Debby van Aken geeft de heer W. Boeijink een roos. Op de achtergrond Ceciel Tankink. Foto: Rob Wanrooij
Debby van Aken geeft de heer W. Boeijink een roos. Op de achtergrond Ceciel Tankink. Foto: Rob Wanrooij

Bloemengroet voor gasten van dagbesteding de Zonnehoek

Algemeen

ZELHEM – "Bloemen houden van mensen en mensen houden van bloemen," was de redenatie van Nelleke en Debby van Aken van Bloemsensatie in Zelhem. Beide wilden graag een bloemetje brengen aan de mensen van de dagbesteding de Zonnehoek van de gloednieuwe villa van De Zonnekamp. Een fleurig welkom op de nieuwe plek.

Door Liesbeth Spaansen

Nelleke werkt naast een dag in de bloemenzaak ook in de zorg en nu gaat Bloemensensatie verhuizen naar de Burgemeester Rijpstrastraat 8, inderdaad het pand waar ook Het Klokhuis is gevestigd, waar dagbesteding en leerwerkplekken worden gecombineerd. De bloemenwinkel wordt vanaf 1 maart geïntegreerd in de woonwinkel. "Een mooi concept en helemaal van deze tijd," laten Nelleke en Debby weten. "Beide bedrijven gaan elkaar versterken en een mooie plek voor dagbesteding vormen."

Dagbesteding Markenheem
De dagactiviteiten van Markenheem worden op meerdere locaties in deze regio gehouden: op de Westerhof in Halle en de Zonnehoek in de villa aan De Zonnekamp. "Dat heeft altijd zo geheten, ook in het vorige pand," vertelt Ceciel Tankink. Tijdens de sloop en herbouw van De Zonnekamp was de Zonnehoek op de begane grond van de Magnoliaflat, twee huisjes aan elkaar. "Dat ging wel al was het wat krapjes. We hebben er de nieuwbouw meegemaakt en de mensen vinden het echt prachtig hier. Zitjes buiten en een mooie ruimte binnen waar de relaxstoelen weer staan en met veel ramen rondom dus veel licht en uitzicht over de straat."

Vanwege de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zijn dagactiviteiten een gemeentelijke verantwoording geworden, die indicaties afgeeft per dagdeel. Op dit moment worden op de Zonnehoek vier dagen dagbestedingsactiviteiten georganiseerd, acht dagdelen. Op de locaties wordt de ondersteuning geboden door vaste activiteitenbegeleiders, tevens verzorgenden. Ceciel Tankink, Ineke Peppelman, Marianne Gosselink, Ineke Hogenkamp en Susan Reusen kunnen rekenen op vele vrijwilligers en hebben stagiaires.

De Zonnehoek in Zelhem
De tijden veranderen en de Zonnehoek gaat daarin mee. "Vroeger bestond de dagbesteding meer uit borduren of breien, maar dat is nu de mensen ouder zijn, niet meer te doen voor hun vingers. We maken nu grotere dingen, bakken bijvoorbeeld cake en laten het deeg kneden, vogelvoercakejes voor buiten of compote, lekker en gezond. De mensen wonen langer zelfstandig en komen pas als ze rond de 85-90 jaar zijn naar de dagbesteding. Daar houden we rekening mee. We bieden een programma aan, maar niets moet. Ze mogen meedoen. Als ze zelf iets willen, komt dat ook aan bod."

Er wordt vaak gewerkt met thema's, zoals lente, zomer of Valentijn. "Af en toe komen vrijwilligers van De Gruitpoort Doetinchem om met de mensen te zingen, maar we gaan ook met de mensen wandelen, naar de bibliotheek, een boodschapje doen in de winkels vlakbij of op de markt. Of ze helpen mee met koffie of thee zetten, schenken en opruimen. Ook tijdens de maaltijd in de eetzaal ontmoeten ze mensen. Behalve de bewoners, komen er ook mensen 'van buiten' eten in het kader van ons Open Deuren beleid. Veel mensen uit Zelhem hebben kennissen of bekenden van vroeger op school of buurt en die ontmoeten elkaar hier. Mensen kunnen even binnenlopen voor een praatje, we bieden een luisterend oor."

Ceciel doet ook stoelgymnastiek met de mensen van de dagbesteding. Met veel concentratie doet iedereen mee met alle oefeningen. Het is gezellig en er wordt veel gelachen. "We lezen 's morgens de krant, doen geheugentraining en spelletjes. Alles wat goed is voor de sociale contacten en het geestelijk, lichamelijke en sociale welbevinden."

De dames en heren die de dagactiviteiten bezoeken, wonen in Zelhem en omstreken. "Een aantal heeft hulp van familie of zorg vanuit Markenheem, ook bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, en er wonen een aantal mensen nog zelfstandig. Onze doelstelling is om de zelfredzaamheid van de mensen te blijven stimuleren, al zijn de ouderen van nu wel mondiger als vroeger. Ze geven hun mening en komen meer voor zichzelf op. Het bord leeg eten zoals vroeger, dat hoeven zij niet meer."

Ceciel besluit: "We merken dat de mantelzorger, vaak partner of familielid, even wordt ontlast, maar familieleden geven ook aan dat hun moeder of vader weer vrolijker wordt. Zij fleuren hier op, ze voelen zich hier erg welkom."

Debby van Aken heeft mevrouw Bettie de Boer een roos gegeven. Foto: Rob Wanrooij

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant