Dirk Hiddink (r.) deelt rozen uit aan deelnemers, na 24 uur SamenLoop voor Hoop Bronckhorst, 2018. Foto: Liesbeth Spaansen
Dirk Hiddink (r.) deelt rozen uit aan deelnemers, na 24 uur SamenLoop voor Hoop Bronckhorst, 2018. Foto: Liesbeth Spaansen

KWF stopt abrupt met organisatie van SamenLoop voor Hoop

Algemeen

Veranderd inzicht of een geldkwestie?

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – Na 265 keer een SamenLoop voor Hoop in Nederland te hebben georganiseerd, waarvan drie in de gemeente Bronckhorst, heeft KWF de stekker eruit getrokken. Het bestuur van de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst zou de vierde editie organiseren. “We hebben het één keer per vijf jaar op de planning staan”, legt Dirk Hiddink uit. Hij was twee keer als bestuurslid en de laatste keer als voorzitter van SamenLoop voor Hoop Bronckhorst betrokken bij de edities in 2008, 2013 en 2018 en daarnaast coördinator voor regio Noord-Oost Nederland van vele andere SamenLopen.

“De uitleg is op 6 april door KWF via de website, Facebook en via duizenden mails naar vele vrijwilligers in Nederland gestuurd”, vertelt Dirk. “Er waren al 35 tot 40 SamenLoop voor Hoop-weekenden gepland in 2022 met commissies en teams, zoals in Lochem, Doetinchem en Lichtenvoorde. Zo was onder andere het team ‘Gaan met die banaan’, die bij meerdere SamenLopen aansluit, al weer actief.”

De commissie van Bronckhorst was in 2018 gestopt met de intentie eind 2021 bij elkaar te komen om de vierde SamenLoop, die van 2023 te organiseren. “Die komt nu te vervallen. Het heeft er behoorlijk ingehakt, die mail en de berichten op facebook en de KWF-site. Woensdagavond was er een korte meeting online. Het is uithuilen en herpakken na zoveel jaar toewijding. Het is jammer dat ze stoppen, want het leverde per SamenLoop gemiddeld een ton op, een totaal van ongeveer 4 miljoen euro. Een medisch onderzoek kost ongeveer 500.000 euro.”

‘Geld voor onderzoek, kanker de wereld uit. Daar gaat het om!’

In 2006 werd Herman Luimes door KWF benaderd of hij een SamenLoop wilde organiseren. “Hij heeft toen onder andere onze vriendengroep benaderd en samen gingen we in 2008 in Bronckhorst met de derde SamenLoop in Nederland van start. We hebben alles zoveel mogelijk voor niks laten doen, via sponsoring, voor een hogere opbrengst.” Dirk twijfelt over de reden van stoppen. “KWF heeft in coronatijd tientallen miljoenen euro’s misgelopen. Ze kunnen of willen de hoge interne kosten van onder andere een Samenloop niet meer opbrengen. Er komt ook een reorganisatie aan. Zelf heb ik het gevoel dat er door bestuurswisselingen anderen inzichten zijn.”

SamenLoop voor Hoop: saamhorigheid, bespreekbaar maken van de ziekte, een zachte arm voor de eregasten


Dat een SamenLoop kosten met zich meebrengt, verbaast velen. “Het KWF heeft bij de organisatie een actieve rol. Ze gaan op zoek naar een gemeente, deze wordt ondersteund bij het organiseren, maar ook met medewerkers en materialen. Daar zitten veel kosten in”, legt Dirk uit. “Dat is anders bij de Alpe d’HuZes of de Blubberrun in Vorden. Die worden lokaal in eigen beheer met vrijwilligers georganiseerd en een KWF-vertegenwoordiger komt daar alleen om het geld in ontvangst te nemen.”

KWF zamelt geld in via onder andere donaties, nalatenschappen, lokale acties en de collectebus. “Ik verwacht dat ze in de toekomst meer digitaal willen gaan doen.”

Bij elke SamenLoop voor Hoop stond saamhorigheid voorop, naast het bespreekbaar maken van de ziekte en een zachte arm voor de eregasten. “Je kon er met de hele familie naar toe. Het is zonde dat het ophoudt te bestaan. Geld voor onderzoek, kanker de wereld uit. Daar gaat het om! We kunnen zelf acties gaan organiseren, daar gaan we nog over nadenken. Maar dat mag geen SamenLoop heten en ook geen onderdelen van het concept bevatten zoals 24 uur lopen, de openings-, kaarsen-, of sluitingsceremonie,” legt Dirk uit. “Dat zit in de licentievoorwaarden van Relay for Life, het Amerikaanse concept. Die licentie heeft KWF teruggegeven.”

‘Nu stopt het paarse hart met kloppen’


SamenLoop voor Hoop houdt hierbij op te bestaan. “Nu stopt het paarse hart met kloppen”, beseft Dirk. Vele dagen en nachten is hij in touw geweest, vele uren slaap heeft hij gemist. “Je bent druk met organiseren, maar je wilt ook meelopen. Dat deed ik dan ’s nachts. Je wilt niet slapen. Ook na de SamenLoop, als alle deelnemers naar huis gaan om te slapen, wil je meehelpen met afbreken en opruimen. Er heerste grote verbondenheid, daar kijk ik met veel plezier naar terug.”
Dirk Hiddink besluit: “Ik wil mede namens de andere bestuursleden hierbij een woord van dank zeggen aan iedereen die de afgelopen jaren heeft meegedaan. Deelnemers, vrijwilligers, sponsors, Socii, Pax, de mensen van het geluid en ook de pers, zoals weekblad Contact en Radio Ideaal. En iedereen die in een andere rol heeft bijgedragen. We hebben elkaar gewoon nodig!”


www.facebook.com SamenloopVoorHoopBronckhorst

Bestuur van de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst Hans Lubbers, Herman Luimes, Dirk Hiddink, Marga Lubbers, Cilia Luimes en Joke Berendsen (v.l.n.r.). Ben de Vries ontbreekt op de foto. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant