Julian (links) en zijn oudere broer Daniek van Lee ruimen geregeld zwerfafval op en kregen daarvoor een jeugdlintje. Foto: Luuk Stam
Julian (links) en zijn oudere broer Daniek van Lee ruimen geregeld zwerfafval op en kregen daarvoor een jeugdlintje. Foto: Luuk Stam

Opruimhelden Daniek en Julian ontvangen jeugdlintje

Gemeente Bronckhorst benoemt vijf jeugdige inwoners tot Held van Bronckhorst

Door Luuk Stam

HENGELO – Ze vinden plastic flesjes, frisdrankblikjes, papier en glas. Met name in Cool Nature Park De Bleijke, maar ook op andere plekken in Hengelo steken de broers Daniek (13) en Julian (11) van Lee hun handen uit de mouwen om hun omgeving schoon te houden. Dat blijft bepaald niet onopgemerkt. Maar liefst drie verschillende inwoners van Hengelo nomineerden de beide jongens voor een jeugdlintje van de gemeente Bronckhorst.

Uit handen van burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester Evi Notten ontvingen de twee op woensdagmiddag 29 mei dit jeugdlintje en het certificaat dat hoort bij de benoeming Held van Bronckhorst. Ze waren niet de enigen, want ook Natalia Blom (13) uit Hengelo, Linde van der Zand (11) uit Halle en Sepp de Bake (10) uit Hoog-Keppel mochten de versierselen in ontvangst nemen.  

Inwoners van Bronckhorst kregen onlangs de mogelijkheid om hun jonge helden voor deze onderscheiding te nomineren. In totaal kwamen tien aanmeldingen binnen. Een jury met daarin naast de burgemeester ook wethouder Evert Blaauw, jeugdambtenaar Stefanie Huurnink en Gijs Jolink (organisator van onder meer de Zwarte Cross) kozen vijf jeugdige inwoners uit, die daadwerkelijk een lintje in ontvangst mochten nemen.

Om Daniek en Julian kon die jury niet heen. Meerdere dagen per week maken de jongens met hun skelter een ronde om zwerfafval op te ruimen. Statiegeldflesjes leveren ze in bij de supermarkt, glas brengen ze naar de glasbak en de rest van het afval doen ze in de afvalbak. In de buurt staan ze bekend als 'de jongens van Van Lee'. De vergelijking met Hielke en Sietse Klinkhamer uit De Kameleon is dan ook snel gemaakt.

Toen het afgelopen zomer zo droog was dat er amper water meer in De Bleijke stond, waagden de jongens zich ook in de modder om daar de rommel uit te halen. Omwonenden waren onder de indruk van de jonge opruimers. "Ik had daarom stiekem wel een beetje verwacht dat we zo'n lintje zouden krijgen", zegt Daniek. "We krijgen heel vaak reacties van mensen, dat ze het goed vinden wat we doen."

Het meest aparte dat ze ooit vonden? "Twee kratten bier!", zegt Julian. "Een paar flesjes zaten er nog in", voegt zijn oudere broer toe. "De rest lag overal verspreid door het park. Jongeren gaan naar de winkel en daarna in het park zitten eten en drinken. De rotzooi laten ze slingeren. Waarom wij dat opruimen? Tja, wij doen dit al jaren. Voor ons is het een gewoonte geworden."

De 13-jarige Hengelose Natalia Blom kreeg de onderscheiding vanwege de zorg voor haar lichamelijk beperkte zus en voor haar vrijwilligerswerk bij De Sonnevanck en Stichting Litania. Linde van der Zand (11) uit Halle zorgt voor haar moeder, die niet aangeboren hersenletsel heeft en Sepp de Bake (10) uit Hoog-Keppel staat al ruim vijf jaar klaar voor zijn ernstig zieke schoolgenote Eris.  

Het was de tweede keer dat de gemeente Bronckhorst deze lintjes uitreikte. "We vinden het heel bijzonder dat deze kinderen al zoveel vrijwilligerswerk doen", verklaart burgemeester Besselink. "Zij leren nu al hoe belangrijk het is om andere mensen te helpen of om iets voor je omgeving te doen en ze vinden het leuk om zich in te zetten. Daar wil ik ze heel erg voor bedanken. Dit zijn vijf kanjers."

Meer berichten