Anita Lenssen ging met René Hartman mee naar Afrika. 'René's werk is zeker geen druppel op een gloeiende plaat. De hulp heeft echt zin'. Foto: Barbara Pavinati
Anita Lenssen ging met René Hartman mee naar Afrika. 'René's werk is zeker geen druppel op een gloeiende plaat. De hulp heeft echt zin'. Foto: Barbara Pavinati

René Hartman creëert met Opstap kansen in Zuid-Afrika

Algemeen

'Er hoeft maar één Nelson Mandela tussen te zitten'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Hij heeft de kans gehad om iets te leren (learn), geld te verdienen (earn) en doet nu iets terug voor de maatschappij (return). René Hartman (63) richtte in 2007 Stichting Opstap op, een stichting die tot doel heeft kansen te creëren voor kinderen en volwassenen die dat nodig hebben. De opzet is dat de geholpen mensen volgens het principe learn, earn en return uiteindelijk ook iets terugdoen voor de maatschappij. In die opzet is de stichting zeker geslaagd.

Opstap staat voor letterlijk op stap zijn, rondkomen, niet op dezelfde plek zijn, maar ook voor een opstap naar een beter leven. En dat betere leven hoeft niet per definitie te betekenen 'veel geld hebben', maar wel sociaal geluk. Dat je kunt studeren en sociaal vaardig bent. Zelfredzaamheid is hierbij erg belangrijk. Opstap komt niet om alleen geld te geven, maar wil echt structureel verder helpen. De Stichting richt zich met name op Zuid-Afrika en Zambia, maar kent ook projecten in Nederland. Ze werkt kleinschalig en opereert op de achtergrond. Normaal zoekt ze niet de publiciteit. René Hartman en bevriend donateur Anita Lenssen leggen uit: "Het is goed als mensen ervan weten en er een keer over lezen. Het verhaal mag best verteld worden. Het is te makkelijk om te zeggen dat die mensen in Afrika zich wel redden. Voor velen is het een ver-van-mijn-bed-show. We kunnen niet alle vooroordelen wegnemen, dat beseffen we wel. Maar je weet nooit wat je bereikt; er hoeft maar één Nelson Mandela tussen te zitten."

Teruggeven aan de maatschappij
René heeft een achtergrond in het onderwijs, maar vond dat de veranderingen daarin te snel gingen. Uiteindelijk kwam hij terecht in het bedrijfsleven. Hij begon bij Hartman Bedrijven, het bedrijf van zijn vader, als kwaliteitsmedewerker en werkte zich op tot algemeen directeur. Het is een onderneming in metaal en kunststof en maakt onder andere onderdelen voor gas- en waterleidingenbedrijven. De sociale instelling van het onderwijs is hij nooit kwijtgeraakt. René: "Ik heb in mijn leven veel gezien en ben veel naar school geweest. Dat is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Ik ben hierdoor gevormd en wil daarom graag iets aan de maatschappij teruggeven."

Select gezelschap
"Het begon in 2007 heel simpel met wat goede doelen promoten," vertelt Hartman bevlogen, "Ik kwam in contact met de oprichter van Orange Babies en ben met hem een keer mee geweest naar Zuid-Afrika. Ik was gelijk verliefd op het land, de mensen en de cultuur. Ik zag dat de mensen daar geen kansen hadden. Ik wilde iets betekenen voor hen met educatie en empowerment. Ik wilde de mensen laten voelen dat ze er ook toe doen. Sindsdien doe ik samen met Orange Babies projecten. Maar ook zelf, met Opstap. We bestaan uit een select gezelschap. We gaan er niet mee de boer op, we houden het heel klein, want anders kan ik het niet behappen. Ik heb er nog een fulltimebaan naast. De stichting hoeft ook niet groter te worden. Ik ben tevreden met hoe het nu gaat."

Tailormade
Anita is bevriend met René en in november mee geweest naar Afrika om te kijken wat voor werk hij daar doet: "Het is zeker geen druppel op een gloeiende plaat. Het is een hele emmer. De hulp heeft echt zin. Je kan de wereld niet redden en dat willen we ook niet, maar je kan wel iets kleins doen voor een paar mensen die dat goed kunnen gebruiken." René vult aan: "We bieden hulp op maat, tailormade." Anita vervolgt: "Wij zijn in Limpopo en Johannesburg geweest. In Limpopo hebben we gekeken bij een Community Centre. Daar was een kliniek met verstoten hiv-kinderen, die geleerd wordt dat ze er ook mogen zijn. Ze worden weerbaarder gemaakt en krijgen mentale en fysieke zorg. Ook heb ik Stichting HOOP gezien, een educatief centrum waar (kansarme) middelbare scholiere te allen tijde kunnen binnenlopen. Ntemby, een jonge vrouw, doet de coördinatie. Zij heeft daar heel hard voor moeten knokken en heeft alles gegeven om te mogen studeren. Nu wil ze wat terug doen voor de maatschappij."

Dankbaar en gelukkig
Anita: "Ik weet niet beter dan dat het in Afrika moeilijk is. Dat beeld is door de reis volledig omgeslagen. De mensen daar zijn heel dankbaar en gelukkig en houden niet alleen hun handje op. Het loont zeker de moeite om in de kinderen te investeren."

Donaties
René ondersteunen bij zijn werk? Donaties zijn altijd welkom; doneren kan via de site www.stichting-opstap.nl.

René Hartman overhandigt een van de zes laptops aan Cindi Mdluli ten behoeve van centrum Hope. Foto: PR Stichting Opstap

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant