Afbeelding
Foto:PR

Factoren die de waarde van een horloge bepalen

Partnerbijdrage

Net zoals andere verzamelobjecten, zoals munten, zilver- en goudbaren en kunst, kunnen ook horloges een bepaalde verzamelwaarde krijgen. Natuurlijk gaat dit niet om het horloge die je ooit op de kermis won of een smartwatch met een leuk apple watch bandje. Het gaat om horloges die in de praktijk ook best wel prijzig in aanschaf zijn, maar waarvan de waarde niet snel daalt. Integendeel zelfs, met het klimmen van de jaren worden deze horloges meer waard. Maar welke factoren bepalen de waarde van een horloge?

Het merk

Grote en bekende namen in de horlogewereld leveren vaak ook de horloges die de hoogste waarde vertegenwoordigen. Denk aan Rolex, Omega of Patek Philippe. Maar er is natuurlijk wel een voorwaarde. De horloges die de grote merken uitbrengen, moeten van sublieme kwaliteit zijn. Een horloge in massaproductie, ook al is het van Rolex, zal nooit veel waard worden. Een handgemaakt merkhorloge, ook al vertoont deze kuren of als deze ouder is, blijven hun waarde behouden en worden zelfs meer waard. Sommige merknamen zijn zelfs synoniem voor een waardevol horloge. 

Swiss Made horloges

Horloges met het predicaat ´Swiss Made´ zijn in de praktijk meer waard. Dit heeft alles te maken met de uiterst hoge kwaliteit en precisiewerk van horloges die in Zwitserland gemaakt zijn. Zwitserland is de voorloper op het gebied van kwaliteitshorloges en die naam houden zij nog steeds hoog. Niet ieder horlogemerk mag hun horloges zomaar als Swiss Made bestempelen. Hiervoor gelden strikte voorwaarden. Zo heeft een Swiss Made horloge een Zwitsers uurwerk, is in Zwitserland in de horlogekast bevestigd, het heeft de Zwitserse kwaliteitskeuringen ondergaan en minimaal 60% van de totale waarde van het horloge is in Zwitserland geproduceerd. Als dit het geval is, dan zetten horlogemakers vol trots ´Swiss Made´ op de wijzerplaat en stijgt de waarde behoorlijk.

De staat

Het spreekt misschien voor zich, dat een horloge met gebruikssporen of defecten minder waard is dan een horloge in nieuwstaat. Maar ook hier hangt het helemaal af van het merk en de zeldzaamheid van het betreffende horloge. Echte verzamelaars zullen uiterst voorzichtig zijn en dure horloges enkel bij speciale gelegenheden dragen. Hierdoor blijft het horloge in de nieuwstaat en de waarde behouden. Ook dozen, papieren en garantiebewijzen, zorgen voor een hogere waarde.

En de waarde van een smartwatch?

Bovenstaande factoren gelden voornamelijk voor de klassieke horloges. Smartwatches zijn nog relatief nieuw. Er is dus nog weinig te zeggen over de toekomstige waarde van smartwatches. Vooral ook omdat ze beter naar eigen smaak aan te kleden zijn, zoals met een bandje van 123watches. Ook hebben smartwatches meer functies en worden ze intensiever gebruikt. Een smartwatch blijft daarom niet zolang in nieuwstaat. Mocht je nog de allereerste smartwatch van bijvoorbeeld Apple hebben? Goed bewaren is dan het advies!

Dit artikel wordt u aangeboden door 123watches.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid