Sinds 2004 is de Zelhemse WereldWinkel aan de Pr. Irenestraat gevestigd. Foto: PR
Sinds 2004 is de Zelhemse WereldWinkel aan de Pr. Irenestraat gevestigd. Foto: PR

Veertig jaar 'Fair Trade' in Zelhemse WereldWinkel

Algemeen

Eerlijke handel in artikelen Ontwikkelingslanden 

ZELHEM - Na de Tweede Wereldoorlog kwam er in Europa en dus ook in Nederland een beweging op gang, die naar een andere vorm van hulp aan Ontwikkelingslanden (toen nog Derde Wereldlanden geheten) wilde. Niet alleen maar noodhulp bieden en geld geven, maar handel drijven en artikelen kopen, die daar gemaakt worden voor een prijs die de mensen in staat stelt, voor zichzelf te zorgen, kinderen naar school te sturen, zich te ontwikkelen en medische hulp te betalen.

In 1976 besloot een groep Zelhemse jongeren de daad bij het woord te voegen en, onder aanmoediging van de dominees Gerbrandy en Monteban, huurden ze een marktkraam om kunstnijverheidsproducten, koffie en andere levensmiddelen aan de man te brengen. In de examenperiode belandden de activiteiten op een lager pitje, maar daarna werd de verkoop met hetzelfde enthousiasme weer opgepakt. Naast de verkoop werd veel aandacht besteed aan het bewust maken van de Zelhemse bevolking. Er kwamen folders en er werden cursussen opgezet. Eén van de jongeren besloot zelfs om na zijn studie zelf naar Nicaragua te gaan om ontwikkelingshulp te bieden.
In 1982 kreeg de groep de mogelijkheid om een deel van café 'de Ploeg' (tegenwoordig Ellen's Restaurant) te gebruiken en was de eerste Zelhemse Wereld 'Winkel', met ruimere openingstijden, een feit. Twee jaar later moest het pand alweer ontruimd worden, maar er kwam een pand vrij aan de Palmberg, waar de winkel kon worden voortgezet. Ruimte was er voldoende, maar er waren geen sanitaire voorzieningen en uiteindelijk werd in 1993 gekozen om naar een veel kleiner, maar in het centrum liggend, pand van kapper Derksen aan de Smidstraat te verhuizen. Het was een schok voor de WereldWinkel toen in 2004 werd aangekondigd, dat het pand verkocht ging worden. Er moest weer gezocht worden naar een nieuw geschikt pand, het liefst in of nabij het centrum, dat voor een betaalbare huur gebruikt kon worden. Gelukkig wilde makelaar Herman Klein Hesselink meedenken en kon de WereldWinkel onderdak krijgen in het pand van fotograaf Klein Hesselink, dat makelaar Klein Hesselink had aangekocht voor z'n eigen kantoor.
De wereld stond door de jaren heen ook niet stil en na een voorzichtige lancering van het 'Max Havelaar' label in 1988 en de bredere verkoop van 'Fair Trade' producten in de 'reguliere' supermarkt neemt de WereldWinkel tegenwoordig een andere plek in. De WereldWinkel is een begrip voor mooie en bijzondere cadeaus. Er wordt een groot assortiment uitsluitend 'Fair Trade' producten aangeboden. Op die manier wordt een bijdrage geleverd aan het verbeteren van leef- en werkomstandigheden van medemensen in landen in bijvoorbeeld Afrika, Zuid-Amerika, Indonesië en Nepal.
Zaterdag 8 oktober viert de Zelhemse WereldWinkel het 40-jarig bestaan met een jubileumbijeenkomst waarvoor klanten, medewerkers, oud-medewerkers en donateurs van harte worden uitgenodigd. Tussen 11.00 en 14.00 uur wordt u ontvangen met koffie, thee, een glaasje en iets voor de kleine trek. Er wordt een tent geplaatst en er is volop gelegenheid om nog eens terug te blikken op de voorbije jaren en wellicht ervaringen uit te wisselen en oude banden aan te halen.
Tot 8 oktober wordt een grote jubileumactie gehouden, waarbij klanten, bij besteding van minimaal € 10,--, hun kassabon, voorzien van naam en telefoonnummer, kunnen inleveren om in aanmerking te komen voor leuke prijzen, artikelen uit de serie van het decoratieve 'Hanenservies'. De trekking is op zaterdag 8 oktober.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant