Aan het einde van de rondleiding mochten de kinderen biggen knuffelen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Aan het einde van de rondleiding mochten de kinderen biggen knuffelen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Leerlingen Bernardusschool ‘met de klas de boer op’

Landbouw

KEIJENBORG - Groep 7 van de St. Bernardusschool in Keijenborg had dinsdagochtend 22 maart een bijzondere meester voor de klas staan. Roel Hakvoort kwam op school vertellen over het bedrijf. Over zeugen, spermarietjes en biggetjes, over wat ze eten en hoe lang ze slapen. De klas stapte vervolgens op de fiets om het bedrijf in Keijenborg te bezoeken. 

Door Liesbeth Spaansen

In witte overall, hoesjes om de schoenen en na het handenwassen, mochten de leerlingen mee met Roel en zijn vrouw Liesbeth de warme stallen in. Zij lieten de zeugen zien in de kraamkamer, die als ze zwanger zijn graag en lang luieren en slapen. Hun biggetjes hebben al snel elk hun eigen speen. De kinderen boften, want er was nét een biggetje geboren. 

Als de biggen groter worden krijgen ze brij, dat mocht geproefd worden. Biggen vinden warmte heerlijk en als ze groter worden lopen ze in groepen rond en worden graag vies. De zeugen gaan onder de douche door als ze vanuit de groep naar de kraamstal gaan om biggen te krijgen. De biggen gaan als gespeende big ‘op kamers’ in de biggenstal waar ze opgroeien tot 25 kilogram. Daarna worden ze met eigen trekker en veewagen naar Hengelo vervoerd, waar ze blijven tot slacht. Ze zijn dan ongeveer 120 kilogram. 

Alles van het varken wordt gebruikt, het vlees, maar ook bijvoorbeeld huid, hartklep en haar. Het knuffelen van de biggetjes aan het eind van de rondleiding, was eerst even onwennig, maar uiteindelijk deden alle kinderen mee. 

De nieuwe Stichting Met de klas de boer op organiseerde deze projectdag voor bijna 1.000 leerlingen van de basisscholen in de regio Zutphen, Doesburg, Doetinchem en Bronckhorst. De stichting zorgde ook voor drinken, kaas en worst, waarna groep 7 en hun juffen weer op de fiets stapten.


Foto’s staan op Achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid