Landartcollectief van Wijngoed Kranenburg (v.l.n.r.): Esther Dondergoor, Hans Scholte van 't Hoff, Henk Takken, Hemmy Weekhout en Annelies Heimensen. Foto: Liesbeth Spaansen
Landartcollectief van Wijngoed Kranenburg (v.l.n.r.): Esther Dondergoor, Hans Scholte van 't Hoff, Henk Takken, Hemmy Weekhout en Annelies Heimensen. Foto: Liesbeth Spaansen (Foto: )

Kennismaken met het Landartcollectief van Wijngoed Kranenburg

Kunst4daagse 2019

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/KRANENBURG - De dertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 30 mei t/m zondag 2 juni. Vier dagen lang openen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week wordt het Landartcollectief van Wijngoed Kranenburg voorgesteld.

Het eerste jaar dat de Achterhoekse Landart Groep deelnam aan de kunst4daagse hadden de kunstenaars het thema 'hutjes' bedacht. "Dat is nu zeven jaar geleden," vertelt kunstschilder, keramist en graficus Hans Scholte in 't Hoff. Later genoten de bezoekers nog van onder andere 'oerbeesten'. "Houtkunstenaar Peter van de Waal, initiator van de Achterhoekse Landart Groep, uit Borculo wilde graag kunst maken van organisch en herbruikbaar materiaal. Hij vroeg een aantal kunstenaars om mee te doen. Ik meldde me aan."

Henk Takken was ook een van hen. Vijftien jaar geleden begon hij op de circa 1,5 hectare beekklei van Wijngoed Kranenburg om op milieuvriendelijke wijze druiven te verbouwen. De voormalige meesterbinder bloemsierkunst wilde naast zijn proeverijen graag iets organiseren in de wijngaard. "Wijn en kunst horen bij elkaar en zo werden de schuren en de wijngaard de thuisbasis voor de Achterhoekse Landart Groep."

Land Art is een stroming in de beeldende kunst, ontstaan in de jaren '60 van de twintigste eeuw, waarbij kunstenaars ingrijpende, kunstzinnige ingrepen aanbrengen in een landschap. "Het gaat erom kunst te maken in de omgeving en daarmee iets toevoegen aan de natuur, zodat de omgeving verandert, in dit geval van het landgoed. We kijken wat er gebeurt en wat het voorstelt," vertelt Hans. Daarom worden ook voornamelijk natuurlijke materialen gebruikt. "Hout, wilgentakken en restafval van de wijngaard, zoals wijnranken."

Kunst is kijken, observeren en tot je nemen. "Mensen wandelen langs en het hangt af van de belangstelling hoe ze kijken. Wie op school leert over kunst neemt meer op. Tegenwoordig krijgt kunst weer aandacht op scholen en gaan kinderen ook naar musea," weet Hans. "Ze zouden Landart moeten doen met kinderen. Meer kunst is goed voor de hersenen. Gewoon doen en leren door fouten te maken."

Het Landartcollectief kwam in januari bij elkaar om een thema te bedenken voor de kunstwerken voor deze kunst4daagse. "Een landartist bedenkt meestal iets ter plekke, maar ik heb dit jaar 2000 lege wijnflessen beschikbaar," lacht Henk Takken. "Daar zijn we mee aan te slag gegaan."

De kunstwerken worden, net als een aantal jaren geleden, rond de vijver op het wijngoed gemaakt. Wijnbouwer Esther Dondergoor graaft gaten in de grasmat om de flessen in te draperen. Hans Scholte in 't Hoff had al geëxperimenteerd met watervaste verf en de geschilderde flessen worden in een houten frame gehangen. Annelies Heimensen, is kunstenaar en geeft les aan kinderen en volwassenen, onderzoekt manieren om wijnflesscherven te laten drijven. Kunstenaar Hemmy Weekhout hangt flessen aan lange kromme wilgentakken, door het samenspel van deze gebogen takken vormen ze een prachtig geheel.

Gastheer Henk Takken en zijn neef, kunstenaar en student geschiedenis Bram Takken maakten afgelopen winter een grote koepel van wilgentakken. "Leuk om te maken van eigen hout. Wilgen groeien best snel," laat Henk weten. "Misschien dat ik er nog een kroonluchter van wijnflessen in ophang."


www.wijngoedkranenburg.nl

www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden