Jaap Flokstra, Maarten Op de Weegh en Annie Peppelman kregen voor het Voedselloket Zelhem een cheque. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Jaap Flokstra, Maarten Op de Weegh en Annie Peppelman kregen voor het Voedselloket Zelhem een cheque. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Ondanks corona toch geld voor goede doelen

Lionsclub Bronckhorst deelt cheques uit

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/VORDEN – Lionsclub Bronckhorst heeft ondanks het feit dat er geen grote acties zijn gehouden, alsnog cheques kunnen uitreiken aan hun drie lokale doelen: Voedselbank Zelhem, Radio Ideaal en De Wondere Wereld. In klein comité kwamen vertegenwoordigers van de goede doelen en Lionsleden op woensdagavond 7 april bijeen in de grote zaal van Hotel Bakker in Vorden.

Van de Lionsclub Bronckhorst waren president Marco Huntelaar en leden Xandra Veltman, Tiny Koning en Ineke Hissink aanwezig. Zij richtten de zaal in volgens de coronamaatregelen, de tafeltjes stonden op ruime afstand van elkaar opgesteld.

Na de thee of koffie met een stuk kaneelcake ging Marco Huntelaar over tot het officiële deel van de avond en heette iedereen nogmaals welkom. “We zitten natuurlijk met corona, dat beperkt ons allen het hele jaar al. Daarom is het fijn dat we bij Hotel Bakker wel kunnen samenkomen. Het is voor ons een belangrijk moment; de uitreiking van de cheques voor de goede doelen”, laat hij weten. Via de trouwe sponsoren konden de goede doelen alsnog een geldbedrag tegemoetzien.

De Lionsclub is een wereldwijde serviceorganisatie die zich inspant om goede doelen te steunen. “Meer dan 1,2 miljoen mensen in vele landen zijn lid. Dat is de reden dat de Lions één zetel mogen bezetten bij de Verenigde Naties. De leden zijn onderverdeeld in verschillende clubs, wij zijn van Lionsclub Bronckhorst.” Naast nationale doelen, zoals het Prinses Máxima Ziekenhuis, wordt ook geld ingezameld voor doelen op lokaal niveau. Daarvoor werden eerdere jaren tulpen verkocht. Ook werd een mosselparty georganiseerd om geld in te zamelen. Naast financiële hulp wordt ook immateriële hulp geboden. Lionsleden gaan bijvoorbeeld op pad om zwerfvuil op te ruimen, zamelen DE-punten in om koffie te kunnen kopen voor de voedselbank en sparen vreemd- en oud geld.

“We hebben het voor jullie, lokale doelen, graag gedaan. De Wondere Wereld, Radio Ideaal en de Voedselbank kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Dat is voor ons Lions het leukst: geven aan de goede doelen. Nu alleen niet met een gezellige avond met alle Lions bij elkaar, maar we gaan jullie in een kleinere vorm in het zonnetje zetten.”

De Wondere Wereld
Aanwezig was Wilma van Leeuwen, een van de initiatiefnemers van De Wondere Wereld, een woon- en werkplek voor jonge mensen met een verstandelijke beperking. Wilma had twee bewoners, Romee van Zeeland en Jitske Valkeman meegenomen. “Het is een feestje er te mogen werken en te zijn”, laten zij weten. “De acht jongeren die er wonen sinds eind januari 2021 zijn tussen de 17 en 21 jaar en kennen elkaar van school”, vertelt Wilma. “Ze werken buitenshuis of in het eigen atelier. Ze maken daar voor het winkeltje kaarsenstandaards van beton, kaarten of vogelhuisjes. Zij doen elke maandag het huishouden, waarbij zij ook hun eigen kamers schoonmaken.”
De dames zijn onder de indruk van de cheque van 1500 euro die ze van de tafel mogen pakken en omhoog houden. “We hebben een grote achtertuin en daar maken we nog een moestuin”, legt Wilma uit. Het geld zal daarvoor worden besteed.

Radio Ideaal
Voorzitter van de omroep van de Achterhoek Lammert Blikman mocht een cheque ontvangen van 1000 euro. “De lokale radiozender bestaat dit jaar dertig jaar. Toen de piratenzenders destijds sloten, wilden de mensen échte radio en heeft een aantal mensen gezegd: ‘we gaan lokale radio beginnen’. Dat was Radio Ideaal”, vertelt Lammert enthousiast. Vrijwilliger van Ideaal, fotograaf Toon Roelofsen, was eveneens aanwezig. “Ongeveer zeventig vrijwilligers zijn er elke week aan het werk. Nu we ook in Lochem uitzenden zijn dat er al meer. We zenden niet alleen uit voor de gemeente Bronckhorst en spreken nu ook van omroep van de Achterhoek.”

Voedselloket Zelhem
Annie Peppelman van het voedselloket in Zelhem mocht, samen met bestuurslid Maarten Op de Weegh de cheque van 1000 euro laten zien. Jaap Flokstra, coördinator van de Voedselbank Doetinchem, met het voedselloket Zelhem in zijn portefeuille vertelt: “We voeden ongeveer 600 monden elke week, waarvan 26 gezinnen in Bronckhorst wonen en de rest in Doetinchem. We zijn met zestig vrijwilligers, waarvan zeven bestuursleden. Ik ben coördinator en doe dat met veel plezier.”

Jaap geeft aan dat er in de gemeente Bronckhorst 38 kinderen in armoede leven. “Wat armoede en stress doet voor de ontwikkeling van kinderen, we kunnen het wel nagaan”, aldus Maarten Op de Weegh. “Het is fijn dat we elke week wat stress kunnen wegnemen door die pakketten door onze handen te laten gaan voor die gezinnen. Ik voel de dankbaarheid.” Als een van deze kinderen jarig is, wordt gezorgd voor een Jarige Job pakket. “Wel jammer dat dit moet gebeuren, in een rijk land als Nederland.”

Helaas mag de voedselbank geen producten kopen om in de pakketten te doen. “Nu met deze cheque kunnen we ons wel richten op meer gezonde voeding”, laat Jaap weten. Annie Peppelman vult aan: “We krijgen iedere week voldoende brood van onze bakkers, Heijenman en Scholten in Zelhem. Daar zijn we heel blij mee.”

Met tot slot een toost met een glaasje fris of wijn, volgden kort gesprekjes met de mensen van de goede doelen. Zo werd de sobere bijeenkomst alsnog een gezellig samenzijn.


bronckhorst.lions.nl
Meer foto’s staan op achterhoekfoto.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden