Han van der Lans (l.) geeft uitleg aan gasten van Kasteel Hackfort. Foto: Liesbeth Spaansen
Han van der Lans (l.) geeft uitleg aan gasten van Kasteel Hackfort. Foto: Liesbeth Spaansen

Bronckhorst vlagt voor monumenten

BRONCKHORST - Vrijwilligers van de Stichting Open Monumentendag Bronckhorst kijken terug op een zeer geslaagd weekend. De verschillende locaties hielden de aantallen bezoekers bij en daaruit kan worden geconcludeerd dat deze twee dagen zeer tot tevredenheid zijn verlopen.

Door Liesbeth Spaansen

"Het aantal bezoekers zit boven de 3500. Dat is hoger dan vorig jaar (2000 bezoekers)", laat voorzitter van de stichting Han van der Lans weten. "Dus we zijn zeer tevreden, zonder corona hadden we de 5000 wel gehaald, Bronckhorst heeft heel veel moois te bieden." De voorzitter realiseert zich dat nog niet alle monumenten volop zijn uitgelicht. "Daar hebben we volgend jaar aandacht voor. Er zijn nog wensen genoeg."
Op de hoofdlocatie Kasteel Hackfort waren meerdere onderdelen te bekijken. "We hadden hiervoor een goede en professionele samenwerking met Natuurmonumenten en Vereniging Oud Vorden."
De route ging vanaf het hek langs de foto-panelen met een overzicht van de monumenten van de gemeente Bronckhorst. Zij stonden langs het pad opgesteld, met steeds een vlag van Monumentendag ertussen. "Die is twee meter breed, dus een goede afstand van elkaar", laat een van de vrijwilligers weten.
Het bezoek aan Hackfort was alleen voor degene die zich van tevoren hadden aangemeld. "Het was snel volgeboekt. Bezoekers uit het hele land kwamen hiervoor naar Vorden. Dat is voor herhaling vatbaar", weet Han van der Lans. "Wel jammer dat niet iedereen is gekomen die had gereserveerd. Nu was er eigenlijk ruimte over, maar vanwege de registratie konden we de bezoekers toch niet toelaten. We hebben helaas meer dan honderd mensen moeten teleur stellen." De organisatie gaat ervan uit dat de mensen die niet gekomen zijn, gezondheidsklachten moeten hebben gehad. "Dat is volgens de regels van het RIVM."
Monumenteneigenaren die hun monument hadden opengesteld spanden zich in om het weekend ondanks corona succesvol te laten verlopen. Er waren looproutes aangegeven en er stond handgel klaar. Daarna maakte het programma dat de gasten kregen, veel goed.


achterhoekfoto.nl

openmonumentendagbronckhorst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden