Het kerkje in Laag-Keppel. Foto: PR
Het kerkje in Laag-Keppel. Foto: PR

Restauratie kerkje Laag-Keppel van start

Algemeen

LAAG KEPPEL - Dinsdag 24 april jl. startte de restauratie van het kerkje in Laag-Keppel, eigendom van Kunst of Art. Het markante pand is beeldbepalend en van grote historische waarde volgens de gemeente Bronckhorst en de Provincie Gelderland. Het kerkje wordt gerestaureerd, geschikt gemaakt voor kunstuitleen en bovendien energiezuiniger gemaakt. Naar verwachting is de restauratie begin december afgerond waarna het kerkje weer geopend is voor publiek.

Nieuwe functie
Rond 1880 werd het Nederlands Hervormd kerkje gebouwd als kapel bij Kasteel Keppel. Halverwege de jaren zeventig verloor de kerk haar religieuze functie en is het pand in tweeën gesplitst. Beide delen hebben sinds die tijd verschillende functies gehad zoals een jeugdsoos, een hobbycentrum en een expositieruimte. Kunstenaar Henk Hulshof uit Drempt maakt al ruim dertig jaar gebruik van het kerkje om zijn en ander werk te exposeren. In 2011 kochten zijn zoons Rick en Mike en hun partners, eigenaren van het bedrijf Kunst of Art, dat kunst uitleent aan particulieren en bedrijven, het kerkje van de gemeente Bronckhorst nadat ze het al een paar jaar hadden gehuurd. Zij wilden het kerkje terugbrengen in de oorspronkelijke staat en er een nieuwe functie aan geven.

Behoud van authenticiteit
Rick Hulshof: "We hebben een haalbaarheidsstudie laten maken om te kijken of het hele kerkje te gebruiken is als kunstuitleen. Daarbij is grondig gekeken naar de staat van het onderhoud. Op basis daarvan vindt nu de restauratie plaats. In de kapconstructie zit veel achterstallig onderhoud. Het dakbeschot wordt daarom vernieuwd, de leien op de toren worden vervangen en het voegwerk aan de buitenkant wordt hersteld. Verder wordt het verlaagde plafond verwijderd. Daaronder zitten ornamenten die nu beschadigd zijn maar weer in ere worden hersteld. Daarmee komt de vorm van de kerk beter tot zijn recht. Daar zijn we heel blij mee. Bovendien komt er een warmtepomp en vloerverwarming om het pand energiezuiniger te maken. Aan de achterkant komt een atelier waar kunstenaars kunnen werken. Via een grote glazen deur kun je vanuit de galerie zo doorlopen naar het atelier en zien hoe een kunstwerk tot stand komt. Die ruimte krijgt straks een belangrijke rol en brengt kunstliefhebbers en kunstenaars direct met elkaar in contact."

Met de restauratie gaat een lang gekoesterde wens van de broers Hulshof in vervulling. "Mijn vader heeft hier 30 jaar gewerkt. Daarmee heeft het kerkje een bijzondere betekenis voor ons. Het is altijd onze wens geweest om het kerkje geschikt te maken als galerie en tegelijkertijd de authenticiteit van het gebouw te behouden. Wij kunnen er nu echt iets moois van maken. We zijn dan ook bijzonder blij met de ondersteuning van de Provincie Gelderland en de Gemeente Bronckhorst om het financiële plaatje rond te krijgen."

Op maandag 23 april start Schotman Restauraties uit Vorden met het project, laat Rick Hulshof weten. "Tijdens de restauratie die tot ongeveer begin december duurt, is het kerkje gesloten voor publiek. Maar uiteraard blijft onze vestiging in Zutphen aan de Nieuwstad geopend en daarnaast komen we ook op afspraak bij de klant thuis."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant