Fred Versteege wijst vanaf de Varsselse molen richting Hengelo, daar vanuit de verte komen tijdens de wegraces de motoren tevoorschijn. Als voorzitter was Versteege elf jaar lang het gezicht van de Hamove, Hessel Lubbers neemt die rol nu van hem over. Foto: Luuk Stam
Fred Versteege wijst vanaf de Varsselse molen richting Hengelo, daar vanuit de verte komen tijdens de wegraces de motoren tevoorschijn. Als voorzitter was Versteege elf jaar lang het gezicht van de Hamove, Hessel Lubbers neemt die rol nu van hem over. Foto: Luuk Stam

Hessel Lubbers volgt Fred Versteege op als voorzitter Hamove

Sport

HENGELO - Na elf jaar heeft Fred Versteege (66) donderdagavond afscheid genomen als voorzitter van de Hengelose auto- en motorvereniging (Hamove). Tijdens de algemene ledenvergadering in zaal Leemreis in Hengelo koos het bestuur de Hengelose ondernemer Hessel Lubbers (56) als opvolger van Versteege, die in totaal vijftien jaar bestuurslid was. De nieuwe voorzitter was de afgelopen twee jaar als coureur actief tijdens de door de Hamove georganiseerde wegraces op de Varsselring. Is hij straks in mei voorzitter én coureur? Lubbers: “Het bestuur zegt: ga racen. Zelf twijfel ik. Misschien alleen de trainingsdag, we gaan kijken wat werkt.”

Door Luuk Stam

Hij mocht er rustig over nadenken, maar Hessel Lubbers (56) hoefde er helemaal niet over na te denken. Toen Fred Versteege (66) hem nu ruim een jaar geleden belde met de vraag of hij interesse had om in de nabije toekomst zijn rol als voorzitter van de Hengelose auto- en motorvereniging (Hamove) over te nemen, zei Lubbers meteen ‘ja’. Het afgelopen jaar was voor hem een ‘stagejaar’, deze donderdag (15 februari) tijdens de algemene ledenvergadering in zaal Leemreis in Hengelo krijgt hij officieel het voorzitterschap toegewezen, kort nadat Versteege na elf jaar afscheid heeft genomen van die rol.

‘Het gezicht mogen zijn van zo’n vereniging, dat vind ik een eer’

Dat de nieuwe voorzitter direct ‘ja’ zei, kwam voor een groot deel door zijn ervaringen uit de voorbije twee jaar, toen hij als coureur meedeed aan de wegraces op de Varsselring. Niet alleen was het racen op het circuit in zijn thuisdorp een droom die uitkwam, het was voor Lubbers – eigenaar van beddenzaken in Doetinchem (twee winkels), Duiven, Amersfoort (drie winkels) en Utrecht – eveneens een hernieuwde kennismaking met de Hamove. “Als deelnemer krijg je echt een kijkje achter de schermen”, blikt hij terug. “Dan zie je wat voor een fantastisch mooie vereniging dit is.”

Werk
Met die vereniging groeide Lubbers min of meer op. Als kind had hij al veel interesse in de motorsport, hij was jaarlijks van de partij tijdens de wegraces. Als tiener croste hij in het Wossinkbos. Toch verloor hij de Hamove door de jaren heen wat uit het oog. Doordat zijn vader ernstig ziek werd, rolde de Hengeloër al op jonge leeftijd de beddenzaak van zijn ouders in. Jarenlang stond het werk in zijn leven voorop, voor motorsport was geen tijd meer. De omslag kwam zo’n vijf jaar terug, toen de ondernemer besloot zijn langgekoesterde racewens achterna te gaan: “Ik dacht: als ik het ooit nog wil doen, dan moet ik het nu doen.”

In 2019 haalde hij zijn racelicentie, na heel wat races op het circuit van Assen stond hij in 2022 voor het eerst aan de start in Hengelo. “Een fantastisch weekend, met geen pen te beschrijven”, vertelt de vijftiger daar nu over. “In die dagen is mijn liefde voor de Hamove helemaal opgebloeid. Ik was enorm onder de indruk van de gehele organisatie. Volgens mij kom ik hier in een gespreid bedje terecht, want kijk wat hier staat: zo veel vrijwilligers, zo veel mooie activiteiten, meer dan 750 leden. Dat is iets om trots op te zijn. Als ik daar op deze manier mijn steentje aan bij kan dragen, dan doe ik dat heel graag.”

Verenigingsgevoel
Om dat gespreide bedje op te maken, zette Fred Versteege zich de voorbije jaren vol passie in. Ook hij spreekt van een geoliede machine, waarin bestuursleden, commissieleden en vrijwilligers continu blijven zoeken naar verbeterpunten. De grootste kracht is het ‘verenigingsgevoel’, zo benadrukte de afzwaaiend voorzitter al vaak. Hij noemt de zondagavond na afloop van de wegraces, met een hapje en een drankje in de molen, als voorbeeld: “Dan staan daar 150 vrijwilligers, de buitenlandse organisaties kijken altijd weer hun ogen uit. Zij kennen dat niet, huren mensen van buitenaf in. Hier doen we alles zelf.”

Versteege – die in het verleden vanuit de organisatie van de off the road in het Hamove-bestuur terechtkwam – was ook voorzitter van de stichting International Road Racing Championship (IRRC). Daarnaast was hij als Hamove-voorzitter verantwoordelijk voor onder meer de aanleg van een nieuwe uitrijstrook na start-finish, de verplaatsing van het podium voor de prijsuitreiking naar de buitenzijde van het circuit, de rijderspresentatie in het dorp voorafgaand aan het raceweekend, de aanbouw van een nieuwe opslagloods bij de molen en de belangenbehartiging van de Varsselse buurt.

Voor zijn jarenlange inzet kreeg hij donderdagavond veel lof en cadeaus, waaronder een gouden voorzittershamer met de tekst ‘Lief zijn voor elkaar’, de woorden waarmee Versteege steevast zijn toespraken afsloot. Ook ontving hij een persoonlijk dankwoord van Wim Mulder, directeur van motorsportbond KNMV. Mulder roemde zijn inzet voor de Hamove én voor de motorsport in het algemeen. ‘De altijd bijzonder plezierige samenwerking en je constructieve houding maken je tot een voorbeeld voor velen’, stelde de KNMV-directeur, die ook zijn waardering uitsprak voor de wijze waarop de Versteege zich persoonlijk sterk heeft gemaakt in een zoektocht naar een nieuwe invulling voor de rol van voorzitter. 

Kennis
Lange tijd combineerde ook Versteege zijn voorzitterschap met een fulltimebaan, in 2020 ging hij met pensioen. “Maar als je kijkt naar ons bestuur, dan zijn het veel ondernemers”, klinkt het. “Daar is bewust voor gekozen. Er komt heel wat bij kijken, op het vlak van regelgeving, de contacten met bijvoorbeeld de gemeente, dan is het belangrijk dat je daar de goede mensen voor hebt. Daarom is het bestuur ook heel blij dat Hessel deze rol nu op zich wil nemen, met alle kennis en ervaring die hij meebrengt, naast zijn enthousiasme voor deze sport.”

Rest de vraag: stapt de nieuwe voorzitter tijdens de wegraces (11 en 12 mei) ook op de motor? “Ik zou het graag doen”, zegt Lubbers. “Het bestuur zegt: ga racen. Zelf twijfel ik. Misschien alleen de trainingsdag, we gaan kijken wat werkt. Zo zal het ook in de combinatie met mijn werk wat uitvinden worden, het bestuur ondersteunt me daarin. We gaan het samen doen. Ik kijk er naar uit. Deze club is zó bijzonder, met veel historie en zo’n grote rol in Hengelo. Er staat hier écht een vereniging, om daar het gezicht van te mogen zijn, dat vind ik een eer.”

Hessel Lubbers (links) kijkt ernaar uit om als voorzitter van de Hamove aan de slag te gaan, Fred Versteege heeft het volle vertrouwen in zijn opvolger. Foto: Luuk Stam
Aftredend voorzitter Fred Versteege overhandigt de voorzittershamer aan de nieuwe voorzitter Hessel Lubbers. Foto: Ronny Wormgoor

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant