De Coops Molen is Nationale Molendag 14 mei geopend. Foto: Liesbeth Spaansen
De Coops Molen is Nationale Molendag 14 mei geopend. Foto: Liesbeth Spaansen

49ste Nationale Molendag op 14 en 15 mei

Cultuur

Bezichtiging met uitleg en vaak veel extra feestelijke activiteiten

REGIO - De Nationale Molendag komt er weer aan. Het belangrijkste molenevenement van Nederland, mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij is dit jaar op 14 en 15 mei. Zoals gebruikelijk openen honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland hun deuren. Vereniging De Hollandse Molen, de belangenvereniging van alle nog werkende oude molens in Nederland organiseert het evenement jaarlijks, samen met het Gilde der Vrijwillige Molenaars. 

Molenaars en molengidsen staan overal te popelen om hun bezoekers van alles te laten zien en nog meer te vertellen over dit oer-Hollandse levende monument. Bij een groot aantal plaatsen worden daarnaast feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is ligt er een leuke cadeautje klaar. Op onderstaande website staan de deelnemende molens met alle bijzonderheden en de openingstijden. In aanloop naar Nationale Molendag komen daar steeds meer molens bij. Ook zijn er fiets- en wandeltochten te vinden.

Grote variëteit
Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als vrijwillig molenaar, maar ook als molengidsen, in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie, en meer molenproducten worden verkocht. Tijdens de Nationale Molendagen delen al deze liefhebbers graag hun passie en wordt een oproep gedaan aan andere enthousiastelingen om mee te doen.
Er zijn ook kleine juweeltjes. Bijvoorbeeld de recent gerestaureerde tjasker  in Nationaal park Weerribben-Wieden bij Jonen. Alleen op de fiets en via een trekpontje te bereiken draait de kleine molen stoer in het prachtige landschap.

Extra activiteiten
Op Nationale Molendag is voor iedereen wat extra’s te beleven. Sommige zijn jarig, zoals de Hompesche Molen in Stevensweert (L), die 300 jaar wordt. Bij veel korenmolens worden pannenkoeken gebakken. Ook is er vaak muziek, wordt er een springkussen voor de kinderen neergezet of zijn er boeken- of plantjesmarkten.
Wie een keer wil ontbijten op de stelling met een prachtig uitzicht kan op zaterdag naar molen De Hoop in Zoetermeer. Verder zijn verschillende molens ook met een pendelbootje te bezoeken en zo vanaf het water te bewonderen, bijvoorbeeld in Leiden en in Rijpwetering (ZH). Daarnaast doet een aantal molens mee aan ‘Mills on the air’ waarbij zendamateurs verbonden zijn met andere zendamateurs overal in de wereld. Onder meer vanaf de Broekdijkmolen in Warmond (ZH), de Oude Molen in Fijnaart (NB) en De Eendracht in Gieterveen (D).
Op veel molens zijn verhalenvertellers te beluisteren. Bijvoorbeeld in Weert bij de Sint Anna (L), in Utrecht bij Rijn en Zon en bij de Noordmolen in Ambt Delden (Ov). Bij de Noordmolen kan men bovendien leren hoe olie wordt geslagen.
Nationale Molendag is een evenement dat niet veel moleneigenaren willen missen. Maar soms doen zich omstandigheden voor waardoor een molen toch een jaar moet overslaan. Zo zijn langs de Limburgse Maas niet alle gevolgen van de overstromingen in 2021 achter de rug. Op andere plaatsen is er juist extra groot feest, omdat de restauratie succesvol is afgerond. Zo is de Ceres in Bovenkarspel (NH) na de dramatische brand in de Nieuwjaarsnacht van 2020 gelukkig nu volledig gerestaureerd. De molen werd recent feestelijk geopend en is er weer bij op Nationale Molendag.

Molenquiz en fotowedstrijd
Ook online wordt Nationale Molendag gevierd. Er is een molenquiz, waarmee een molenarrangement ter waarde van 450 euro kan worden gewonnen. De gelukkige winnaar mag overnachten en dineren in een bijzondere omgeving. Daarnaast is er een fotowedstrijd, waarvoor zowel junioren als volwassenen hun molenfoto’s kunnen inzenden. In de week na Nationale Molendag bepalen de publiekstemmers via de site welke fotografen het molenarrangement winnen. Onder de stemmers wordt ook een molenarrangement verloot.

Coops Molen
Tijdens de Nationale Molendag is de Coops Molen in Zelhem alleen op zaterdag geopend. Er is een optreden van Wi’j Eren ‘t Olde en er is ambachtelijk ijs van Nostalgies.


www.nationale molendag.nl

Hackfortsche Windmolen op Het Hoge in Vorden. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid