DropIt in actie voor Serious Request vorig jaar in 'Het Paradiso van het Oosten'. Foto: Alice Rouwhorst
DropIt in actie voor Serious Request vorig jaar in 'Het Paradiso van het Oosten'. Foto: Alice Rouwhorst

DropIt & Friends pakken groots uit

Algemeen

BAAK – Voor de zesde keer organiseert de band DropIt een muziekfestival voor 3FM Serious Request. Drijvende krachten achter het festival DropIt & Friends zijn het stel Carolien Beijer en Leo Teunissen, voor wie een leven zonder muziek ondenkbaar is.

Door Alice Rouwhorst

"Leo en ik wilden heel graag wat doen voor Serious Request, omdat we het een hele mooie actie vonden en vinden. We dachten aan een huiskamerconcert, maar hebben dat idee om praktische redenen, zoals waar laat je alle mensen, laten varen. Maar optreden in onze schuur met de band DropIt, waarvan ik deel uit maak, en andere muzikanten was wel mogelijk. Iedereen was direct enthousiast! En zo is het hier begonnen", schetst een enthousiaste Carolien de ontstaansgeschiedenis. De eerste avond werd een succes en kreeg de jaren erna vervolg op andere locaties in de buurt. Maar deze waren of te klein, te koud, te afgelegen of parkeren was een probleem. Vorig jaar is DropIt&Friends in het leegstaande gedeelte van de Martinuskerk in Baak neergestreken. En ook dit jaar zullen vele bands optreden in het tot poptempel omgebouwde Martinushuus: 'het Paradiso van het Oosten'. "Het ligt centraal, parkeren is geen probleem en toiletten worden geplaatst. Met enorme heaters stoken we het weer lekker warm, net als vorig jaar. Het geluid en het licht is in de kerk een uitdaging, maar ook dat gaat weer lukken", zegt Leo vastbesloten.

Animo voor deelname is groot
"We kregen zo ontzettend veel aanmeldingen van bands die mee wilden doen, dat we wel heel veel mensen moesten teleurstellen als we het bij één dag zouden houden. Een luxe probleem. Daarom hebben we er een avond aan toegevoegd op een andere locatie, namelijk het tegenover de kerk gelegen café Het Wapen van Baak. En dan nog hebben we vele bands moeten teleurstellen", zegt Carolien spijtig. Elk jaar treedt DropIt op en daarnaast programmeren ze alleen maar 'nieuwe' bands. Op deze regel hebben ze dit jaar voor het eerst een uitzondering gemaakt. De rockformatie Handsome Molly uit Apeldoorn speelt voor de tweede keer, omdat zij speciaal voor Serious Request 2017 het nummer 'Put Down The Barrel' hebben geschreven. Zij brengen dit hoogstwaarschijnlijk, dat is nu nog niet helemaal zeker, ten gehore bij het Glazen Huis in Apeldoorn. Dit speciale nummer en meer is in ieder geval bij DropIt & Friends Café te horen, want Handsome Molly trapt vrijdagavond 15 december om 21.00 uur het festival af in Het Wapen van Baak. De zesmansformatie Hawkeye band, een coverband van blues/rock en funk muziek volgt rond 23.00 uur.

Zaterdag 16 december gaat het festival om 16.00 uur verder in de kerk als 'Drop It & Friends Paradiso'. Elf bands op twee podia zorgen non-stop voor een divers repertoire en soorten muziek: van pop, funk, metal, rock tot (akoestische) soul en blues. De Vordense formatie Batty Minx bijt het spits af gevolgd door onder andere Teun & Marise, gelegenheidsformatie Sylver, DropIt, Ground Wire met een zeer bijzonder éénsnarig instrument en de helemaal uit Rotterdam afkomstige band Order of the Emperor. De band King George zal het festival afsluiten. Drank en eten is in de kerk verkrijgbaar.

Belangeloze medewerking van velen
"Direct vanaf het begin hebben we veel medewerking gekregen van mensen uit diverse hoeken, dat zijn de 'friends' van het festival. En dat worden er steeds meer: van natuurlijk de muzikanten, dat zijn er dit jaar 64, tot fotografen, van podiumbouwers tot muntjesverkopers enzovoort. Dit jaar heeft Sjoerd van Rooij het affiche belangeloos ontworpen. Hij is grafisch vormgever én doof en heeft in zijn ontwerp geïllustreerd hoe hij de muziek 'hoort'. Voor hem is muziek het voelen van de geluidstrillingen als hij naast het podium staat. Dit heeft hij vormgegeven door de golvende letters en het kleurgebruik", verduidelijkt Carolien. "Bij onze ambassadeur van het eerste uur, Gerrie Evers van Radio Ideaal, krijgen we aandacht in de ether. Dit jaar is het radio interview op zaterdag 9 december van 19.30 tot 20.00 uur. Dat is fijn al die aandacht, want het organiseren kost heel veel tijd en energie, maar het levert ook heel veel energie op én geld natuurlijk, want daar doen we het uiteindelijk voor!"

Breng ze weer samen door te doneren
Het doel dit jaar van 3FM Serious Request is het herenigen van ouders en kinderen. Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen familieleden elkaar kwijtgeraakt door een ramp of conflict. Met de opbrengst van de actie sporen Rode Kruis-hulpverleners vermiste kinderen op, herstellen ze het contact en brengen ze hen weer thuis. DropIt & Friends hoopt dat alle bezoekers van het festival hun waardering voor de muziek willen omzetten in een donatie middels een vrije gift, zodat het Rode Kruis heel veel kinderen kan helpen. In de afgelopen jaren heeft het festival in totaal al 12.350 euro ingezameld. Wie deze actie nu al wil ondersteunen of voor wie wel wil maar niet kan komen en wel wil doneren, dan kan dat via het rekeningnummer van DropIt & Friends, NL82 RBRB 0845 2589 82, of via de site van 3FM Serious Request waar het festival is aangemeld onder DropIt & Friends Paradiso en DropIt & Friends cafe.


Voor vragen en of inlichtingen:

Carolien Beijer 06-46031445 / carleo2008@live.nl

FB: Drop It & Friends Paradiso

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant