Welke soorten vloercoatings voor een betonnen vloer zijn er?

  Partnerbijdrage

Er is geen gebrek aan mogelijkheden als het gaat om betonvloercoatings. Deze materialen worden over het algemeen gebruikt om onderliggende betonvloeren te beschermen tegen slijtage en om corrosie van stalen wapening te voorkomen. Zo kan er onder meer gekozen worden voor een coating in de vorm van een gietvloer. Hierdoor zal je woning of bedrijfspand er direct een stuk mooier uit gaan zien. Hoe hoog de gietvloer prijs zal zijn, hangt af van het type waarvoor je kiest. Een gietvloer als vloercoating is bijvoorbeeld relatief goedkoop ten opzichte van andere exemplaren. Er zijn namelijk nog meer vloercoatings voor betonnen vloeren, zoals de vier die hieronder genoemd worden. 

Epoxy
Epoxy vloercoating systemen zijn samengesteld uit twee afzonderlijke elementen: een epoxyhars en een polyamine verharder. Deze twee componenten worden gemengd voorafgaand aan het aanbrengen. Wanneer de hars en de verharder worden gecombineerd, gaan ze een chemische reactie aan die zorgt voor vernetting van de elementen tijdens het uitharden. Het resultaat van de chemische reactie is een gehard, stijf kunststof coatingmateriaal dat goed hecht aan de meeste basislagen. Een vloercoating van epoxy staat dan ook bekend om zijn hardheid, duurzaamheid en slagvastigheid. Deze eigenschappen maken epoxycoatings ideaal voor zware toepassingen zoals industriële faciliteiten, magazijnen, logistieke centra en andere gebieden die onderhevig kunnen zijn aan zwaar verkeer.

Polyaspartic
Polyaspartic is een subset van polyureum. Net als polyurea vloercoatings is polyasparaginezuur een tweedelig systeem, dat wil zeggen dat de hars moet worden gecombineerd met een katalysator om de uitharding en uithardingsproces. Hoewel vroege varianten van polyaspartic vloercoatings meerdere tekortkomingen vertoonden, hebben innovaties in coatingtechnologie deze vloercoatings tot een veelzijdig alternatief voor epoxy- en polyurethaancoatingsystemen gemaakt. Een van de belangrijkste voordelen van polyasparaginezuur is dat het als een compleet vloersysteem en als toplaag kan worden gebruikt. Met andere woorden, polyaspartic vloercoatings kunnen in een enkele laag bereiken wat traditionele epoxy en polyurethaan normaal gesproken in twee lagen zouden doen.

Polyurethaan
Polyurethanen werden net al even genoemd, dit zijn polymeren die verbonden zijn met een chemische verbindingsgroep die carbamaten genoemd wordt. Polyurethaan is van nature een thermohardend polymeer. Dat wil zeggen dat dit materiaal niet smelt bij verhitting. Voor het ongetrainde oog kunnen polyurethaancoatings visueel lijken op vloeren met epoxycoating. Ze hebben echter verschillende kenmerken die ze ideaal maken voor specifieke toepassingen. In tegenstelling tot epoxycoatings, die zeer stijf en slagvast zijn, zijn polyurethaan vloercoatings relatief zachter en elastischer. Deze eigenschap maakt polyurethaan vloercoatings beter geschikt voor ruimtes met matig tot zwaar voetgangersverkeer.

Acryl
De meeste acryl vloercoatings worden gemaakt met meer dan één monomeer, zoals ethylacrylaat, methylmethacrylaat of butylacrylaat. Deze componenten worden vaak verwerkt in een oplosmiddel, meestal water. Deze vloercoatings bieden een middenweg in termen van kosten en prestaties. Acryl vloercoatings zijn niet zo duurzaam als hun tegenhangers van epoxy of polyurethaan. Als zodanig moeten ze mogelijk vaker worden gepolijst of opnieuw gecoat dan andere coatings. Daarom, hoewel de initiële kosten van acrylaat vloercoatings relatief goedkoop kunnen zijn, zijn de onderhoudskosten op lange termijn hoger dan die voor andere coatings.

Dit artikel wordt u aangeboden door Coating Vloer & Company BV. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden