Henny en Gerrit Harenberg kregen 17 juli bezoek van burgemeester Marianne Besselink. Zij feliciteerde het stel met hun diamanten bruiloft. Foto: Eric Klop
Henny en Gerrit Harenberg kregen 17 juli bezoek van burgemeester Marianne Besselink. Zij feliciteerde het stel met hun diamanten bruiloft. Foto: Eric Klop

Bruidspaar Gerrit en Henny Harenberg-Harmsen geniet van het leven

Algemeen

Zestig jaar gelukkig in Hummelo

Door Eric Klop

HUMMELO – "We hebben zestig prachtige jaren achter de rug. We hadden het samen goed. En nog steeds!" Gerrit Harenberg laat er geen enkele twijfel over bestaan. Zijn echtgenote Henny evenmin. Donderdag 17 juli was het gelukkige stel uit het fraaie buitengebied van Hummelo precies zestig jaar getrouwd. Het feest laat echter nog even op zich wachten…

Hij woonde in Toldijk en bezocht medio jaren '50 de Landbouwschool in Zelhem. Zij kwam uit een boerenfamilie in Hummelo en ging, ook in Zelhem, naar de Huishoudschool. Gerrit Harenberg en Henny Harmsen zagen elkaar wel eens fietsen. En kenden elkaar een beetje van de ijsbaan en de dansschool. Maar verder leek er nog niks aan het handje. Totdat hij werd geattendeerd op een toneeluitvoering door de club van plattelandsjongeren, waarin zij een rolletje speelde. De vonk sloeg over, op die avond ergens in 1957. Van acteren was geen sprake. Ze kregen verkering.

Henny en Gerrit ontmoetten elkaar één of hooguit twee keer per week. "Ik moest toch telkens met de fiets helemaal uit Toldijk komen", blikt de 82-jarige bruidegom schalks terug. Maar laat dit voor hem nou net een fluitje van een cent zijn geweest. Hij deed dan wel de Lagere, en later ook de Middelbare Landbouwschool, eigenlijk had ie gymnastiekleraar willen worden. Dit was echter niet voor de sportieve Gerrit weggelegd. "Om daarvoor te leren moest je, had ik gehoord, goed in wiskunde zijn. En dat was ik dus niet."

Verkering is leuk en gezellig, maar ook in de jaren '50 van de vorige eeuw wilde een mens toch wel eens wat meer. Na zijn militaire diensttijd traden de tortelduifjes op 17 juli 1959, - "een bloedhete dag" -, in het huwelijk. Het feest vond plaats in De Gouden Karper. Met alles erop en eraan, inclusief dansmuziek door The Flamingo's. "We gingen inwonen bij mijn moeder op de boerderij waar ik ben geboren en opgegroeid", vertelt de 80-jarige Henny. "Vader was jong gestorven, toen ik 16 was." Gerrit vult lachend aan: "Bij Henny op de boerderij was er behoefte aan een potige kerel. Maar zonder gekheid, ik weet zeker dat ik het als gymleraar nooit zo fijn zou hebben gehad als dat het werk op de boerderij hier in Hummelo bleek."

Want het echtpaar Harenberg-Harmsen nam uiteindelijk het boerenbedrijf over. Keihard werken, hetgeen Gerrit er, -"met dank aan Henny"-, niet van weerhield zich met heel zijn ziel en zaligheid in te zetten voor het Hummelose verenigingsleven. Zo zat hij in de plaatselijke monumentencommissie en de evenementencommissie van muziekvereniging Eendracht. En hij was maar liefst 37 jaar bestuurslid van de Oranjevereniging, waarvan 23 jaar als voorzitter. "Dan presenteerde ik verenigingsavonden. Op het podium: 'geachte dames en heren'. Zonder microfoon!" Henny is het met haar man eens: "Hummelo is fijn. Net als de buurt hier in het buitengebied. Er werden vaak gezamenlijk activiteiten ontplooid. De laatste jaren is dat wat minder. Iedereen wordt krakkemikkig. Tja, zo gaat dat nou eenmaal."

De boerderij is al jaren buiten bedrijf, maar Gerrit en Henny wonen er nog steeds. Ze zijn er gelukkig samen. Zij geniet met volle teugen van het werk in de groentetuin. Voor hem gaat er niets boven lekker bewegen. Hij heeft al 31 keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. "Op klompen, met wollen sokken die Henny heeft gebreid. Vijf edities liep ik met een vijftal kleinkinderen, onze dochter en een schoondochter. Met z'n achten; zó gezellig! Dit jaar zat de Vierdaagse er niet in. Onze diamanten bruiloft ging immers voor!"

Dan blijkt van de benenwagen naar de gladde ijzers voor Gerrit maar een kleine stap. Op de Oostenrijkse Weissensee schaatste hij zo'n dertig toertochten. "En ik heb twee Elfstedenkruisjes", meldt hij trots. "Ik volbracht de Tocht der Tochten van 1985 en 1986."

Tussen alle bedrijven door kreeg het bruidspaar drie kinderen: Herman, Hetty en Evert die met zijn gezin, evenals toentertijd vader en moeder, 'inwoont' op de ouderlijke boerderij. Ruimte genoeg! De oudste twee wonen iets verderop, maar nog altijd wel in Hummelo. De zoons en dochter brachten in totaal acht kleinkinderen voort. En zeer onlangs werd bekend dat het eerste achterkleinkind op komst is. Dubbel feest, zou je denken. Maar Gerrit en Henny Harenberg stonden 17 juli dan wel stil bij hun 60ste huwelijksdag, de viering met een dankdienst in de Protestantse kerk te Hummelo en een feest in, traditiegetrouw, De Gouden Karper, moest wegens een plotselinge ziekenhuisopname van Evert worden uitgesteld. "Wel de dag, niet het feest", vat het bruidspaar gelaten samen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant