Joris Nieuwenhuis (m.) traint in het gebied van de Zelhemse fietstochten. Foto: Evenard Lieverdink

Joris Nieuwenhuis (m.) traint in het gebied van de Zelhemse fietstochten. Foto: Evenard Lieverdink

Toerclub Zelhem zorgt voor drie fietstochten

Sport

ZELHEM - Mountainbikers, gravelaars en toerfietsers kunnen op zondag 14 april weer op de pedalen in de Achterhoek. Op die dag organiseert Toerclub Zelhem meerdere toertochten, waarbij de deelnemers fietsen in het trainingsgebied van Nederlands kampioen Veldrijden 2024 Joris Nieuwenhuis, Er zijn tal van mogelijkheden. 

De eerste daarvan is de Smoks MTB-tocht. Deze vernieuwde en uitdagende MTB-tocht van 35 km of 50 km voert vanuit Zelhem door het bosrijke gebied tussen Zelhem, Hengelo, Veldhoek en Halle. Ook de Langenberg zal worden aangedaan. Deze toertocht is hiermee een aanrader voor terreinvreters die van korte klimmetjes, afdalingen, singletracks, zandwegen en het nodige draai- en keerwerk houden. Een must voor mountainbikers en een klassieker onder de MTB veldtoertochten. De route gaat deels over de vaste MTB-route Zelhem, maar er zal ook veelvuldig van afgeweken worden en zeker niet in de logische volgorde. De MTB-tochten worden volledig uitgepijld.

Graveltocht
Naast de bekende MTB-tocht is er ook weer de Van Slingeland Graveltocht. De editie van vorig jaar is uitermate goed ontvangen en voor dit jaar volledig aangepast en uitgebreid. De routebouwers hebben een mooie tocht over fraaie achterafweggetjes, verlaten zandpaden en stille stroken uitgestippeld, waarbij de fietsers er versteld van zullen staan hoeveel onverharde wegen en paden er rondom Zelhem liggen. Zeker 60 procent van de route is onverhard. Er is keuze uit twee afstanden: 50 km en 90 km. De 50 km route wordt volledig gepijld, de 90 km route wordt via een GPX-bestand beschikbaar gesteld. Door de Nederlandse Toerfiets Unie is deze tocht zelfs gekwalificeerd onder de mooiste tien van Nederland.

Wegtocht
Tot slot is er ook een wegtocht toegevoegd, Theun’s Rondje Achterhoek. Deze heeft een afstand van 80 kilometer en voert globaal vanuit Zelhem via Linde, Wildenborch en Ruurlo naar de Veldhoek, waar de gezamenlijke pauze is met de MTB- en graveltocht. Hierna leidt de route met een grote boog om Marienvelde en Zieuwent terug naar de startlocatie. Deze route zal als GPX-bestand beschikbaar worden gesteld.
Alle tochten zijn in het verleden meermaals beoordeeld door de overkoepelende fietsbond, de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU) en hebben het label ‘Extra Goed Geregelde Tocht’ gekregen. De jarenlange ervaring van Toerclub Zelhem in het organiseren van (veld)toertochten heeft ervoor gezorgd dat de bewegwijzering en de verzorging top geregeld zijn.

Inschrijven en starten
Op zondag 14 april kan er tussen 09.00 en 10.00 uur gestart worden vanaf de startlocatie bij Korfbalvereniging SEV, Halseweg 31 in Zelhem. Vanaf de ingangswegen rondom Zelhem zullen borden naar de startlocatie verwijzen. Inschrijven kan ter plekke (betaling uitsluitend met PIN), maar voorinschrijving via onderstaande website heeft de voorkeur. Dat is inmiddels mogelijk. Via deze site zijn ook de GPX-bestanden te downloaden.
Ondanks dat alles duurder is geworden heeft Toerclub Zelhem kosten betaalbaar en laagdrempelig gehouden. Inclusief verschillende versnaperingen onderweg kost deelname 5 euro (NTFU-leden betalen 4 euro).

Op de start- en finish locatie ontbreekt de Achterhoekse gezelligheid, met een sfeervol muziekje en ook het welbekende en heerlijke Broodje Bal niet. Voor nadere informatie kan contact gezocht worden met Toerclub Zelhem via de website van de vereniging, via Facebook of door te mailen naar info@toerclubzelhem.nl. 


www.fietssport.nl/toertochten
www.toerclubzelhem.nl  

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant