Bennie Jansen is trots op het honderdjarig jubileum van zijn 'Jansen "de Smid" totaalwarenhuis'. Foto: Liesbeth Spaansen
Bennie Jansen is trots op het honderdjarig jubileum van zijn 'Jansen "de Smid" totaalwarenhuis'. Foto: Liesbeth Spaansen

Bennie Jansen viert honderdjarig bestaan van zijn totaalwarenhuis

HENGELO - 'Jansen "de Smid" totaalwarenhuis' bestaat maandag 22 april, tweede paasdag precies honderd jaar. "Op deze dag een eeuw geleden werd de officiële akte van het eigendom van het pand ondertekend en werd mijn opa eigenaar," vertelt Bennie Jansen, die het jubileum met een open huis en een receptie viert. Gasten zijn welkom tussen 12.00 en 15.00 uur.

Door Liesbeth Spaansen

De opa van Bennie, Berhard Jansen (1892) is de grondlegger van het bedrijf Jansen "de Smid". Hij werkte als knecht in de smidse, waar paarden beslagen werden en constructies gelast voor de boeren. In 1915 nam hij het bedrijf over van Ruesink. Toen boeren hun eigen materialen gingen maken en repareren met eigen gereedschappen, gingen de zaken minder, maar tijdens de oliecrisis werden goede zaken gedaan met de verkoop van kolenkachels.

Bennies's vader Derkjan, een echte Hengeloër, trouwde met Dine uit Keijenborg en zij kregen een dochter en een zoon, Bennie. De boerderij midden in Hengelo stond op een terrein van 2500 vierkante meter, met een smederij en twee piepkleine winkeltjes. De nieuwe winkel werd in 1968-1969 gebouwd met een ruime opslag.

Bennie Jansen heeft het pand vorig jaar verkocht aan Peter Harmsen en Herbert Enzerink. "Ik mocht er nog inblijven om het honderdjarig jubileum te vieren. Dat is fijn. Ja, ik ben de derde generatie Jansen "de smid" in deze winkel, en de laatste, zo kan het gaan," vertelt Bennie, die al enige maanden bezig is met opruimen. "De smidse is al leeg en ook in de winkel staan op de schappen steeds minder artikelen en liggen in de kelder geen voorraden meer. Dat is goed, ik heb het besluit genomen, maar ik heb van jongs af aan met plezier in de winkel gewerkt."

Na een eeuw Jansen "de smid" gaan de deuren sluiten. "Tijdens de jubileumreceptie op 22 april, tweede paasdag, wil ik graag met de mensen praten die komen," vertelt Bennie. "Daarom zorgt een cateringbedrijf voor een drankje en een hapje."

De winkel is dinsdag 23 april gesloten. Vanaf de 24ste is alles in de uitverkoop. "De laatste periode gaat het om 50% korting en 1 juli geef ik de sleutel aan de nieuwe eigenaren."

Meer berichten