Keuzes maken is een kunst, KeuzeKunst biedt hulp

HENGELO – Een leuke studie en daarna een baan die bij je past. Voor de meeste jongeren geen probleem, maar wat als iemand niet goed weet wat hij of zij wil worden? Studieloopbaancoach Rinske ter Welle van KeuzeKunst biedt de oplossing. "Ik wil samen met de jongere uitzoeken welke werkzaamheden passen en in welke werkomgeving," vat Rinske kort samen. "We kijken dus niet naar banen, maar naar de werkzaamheden en de werkomgeving. Banen veranderen. Het zijn over tien jaar niet meer de banen van nu."

Ervaringsdeskundige Rinske ter Welle behaalde op de pedagogische academie haar bevoegdheid basis- en speciaal onderwijs, werkte negen jaar in het basisonderwijs en ging daarna aan de slag als ambulant begeleider. "Ik heb veel kinderen begeleid op basisscholen en het voortgezet onderwijs en daarna op het Johan Cruyff College waar jonge topsporttalenten hun sportcarrière combineren met een mbo-opleiding op ROC Nijmegen." Tussendoor deed Rinske nog een studie opleidingskunde en ging als teamcoach aan het werk bij Zorggroep St. Maarten op locaties in Lochem en Zutphen. "Ik zorgde ervoor dat de 55 medewerkers de goede kwaliteit van zorg konden leveren. Een intensieve baan, maar heel mooi om iets voor de oudere medemensen te kunnen betekenen."

Rinske ter Welle ontdekte gaandeweg wel dat het coachen van jongeren in hun studieloopbaan, ze zijn dan 16, 17 of 18 jaar en ouder, haar voorkeur had en startte dit jaar in maart met haar eigen coaching praktijk.

KeuzeKunst"Kiezen is niet altijd makkelijk, best een kunst zelfs," legt Rinske ter Welle uit. "Ik wil jongeren uitdagen en leren hoe belangrijk het is om in deze maatschappij keuzes te maken die echt bij je passen. Ook ouders worden hierbij geholpen, want na een goede keuze, is de kans dat jongeren stoppen met hun studie minder groot. Als je weet hoe, maak je betere keuzes. Ik breng voorkeuren in kaart. De vragenlijst 'breinvoorkeuren' helpt om een passende school of leeromgeving te vinden."

Ze heeft geen kantoor aan huis. "Bij voorkeur spreek ik af waar de jongere af wil spreken. Dit kan bij de jongere thuis zijn of, bijvoorbeeld, in de bibliotheek of op school. Ik ben daar heel flexibel in, het moet hun eigen ding zijn, het is hun proces. Ik informeer de ouders alleen over de afspraken en de kosten. Ik ben voor die jongere aan het werk."

Rinske kan de jongeren vervolgens helpen met zoeken naar een leuke, passende baan. "Vooral bij beginnende werkers kan ik een steun in de rug zijn. Ik help ze met sollicitatiebrieven en een cv schrijven."

Project 2GetThere
Rinske is ook projectcoördinator bij het project 2gettherecoaching.nl. "Dit is voor jongeren door jongeren in Apeldoorn. Jongeren worden door jongeren begeleid om te voorkomen dat ze voortijdig school verlaten, of om ze te helpen naar een baan of stageplaats. De jongerencoaches zijn ervaringsdeskundig. Ze helpen en ondersteunen jongeren vanuit hun eigen ervaringen."

Bedrijf: KeuzeKunst, studie en werk
Eigenaar: Rinske ter Welle
Sinds: 1 maart 2019 officieel gestart
Adres: Dreef 14, 7255 WV Hengelo Gld.
Telefoon: 06-12909401
E-mail: rinske@keuzekunst.nl
Website: www.keuzekunst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden