Jacqueline Buhler is eigenaar van tekstueel adviesbureau TAB en trouwambtenaar in de gemeente Bronckhorst. Ruim vijfentwintig jaar was ze docent Nederlands aan het Isendoorn College in Warnsveld. Ze schreef mee aan diverse lesmethoden.

Jacqueline Buhler is eigenaar van tekstueel adviesbureau TAB en trouwambtenaar in de gemeente Bronckhorst. Ruim vijfentwintig jaar was ze docent Nederlands aan het Isendoorn College in Warnsveld. Ze schreef mee aan diverse lesmethoden.

Kromme poten

Onderwijs

Laatst mocht ik mee naar Vitesse – Feyenoord. Vanuit mijn jeugd heb ik veel met Arnhem – Ernum – dus ik hing natuurlijk het ‘geel en swert’ aan. Ik had een geweldige plek, bijna tússen de harde supporterskern en met verbazing – bewondering eigenlijk – aanschouwde ik het fanatisme, de hartstochtelijkheid waarmee de supporters hun club aanmoedigden. Er was één aanjager, die uit volle borst en met een megafoon in zijn hand bepaalde wat er gezongen en geschreeuwd werd. Ik vond het een feest om te zien, zo veel passie en bezieling, geweldig!         

De Feyenoordsupporters zaten aan de overkant, in een speciaal vak. Ook zij waren fanatiek en hartstochtelijk en vanaf de overkant goed hoorbaar! De Vitessenaren waren niet zo te spreken over de scheidsrechter. Eerlijk gezegd vond ik ook wel dat hij wat eenzijdig floot (Vitesse verloor met 1-2, maar dat terzijde), al heb ik niet heel veel verstand van voetbal. Zo hartstochtelijk als de fans hun spelers toejuichten, zo hartstochtelijk maakten ze de scheids duidelijk dat hij vaak de verkeerde beslissing nam. Ook maakten ze hem voor heel wat uit. Ik wist niet goed wat ik hoorde, want van sommige scheldwoorden had ik nog nooit gehoord. Nog nooit had ik iemand iemand anders ‘vleerhond’ horen noemen, noch had ik ooit gehoord van ‘vieze kakkerlak met kromme poten’. Ik heb er wel een beeld bij, dat wel, maar als scheldwoord (of aanmoedigingsterm) had ik het nog nooit vernomen.

De voetbalbond probeert scheldende spelers (die minstens zo hartstochtelijk zijn) aan te pakken, want de verruwing op het veld moet een halt toegeroepen worden. De scheldwoorden worden in twee categorieën verdeeld: ordinaire scheldwoorden en scheldwoorden met een seksuele ondertoon. Ongeacht welke categorie gebezigd wordt: schelden levert een gele kaart op. Of dat terecht is, weet ik niet, maar het taalgebruik laat natuurlijk wel eens te wensen over. Niet alleen in Nederland overigens, ook in de rest van Europa wordt er streng opgetreden. Zo kreeg een Zweedse keeper een gele kaart, toen hij de bal uit zijn handen liet glippen en ‘fuck’ riep.

Maar ja, het zou wel heel ‘kut’ zijn als men in Nederlands ook zo streng optreedt. Dan zorgt deze ‘shit’regel er wel voor dat veel spelers de ‘lul’ zijn, of ze nou wel of geen kromme poten hebben! 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant