Gerritsflesch nabij Radio Kootwijk is een voorbeeld van kwetsbare natte heidegrond in een Gelders Natura 2000-gebied. Foto: Ank van der Bilt
Gerritsflesch nabij Radio Kootwijk is een voorbeeld van kwetsbare natte heidegrond in een Gelders Natura 2000-gebied. Foto: Ank van der Bilt (Foto: )

Werkgroep Red Gelderland start petitie Natura 2000-gebieden

'Alle Gelderse Natura 2000-gebieden moeten blijven'

APELDOORN – Werkgroep Red Gelderland is een petitie gestart om er voor te zorgen dat alle Gelderse Natura 2000-gebieden ongemoeid blijven. De werkgroep vindt dat het gaat slecht met de natuur in Gelderland, ook met vele van de vijftien Natura 2000-gebieden. De reden? Te veel stikstof. De Raad van State heeft niet voor niets een streep gehaald door de sjoemelwet PAS (Programmatische Aanpak Stikstof). De Natura 2000-gebieden moeten dus juist beter worden beschermd en versterkt, zo vindt de werkgroep.

Natura 2000 is een beschermde status van de Europese Unie, maar is niet door 'Brussel' opgelegd. De Nederlandse overheid heeft deze gebieden in Gelderland zelf bij de Europese Unie ingebracht. Dat brengt een zorgplicht met zich mee. De provinciebesturen van Noord-Brabant, Noord- en Zuid-Holland hebben de regering gemeld: 'Handen af van onze Natura 2000-gebieden!'. Het provinciebestuur van Gelderland niet. Gelderse gedeputeerde Peter Drenth heeft gesteld dat er geen taboe rust op het opheffen van de Natura 2000-stempel van bepaalde gebieden. Daarom is de Werkgroep Red Gelderland een petitie gestart: 'Alle Gelderse Natura 2000-gebieden moeten blijven'.

"Gebieden als het Wooldse Veen zijn door de stikstofuitstoot er slecht aan toe. Ze nog slechter gaan beschermen om meer stikstof te kunnen uitstoten, is dan ook de wereld op z'n kop. Zo'n maatregel zou ruimte kunnen creëren voor bijvoorbeeld de uitbreiding van Lelystad Airport en megastallen. De Gelderse natuur is van onschatbare waarde voor heel Nederland. In Gelderland liggen vijftien Natura 2000-gebieden, waarvan de Veluwe het bekendst is. In de Achterhoek gaat het om De Bekkendelle, Wooldse Veen en Korenburgerveen bij Winterswijk en het Stelkampsveld bij Borculo. Het bestuur van de Provincie Gelderland mag geen Natura 2000-gebieden opgeven, maar moet zich juist inspannen voor het behoud en de verbetering ervan," aldus de werkgroep Red Gelderland. Daarom roept de werkgroep iedereen op om de petitie 'Alle Gelderse Natura 2000-gebieden moeten blijven' te ondertekenen. De petitie zal worden aangeboden aan het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Klik hier om de petitie te ondertekenen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden