis koffie, thee of limonade en iets lekkers en een klein aandenken bij het weggaan.


www.katinkauitvaartzorg.nl

Facebook.com Afscheid nemen, gewoon en toch bijzonder

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant