Afbeelding

De fiets op met Toerclub Zelhem

Algemeen

Pluim fietsbond voor veld- en wegtochten met verschillende afstanden

ZELHEM - Toerclub Zelhem heeft voor zondag 10 maart twee toertochten in petto: een veldtoertocht met afstanden van 35, 50 en 65 kilometer en een wegtocht van 80 of 100 kilometer. Beide tochten beschikken over een uitstekende beoordeling door de overkoepelende fietsbond, de Nederlandse Toerfiets Unie, en starten vanaf de kantine van Korfbalvereniging SEV.

De Smoks ATB Ronde Zelhem is een prachtige veldtoertocht met een basis route van 35 kilometer die op twee plaatsen is uit te breiden met lussen van 15 kilometer. De basisroute voert via het terrein van de ZAMC over de Langenberg, waardoor er enkele spectaculaire klimmen en afdalingen in het parcours zitten. Vervolgens gaat de route naar het bosgebied tussen Zelhem, Hengelo en Ruurlo, waar zandwegen en singletracks onderdeel uit maken van de tocht. Draaien en keren, korte klimmetjes en hier en daar mul zand zullen overwonnen moeten worden om bij de pauze in het buitengebied van de Veldhoek te komen. Direct na de pauze is de eerste mogelijkheid om de route te verlengen: door de bossen gaat het richting Ruurlo om na zo'n 15 kilometer weer aan te sluiten op de basisroute. Ook de route terug naar Zelhem voert door bosrijk gebied. Vlak voor Zelhem kunnen de echte liefhebbers dan nogmaals afbuigen voor een tweede extra lus van 15 kilometer, waarbij het afwisselende gebied ten zuidoosten van Zelhem wordt aangedaan. Deze lus is met name geschikt voor mensen met een cyclocrosser. Ook in deze lus is een pauzeplek opgenomen. Over mooie paden, bosrijke stukken en onbekende zandwegen komen de deelnemers uiteindelijk weer terug bij de start- en finishlocatie, het sportcomplex van SEV.

Wegtocht
Voor de mensen die liever op de weg fietsen heeft Toerclub Zelhem, als opvolger van de Achterhoek-Sallandtocht, vorig jaar een nieuwe wegtocht bedacht, de Fietshuis Jansen Achterhoek Ronde. Deze tocht is vorig jaar door de deelnemers met veel enthousiasme ontvangen, vanwege door de grote afwisseling in de route en de rustige weggetjes waarover de route voert. Deze tocht kent de afstanden 80 en 100 km en voert de deelnemers door het glooiende buitengebied van Aalten en Winterswijk. Enkele korte verrassende klimmetjes zijn in deze route opgenomen en hier en daar zal ook 'vals plat' voor de wielen verschijnen. De langste route kent toch nog zo'n 200 hoogtemeters en is daarmee een prima training voor de grotere en langere tochten die later in het jaar gereden kunnen worden. Een pauzeplek is voorzien in het buitengebied van Winterswijk. De route kenmerkt zich door de continue afwisseling van bosrijk gebied, waterpartijen, houtwallen en zicht op historische plaatsen en gebouwen in de oostelijke Achterhoek. De kans dat de deelnemer ergens wild ziet lopen is hierbij erg groot. In de gehele route komt slechts één stoplicht voor. Toerclub Zelhem heeft er bewust voor gekozen om hier wel langs te rijden om daarmee de druk bereden Twenteroute op een veilige manier over te kunnen steken! Om de route nog veiliger te maken is deze op enkele plaatsen verder aangepast, waardoor er minder vaak een provinciale weg overgestoken hoeft te worden en er ook minder gevaarlijke kruisingen in de route zitten.
Zowel de veldtoertocht als ook de wegtocht zijn vorig jaar beoordeeld door de overkoepelende fietsbond, de NTFU. Beide kregen het label 'Extra Goed Geregelde Tocht', een nieuwe benaming voor de vertrouwde 3-sterren tochten. De jarenlange ervaring van Toerclub Zelhem in het organiseren van (veld)toertochten heeft ertoe geleid dat er sprake is van een hoge kwaliteit qua bewegwijzering en verzorging.
Inschrijven voor al deze tochten kan op zondag 10 maart tussen 09.00 en 10.00 uur in de kantine van SEV, Halseweg 31 in Zelhem. Vanaf de rondweg verwijzen borden naar deze startlocatie. De kosten voor deelname zijn conform de NTFU richtlijnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant