Museum Smedekinck weer open voor publiek
Museum Smedekinck
Museum Smedekinck (Betsy Maatkamp)

Museum Smedekinck weer open voor publiek

Exposities over Tweede Wereldoorlog, bevrijding en wederopbouw eindelijk te zien

ZELHEM - Na maanden van sluiting vanwege het corona-virus is Museum Smedekinck vanaf donderdag 2 juli weer toegankelijk voor publiek. Dat betekent dat eindelijk de twee exposities - één in De Schure en de andere in De Stal - over de Tweede Wereldoorlog, bevrijding en wederopbouw in de voormalige gemeente Zelhem bekeken kunnen worden.

In De Schure van het museum is de unieke expositie 'Zelhem - 75 jaar vrijheid' te zien. Deze loopt tot en met zondag 2 augustus maar kan bij grote belangstelling een week worden verlengd. Er worden voorwerpen tentoongesteld, maar ook veel foto’s en er worden (video-)films vertoond. De meeste tentoongestelde spullen zijn van medeorganisator Bert Schieven, die alles over de oorlog in Zelhem en omgeving kan vertellen. Hij is tijdens openingstijden in principe altijd aanwezig.
Pronkstuk van de expositie is een Willys MB Jeep, het voertuig dat iconisch werd voor de Amerikaanse strijdkrachten in de Tweede Wereldoorlog. Verder is er een dertigtal authentieke uniformen te zien, waaronder enkele zeer zeldzame. Er is ruim aandacht voor de luchtaanvallen op Zelhem en Halle, waarbij dertien dodelijke slachtoffers vielen. Verder wordt ook de tijd van de werkverschaffingsprojecten eind jaren dertig belicht en is er aandacht voor de Indiëgangers.

Wederopbouw
De expositie in De Stal is wat langer te bezichtigen, namelijk tot en met 20 augustus. Deze heeft als titel “75 jaar Bevrijding en Wederopbouw”. Terwijl de tentoonstelling in De Schure vooral over de oorlog gaat, is er in De Stal meer aandacht voor de bevrijding en wederopbouw in de jaren 1945 tot 1965 (de nieuwe tijd). Aan de hand van ruim 200 foto’s krijgt de bezoeker een indruk van hoe Zelhem en omgeving zich na de oorlog ontwikkelden.
De bouw en beschrijving van de woonwijken, de herbouw van de dorpskern na het bombardement, de industrie en het buitengebied komen allemaal in deze fotopresentatie aan bod. Alles moest anders, lichter en ruimtelijke worden, terwijl er in de eerste naoorlogse jaren nog geen waterleiding, riolering of aardgas was. Daarom hadden de woningen in de eerste nieuwbouwwijken ook geen douche en wasten de mensen zich bij de pomp in de keuken. Ook daarvan zijn foto’s te zien.
Bijzonder zijn de tekeningen van groep 8 van de Meeneschool, met als onderwerp de Roma en Sinti in de Tweede Wereldoorlog. Van cursisten van De Boerderij (Zelhem) worden vijf schilderijen en een houtsculptuur met als thema '75 jaar bevrijding' tentoongesteld.
Indrukwekkend is ook de documentaire, die ieder uur op De Daele van het museum wordt vertoond. Daarin vertellen Zelhemmers, die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, hun verhaal.

Looproute
Om verspreiding van het corona-virus te voorkomen, wordt een eenrichtings(loop)route aangegeven en dienen bezoekers onderling 1,5 meter afstand te bewaren. Ook mag maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk in het museum aanwezig zijn. Reserveren is dus wenselijk. Dit kan via het uitsluitend voor reserveringen te gebruiken telefoonnummer 06-41857112 of per e-mail (reserveren@museumsmedekinck.nl). Met de pinpas betalen heeft de voorkeur.
Museum Smedekinck is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Meer informatie op de website.


www.museumsmedekinck.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden