Ton Sloot is bakker in Keijenborg. Zijn vader en opa gingen hem hierin voor. Foto: Luuk Stam
Ton Sloot is bakker in Keijenborg. Zijn vader en opa gingen hem hierin voor. Foto: Luuk Stam

Bakkerij Sloot bestaat 100 jaar: 'Wij doen elke dag examen'

Algemeen

KEIJENBORG – Hij begint vaak om vier uur 's nachts. Van vrijdag op zaterdag werkt hij zelfs de hele nacht door. Dan bakt Ton Sloot (53) niet minder dan vijfhonderd broden. "Dat vroege opstaan is inherent aan het vak", vertelt hij nuchter. "Dit is geen baan van veertig uur. Maak daar maar gerust zestig uur of meer van. Voor mij is dat geen probleem, mijn werk is mijn hobby."

Door Luuk Stam

Sloot heeft er dan ook nooit spijt van gehad dat hij in 1995 de bakkerij van zijn ouders overnam. Zijn vader Jan had de zaak op zijn beurt overgenomen van diens vader Hendrik, die de onderneming samen met zijn vrouw Carolina al in 1919 begon. Het maakt dat de Keijenborgse bakkerij dit jaar een eeuwfeest te vieren heeft.

De onderneming startte honderd jaar geleden met een molen, een bakkerij, een kolenhandel en vee. Het waren Gert, Joop en Jan Sloot – zoons van Hendrik en Carolina – die de zaak na verloop van tijd overnamen. Gert ging zich richten op de maalderij. Zijn twee jongere broers namen de bakkerij op zich. Joop en Jan gingen de hele regio door om brood te bezorgen.

Dat was aanvankelijk vooral roggebrood. Rond de Tweede Wereldoorlog kwam daar – door de invloed van de Amerikanen – ook het wittebrood bij. Eind jaren zestig besloot Joop om bij Aviko te gaan werken. Zijn broer Jan zette de bakkerij voort. Hij ging wonen in het woonhuis dat deel uitmaakte van het nieuw gebouwde bakkerspand met winkel aan de Hengelosestraat.

Hier kwam ook Ton Sloot ter wereld. De huidige eigenaar van de bakkerszaak is de oudste in een gezin met vijf kinderen. Na de mavo begon hij op de bakkersschool in Wageningen, al was dat niet direct met intentie om thuis de zaak over te nemen. Hij woonde op kamers en genoot bovenal van het studentenleven.

Zijn liefde voor het vak ontstond pas toen hij aan het eind van zijn opleiding stage liep bij achtereenvolgens een grote brood- en banketfabriek in Utrecht, een banketbakkerij in Groningen en een proefbakker in Brummen. Hoe meer hij leerde, hoe interessanter de bakkerszoon dit vak begon te vinden. Het groeide uit tot zijn grote hobby.

De jonge Keijenborger proefde van alle takken van sport op bakkersgebied, maar moest de opgedane kennis na zijn studie nog even in de ijskast zetten. Eerst volgden namelijk acht maanden militaire dienst. Toen die er in 1990 opzaten, kwam hij thuis in de bakkerij te werken. Na vijf jaar nam hij de zaak over van zijn ouders.

Direct zette Sloot de onderneming naar zijn hand. Er kwamen nieuwe ovens en een uitbouw. "Het was zeker in die beginjaren veel investeren en hard werken", blikt de bakker terug. "De sfeer van het familiebedrijf is altijd gebleven. We hebben steeds een fijn team van mensen gehad. Dat is ook een must. Alleen samen kun je dit bereiken."

Op dit moment heeft bakkerij Sloot elf mensen in dienst, waarvan vier met een fulltime aanstelling. Wat dit werk zo mooi maakt? "Wij doen elke dag examen", stelt de bakker. "De klanten willen elke keer weer een product dat lekker, mooi, fris en vers is. Dat kietelt ons continu om topsport te leveren."

Hoewel Sloot ook gebak, koeken en bonbons verkoopt, komen verreweg de meeste klanten voor het beroemde 'brood van Sloot'. "Vanuit een cirkel van 15 kilometer rondom Keijenborg komen ze hiernaartoe", vertelt de bakker. "Dat mensen meerdere bakkers en supermarkten voorbijrijden om bij ons brood te komen halen, dat zegt wel wat en daar zijn we ook trots op."

Eén van de kenmerken van dit brood is dat het ook na invriezen vers blijft. "Sommigen halen wel vijftien broden en dan zie je ze twee weken niet", geeft Sloot aan. "Ten opzichte van de supermarkt hebben wij ook het voordeel dat de bakkerij direct achter de winkel zit. Wij bakken 's nachts en 's ochtends ligt er een vers product in de winkel, soms zelfs nog warm."

In dit jubileumjaar kreeg de winkel een volledige make-over. De inrichting is compleet vernieuwd. "We zaten met het hele team samen en zeiden tegen elkaar van; als we het nog een keer doen, dan doen we het ook rigoureus", zegt Sloot. "Dan gaan we er nog één keer vol gas tegenaan. Het was een flinke klus, maar het geeft dan ook megaveel energie."

Foto aan de zijgevel van het pand van Bakkerij Sloot. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant