Afbeelding
Foto: PR

Welke onderwerpen kunnen we verwachten tijdens de oudejaarsconferences?

Partnerbijdrage

In deze eeuw is de oudejaarsconference nogal versplinterd. Van oudsher stelt de publieke omroep een cabaretier aan die het jaar met Nederland doorneemt, maar ook de commerciële stations schuiven grappenmakers naar voren. Guido Weijers is bijvoorbeeld al jaren een vaste tegenhanger van bijvoorbeeld Jan Jaap van der Wal, Theo Maassen, Peter Pannekoek en Claudia de Breij. Maar waar gaan ze het over hebben?

Voetbal en gokreclames

Het WK in Qatar ligt nog vers in het geheugen, dit veelbesproken evenement zal vanwege de turbulente aanloop, de schandalen eromheen en het verloop van het toernooi zelf ongetwijfeld aan bod komen. En anders is het wel het legaliseren van de wedkantoren en goksites, dat in 2022 een feit was. Ook omdat de reclamespotjes van deze intussen legale goksites bevolkt werden door bekende ex-voetballers, waarna de overheid ingreep. Een hellend vlak, dus koren op de molen van een comedian. 

Matthijs

Claudia de Breij hield de lippen stijf op elkaar over BNNVARA-collega Matthijs van Nieuwkerk en zijn woedeuitbarstingen achter de schermen bij De Wereld Draait Door. Ze beloofde haar visie te bewaren voor oudejaarsavond, na door deze en gene op de vingers getikt te zijn: ze had immers wel de mond vol over de misstanden bij The Voice of Holland (ook op de agenda). Ook cabaretier Marc-Marie Huijbregts schittert door afwezigheid in de discussie, waarin aangetekend dient te worden dat sinds het verschijnen van het beruchte Volkskrant-artikel al veel scherpe randjes zijn weggevijld. 

Boeren in en om Den Haag

Dat is niet het geval bij de boeren die onder aanvoering van Caroline van der Plas intimiderende huisbezoekjes bij politici afleggen en wegen blokkeren met brandende stukken asbest. Überhaupt zal de wildgroei aan nichepartijen in Den Haag onder de aandacht komen, want niet alleen de oudejaarsconference zelf is versplinterd, ook de Tweede Kamer is een soort lappendeken van ontelbare verschillende smaakjes geworden. Eveneens in deze categorie: Gideon van Meijeren van Forum Voor Democratie en zijn bevindingen aangaande de Nederlandse taal. 

Oekraïne: “…. you, oorlogsschip”

Over grensoverschrijdend gedrag gesproken: Poetin. De inval van Poetin in Oekraïne is nog steeds gaande en hoewel een oorlog in Europa een unicum is, verdween het relatief snel naar de achtergrond. De kijker zal herinnerd worden aan de helden van Slangeneiland, die zich weigerden over te geven aan de Russische milities. Op niet mis te verstande wijze kregen deze te horen dat ze het dak op konden: “…. you, oorlogsschip”. Het was een van de kleine, morele overwinningen tijdens een oneerlijke strijd, die nog altijd voortduurt. 

Opluchting na corona en de kaars

Met een slag om de arm wordt corona uitgezwaaid. Volle theaters en stadions, vrijuit winkelen en uitgaan, ouderwetse files, in plaats van een ‘nieuw normaal’ lijkt het oude drukke leven de draad weer opgepikt te hebben waar die in maart 2020 bleef liggen. Geen grappen over viruswappies en winkelkarren vol toiletpapier dus. Maar wie weet volgt er nog een ludieke trap na richting zogenaamde influencers en BN’ers die zich tijdens de coronacrisis lieten gelden. Over BN’ers gesproken: de vraag of iemand ooit van het fenomeen duizendurenkaars gehoord had, zal ongetwijfeld wederom gesteld worden. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Full House Casino. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze krant.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid